Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 11. - Noiembrie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
NOIEMBRIE cel argintiu,
Pământul îl lasă pustiu.
Adună norii grei pe cer
Cu ploi mărunte, vânt şi ger.. (poezie populară)
Luna noiembrie, denumită popular şi Brumar,
se caracterizează prin ger şi vânt, vreme ploioasă, friguroasă
şi căderea brumei. La 15 noiembrie începe postul Crăciunului,
creştinii ţin post după regulile diferitelor biserici. Postul
cel mai restrictiv este cel ortodox, în care se impune abţinerea
de la mâncăruri cu lapte, ouă, carne, în unele zile chiar şi
de la untdelemn şi vin, pentru o perioadă de şase săptămâni.
Tentaţiile rafturilor cu multe bunătăţi sunt foarte mari, dar
postul înseamnă şi abţinerea de la tentaţii. În actuala ediţie
avem meniuri pentru toate gusturile, de post sau nu, cu mâncăruri
savuroase pregătite cu brânză, carne şi peşte, dar şi din legume
proaspete sau uscate. Vă propunem reţete cu alimente locale,
sănătoase, culese din grădinile noastre sau cumpărate din piaţă
de la micii producători. Sfecla şi ceapa sunt bogate în vitamine
şi minerale, le-am folosit în: Aripi de curcan cu piure de cartofi
cu sfeclă, Tartă cu ceapă şi brânză de oaie. Odată cu instalarea
frigului sunt binevenite reţetele cât mai consistente, cum ar
fi: Iahnie de fasole cu ciolan, Salată colorată de bulgur cu
pulpe de pui. Pentru cei care ţin postul îi invităm să gătească:
Ciorbă de legume, Ciorbă de roşii cu verdeţuri,
Sarmale de post,
Salam de biscuiţi de post, iar pentru zilele în care este dezlegare
la peşte, vă oferim reţetele: Somon sălbatic cu legume natur,
File de cod în sos de roşii. Dacă vă este dor de gustul pâinii
de odinioară, vă oferim o reţetă de pâine cu cartofi, coaptă
în cuptorul cu lemne. La masa celebrităţilor vom degusta delicatesele
îndrăgite ale marelui compozitor Mozart: Bomboane „Mozart Kugeln",
Prăjitură Mozart şi vom găti reţete tradiţionale din Spania:
Paella cu creveţi şi cârnaţi, Ensaimada de mallorca. În actuala
ediţie veţi găsi şi reţete cu castane, smochine şi gutui: Tort
cu castane, Chec cu smochine, Plăcintă cu brânză de vacă şi
gutui, Brioşe cu gutui. La pagina copiilor vă oferim reţete
cu sfeclă, preparate pe gustul lor: Chipsuri de sfeclă, Biluţe
de biscuiţi cu sfeclă, Omletă cu sfeclă, iar la capitolul prăjituri
şi torturi: Tort japonez cu mascarpone, Tort de iaurt cu gutui
caramelizate, Brioşe cu cacao, delicatese pe care le puteţi
savura cu familia şi prietenii la gura sobei. Vă dorim succes
în gătirea reţetelor propuse de revista Bucătăria ardelenească,
cu savoarea de neînlocuit al gustului mâncării de acasă!
Titlurile editiei:
Reţete de sezon
Brutăria de acasă
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Reţete de post
Lecţia de gătit
La masa celebrităţilor:
delicatesele lui Mozart
Foi îngălbenite cu reţete
De prin lume adunate: Spania
Deliciul toamnei: castanele
Pagini pentru sănătate
sfecla pe gustul copiilor
Delicatese cu smochine
Torturi simple şi rapide
Cofetărie pas cu pas
Cozonaci de casă
Fructul de aur: gutuia