Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul V. nr. 11. - Noiembrie 2018
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.

NOIEMBRIE cel argintiu,
Pământul îl lasă pustiu.
Adună norii grei pe cer
Cu ploi mărunte, vânt şi ger..
     (poezie populară)

Luna noiembrie, denumită popular şi Brumar, se caracterizează prin ger şi vânt, vreme ploioasă, friguroasă şi căderea brumei. La 15 noiembrie începe postul Crăciunului, creştinii ţin post după regulile diferitelor biserici. Postul cel mai restrictiv este cel ortodox, în care se impune abţinerea de la mâncăruri cu lapte, ouă, carne, în unele zile chiar şi de la untdelemn şi vin, pentru o perioadă de şase săptămâni. Tentaţiile rafturilor cu multe bunătăţi sunt foarte mari, dar postul înseamnă şi abţinerea de la tentaţii. În actuala ediţie avem meniuri pentru toate gusturile, de post sau nu, cu mâncăruri savuroase pregătite cu brânză, carne şi peşte, dar şi din legume proaspete sau uscate. Vă propunem reţete cu alimente locale, sănătoase, culese din grădinile noastre sau cumpărate din piaţă de la micii producători. Sfecla şi ceapa sunt bogate în vitamine şi minerale, le-am folosit în: Aripi de curcan cu piure de cartofi cu sfeclă, Tartă cu ceapă şi brânză de oaie. Odată cu instalarea frigului sunt binevenite reţetele cât mai consistente, cum ar fi: Iahnie de fasole cu ciolan, Salată colorată de bulgur cu pulpe de pui. Pentru cei care ţin postul îi invităm să gătească: Ciorbă de legume, Ciorbă de roşii cu verdeţuri, Sarmale de post, Salam de biscuiţi de post, iar pentru zilele în care este dezlegare la peşte, vă oferim reţetele: Somon sălbatic cu legume natur, File de cod în sos de roşii. Dacă vă este dor de gustul pâinii de odinioară, vă oferim o reţetă de pâine cu cartofi, coaptă în cuptorul cu lemne. La masa celebrităţilor vom degusta delicatesele îndrăgite ale marelui compozitor Mozart: Bomboane „Mozart Kugeln", Prăjitură Mozart şi vom găti reţete tradiţionale din Spania: Paella cu creveţi şi cârnaţi, Ensaimada de mallorca. În actuala ediţie veţi găsi şi reţete cu castane, smochine şi gutui: Tort cu castane, Chec cu smochine, Plăcintă cu brânză de vacă şi gutui, Brioşe cu gutui. La pagina copiilor vă oferim reţete cu sfeclă, preparate pe gustul lor: Chipsuri de sfeclă, Biluţe de biscuiţi cu sfeclă, Omletă cu sfeclă, iar la capitolul prăjituri şi torturi: Tort japonez cu mascarpone, Tort de iaurt cu gutui caramelizate, Brioşe cu cacao, delicatese pe care le puteţi savura cu familia şi prietenii la gura sobei. Vă dorim succes în gătirea reţetelor propuse de revista Bucătăria ardelenească, cu savoarea de neînlocuit al gustului mâncării de acasă!

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Luna noiembrie şi tradiţiile populare
Reţete de sezon
Brutăria de acasă
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Reţete de post
Lecţia de gătit
Dezlegare la peşte
La masa celebrităţilor:
    delicatesele lui Mozart
Foi îngălbenite cu reţete
De prin lume adunate: Spania
Deliciul toamnei: castanele
Pagini pentru sănătate
Pagina copiilor:
     sfecla pe gustul copiilor
Delicatese cu smochine
Torturi simple şi rapide
Cofetărie pas cu pas
Cozonaci de casă
Fructul de aur: gutuia

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro