Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 10. - Octombrie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Toamna isi revarsa paleta de culori prin gradini, grabind gospodinele sa culeaga ultimele legume de toamna. Cine nu si-a umplut inca rafturile camarilor, mai are posibilitatea sa prepare conserve din legume de toamna sau dulceturi si patiserii din fructele târzii ale anotimpului: gutuile si merele. Din ceapa, ardei, gogosari si bulion putem prepara o imbietoare Tocana de legume, aflata la indemâna, când timpul nu ne permite sa gatim. Dovleacul este o leguma atractiva, aninata pe vrejurile ingalbenite, dar si imbietoare, va propunem sa preparati Salata de dovleac, Ragut de dovleac cu piept de pui, Tocana de porc in dovleac, chiar si Tort de dovleac si crema de lamâie. Gutuia este de asemenea un fruct special, datorita rezistentei sale si mirosului parfumat a fost numita fructul vesniciei si al iubirii. Gustul sau aromat se preteaza nu numai la deserturi: Placinta cu gutui, Prajitura cu peltea de gutui, Peltea de gutui, ci si la feluri principale: Supa crema de gutui, Pulpe de pui cu gutui pe pat de varza, Ficat de pui cu gutui. Merele proaspete si zemoase sunt foarte potrivite pentru a prepara: Melcisori cu mere si nuci, Briose-trandafir cu mere, Placinta cu mere.
in paginile revistei Bucataria ardeleneasca ne preocupam si de valorificarea retetelor traditionale din Transilvania. Acestea sunt foarte interesante deoarece ne demonstreaza ca oamenii mâncau din ceea ce cultivau pe ogoare si gradini, mai rar carne. Satul Negrilesti din judetul Bistrita-Nasaud este asezat intr-o zona deluroasa, deosebit de pitoreasca, strabatut de pâraiele Lunca Mare si Lunca Mica, afluienti ai Somesului. Prin curtile negrilestenilor, in cunoscutele bucatarii de vara de la sate, se gatea Ciorba de ardei umpluti cu razalai, se indesau in borcane zacuste si tocane, salate murate si ardei iuti. Mai exista in curte vechile cuptoare de facut pâine, cu nostalgie mi-am amintit de Palanetele pe foi de varza, cu brânza sau prune, cu mirosul imbietor care te intâmpina inca de pe ulite, facut de bunica. Daca pe vremuri taranii saraci foloseau razalai in loc de orez sau paste speciale, in editia din aceasta luna a Bucatariei ardelenesti am trecut in revista nenumaratele sortimente de orez, folosite in preparate deosebit de diversificate. Daca pe vremuri oamenii nu prea aveau ce sa manânce, astazi exista o adevarata explozie de preparate culinare, consumarea lor fara cumpatare ne pun in pericol sanatatea. De aceea, Monica Albu a venit cu un articol foarte interesant in pagina ce-o dedicam in aceasta editie adolescentilor, elaborat pe baza ultimelor studii, despre cum poate hrana sanatoasa deveni o valoare pentru adolescenti. Daca produsele traditionale reprezinta baza alimentatiei la români, cheful executiv William Cuneen, un american cu familie mixta, româno-americana si care si-a ales ca tara România, ne destanuie din secretele bucatariei internationale si cum pot sa imbrace gusturi si tehnici inedite ingredientele românesti de pe mesele noastre. Bineinteles, nu am epuizat totalitatea retetelor, unele mai atractive decât altele, din cuprinsul revistei noastre culinare din aceasta toamna. Cred ca sunteti curiosi sa le cercetati pe toate si sa le puneti in practica. Pofta buna!
Pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Patiserie cu mere aromate
Toamna in salate
Supe si ciorbe inedite
   pentru zile friguroase
Sa gătim cu si in dovleac
Retete traditionale
   din Negrilesti
Rulouri de carne
Familia verzei
Mic dejun consistent pentru toamna
Gustul unic al toamnei: gutuia
Un strop de exotic in bucatarie
Chef din plăcere: Chef off thegrid
Mestesugul bucatariei:
   arta precizei si a tehnicii
Ce doresti, adolescentule? Un mar sau
   cartofi pai? Dar ce te determina sa alegi
   ceea ce alegi?
Aperitive sarate
Langoseria de acasa
Prajituri cu foi
Prajituri pufoase cu blat

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro