Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 1. - Ianuarie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Am intrat, iata, in 2016, cu bucurie si cu speranta unui an mai bun, cu sanatate si prosperitate. Ciclul sarbatorilor de iarna este incheiat in data de 6 ianuarie, la Boboteaza, cu elemente rituale de renovare a timpului. Asa cum este specificul revistei „Bucataria ardeleneasca”, vom lega meniurile care se prepara in luna ianuarie de memoria culturala a populatiei de pe teritoriul Transilvaniei, de sarbatori si traditii, de bucatele simple pe care le gateau stramosii nostri si care au ramas in amintirea culinara a gusturilor si aromelor. In ajunul Bobotezei crestinii ortodocsi tin post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in aghiasma, fiecare isi ia apa sfintita. Practica specifica zilei de 6 ianuarie se leaga de alungarea spiritelor rele in lacasurile lor subpamantene, purificarea vazduhului prin zgomote, stropirea cu aghiasma. Spiritele mortilor care au salasluit printre cei vii in timpul celor 12 zile, ospatate si venerate, pentru a le castiga bunavointa pentru proorocirile si pronosticurile de Anul Nou, trebuiau alungate. Pe drumul de intoarcere de la biserica oamenii striga „Chiralesa”, si toarna putin din aghiasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, se sfin-teste cu aghiasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei, pentru belsugul anului care incepe. In zilele noastre este obiceiul ca preotii sa binecuvanteze in zilele urmatoare Bobotezei casele cu aghiasma. Un nou ciclu incepe. In ziua de Boboteaza si a sfantului prooroc Ioan, din 7 ianuarie, oamenii se cinstesc cu bucate alese. Cel mai des sunt gatite pentru aceste zile raciturile sau piftiile. In editia din ianuarie va aducem retete de racituri cu picioare de porc.
Dorim ca in anul ce tocmai a sosit sa acordam o mai mare atentie sanatatii noastre. In acest scop veti gasi in paginile revistei un interviu cu medicul nutritionist dr. Mirela Strant, care ne da cateva sfaturi pertinente pentru dezintoxicarea organismului dupa dezmatul culinar de la sarbatori, sau pentru un nou inceput in modul de a privi alimentatia. In revista veti gasi retete specifice pentru acest anotimp, preparate din legu-mele care rezista in sezonul rece: varza, sfecla, hreanul, ceapa, usturoiul. Varza murata este foarte apreciata, de aceea va vom oferi detalii despre cum puteti prepara varza a la Cluj. Multe din meniuri au in compozitie ramasitele porcului taiat la Craciun. Bineinteles, nu i-am uitat nici pe vegetarieni, carora le propunem salate de iarna, deserturi hranitoare, sufleuri si budinci. V-am adus retete si mancaruri cu cereale si graminee, cum ar fi meiul, bulgurul si hrisca. Frigul de afara ne face sa ne rasfatam cu ceaiuri calde si biscuiti. Deliciile oricarei reviste de gastronomie o reprezinta deserturile, veti gasi in actuala editie specialitati specifice zonei rurale, cum ar fi, de exemplu scoverzile domnesti din Muntii Apuseni, o bunatate, placinta cu iaurt de la Costesti, Muntii Orastiei, dar si alte optiuni moderne.
Va dorim pofta buna si anul 2016 sa va aduca multa sanatate!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Legume albe in sezonul rece
Salate de iarna
Mancaruri traditionale de Boboteaza
Ciorbe de iarna
Retete cu varza murata
Vasul de lut, vasul fermecat
Sa facem cunostinta: boabele de soia
Ce a mai ramas dupa taierea porcului
Sfaturi pentru detoxifiere
Retete fara carne
Paste fainoase de casa
Garnituri sanatoase
Pagina copiilor
Calatorie in inima tarii
Deserturi de ianuarie,
    din cuptor
Prajituri de casa
Biscuiti si fursecuri
    pentru zile reci
An Nou, decizii noi

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro