Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 11. - Noiembrie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Daca ar fi sa dau o caracterizare reţetelor cuprinse in acest numar al revistei Bucataria ardeleneasca, aceasta ar fi: La gura sobei! De ce acest titlu? Fiindca, imaginaţi-va o zi ploioasa de noiembrie, cand venim infriguraţi acasa si dorim sa ne bucuram de ceva bun, impreuna cu intreaga familie, iar mama sau bunica, sau chiar unul dintre copii, ne rasfaţa cu o mancare calda.
Ce se poate prepara repede si este de o diversitate uimitoare, care a cucerit intregul mapamond? Clatitele! Un intreg capitol al revistei a fost intitulat Paradisul clatitelor: clatitele umplute cu carne sau legume, cu dulceţuri sau ciocolata, aurii sau colorate cu sfecla sau cacao, simple sau dantelate, rulate sau sub forma unui tort, clatitele s-au aflat la loc de cinste pe masa oamenilor din cele mai vechi timpuri. Va invitam sa consultaţi reţetele noastre, care va vor surprinde prin diversitatea lor: Clatite pane umplute cu ciuperci, Clatite cu dovlecei si cas, Clatite cu spanac si ciuperci gratinate, Clatite dantelate cu sos de ciocolata si portocale, Clatite tiramisu, Tort de clatite cu sfecla, Tort de clatite cu branza de vaca. Asa cum v-am obisnuit in ediţiile precedente, conţinutul Bucatariei ardelenesti se axeaza pe reţete tradiţionale. Astazi va vom surprinde cu reţeta, preparata in Maramures, plina de inventivitate: Oua in lingura, un dulce de la ţara! Ardelenii, oameni gospodari, au crescut in ograzile lor numeroase oratanii: gaini, raţe, gaste, pe care le serveau de obicei la mesele de duminica. Va oferim si noi cateva reţete, grupate in capitolul Bunataţi din carnea pasarilor de curte: Tocaniţa de cocos cu mamaliga, Supa de raţa, Supa de clapon cu gutui, Gat de gasca umplut, Piept de pui cu gutui, Frigarui de pui cu dovleac, Friptura de raţa cu varza calita, s.a. Legumele si fructele de toamna: dovleacul, varza, ceapa, morcovul, sfecla, fasolea, gutuia, ciupercile, se vor gasi in preparatele recomandate a fi gatite in aceasta ediţie a revistei: Supa crema de sfecla cu perisoare, Costiţa de porc cu ceapa, Tocaniţa de viţel cu fasole, Graten de pui cu legume, Ghiveci cu ficat de pui. in 15 noiembrie incepe Postul Craciunului, crestinii ţin post pe o perioada mai scurta sau mai indelungata, dupa regulile diferitelor biserici. Postul cel mai restrictiv este al ortodocsilor care se abţin de la mancaruri cu lapte, oua, carne, in unele zile chiar si de la untdelemn si vin, pentru o perioada de sase saptamani. in intocmirea cuprinsului revistei neam orientat si la recomandarea unor reţete de post: Noduleţe de post, Cozonac de post, Ciorba de post, Chiftele din legume, Conopida la cuptor, Tocaniţa de ciuperci, Tarta cu varza, Ciorba de peste, Crema de peste, Pastrav cu garnitura de legume. Dupa cum am aflat de la cititoarele noastre, foarte interesante si cercetate sunt paginile cu prajituri. Va oferim si de aceasta data cateva opţiuni: Prajitura cu portocale si migdale, Prajitura de casa cu mac, Rulada cu crema de dovleac, dar si cateva deserturi mai deosebite: Tort cu sfecla si cocos, Tort cu dovleac si mere, Tort de taieţei cu mac. Nu i-am uitat nici pe cei mici, care trebuiesc obisnuiţi cu o hrana sanatoasa, gatita in casa. Neobosita in cercetarea obiceiurilor culinare ale diferitelor popoare, Monica Albu ne propune la rubrica De prin lume adunate, o incursiune in istoria alimentara a vechilor romani, pastrate in reţetare inca din antichitate. Fascinata de o calatorie in timp, dar si de prezentul miraculos, ne va destainui cateva din secretele aflate din restaurantele din Roma. Cu acestea va dorim o lectura placuta, succes in gatirea reţetelor propuse de revista Bucataria ardeleneasca, cu savoarea de neinlocuit al gustului mancarii de acasa!
Pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Paradisul clatitelor
Retete din Maramures
Meniu traditional
Meniu rapid
Meniu modern
Bunatati din carnea pasarilor de curte:
   cocos, rata si gasca
Dulciuri de sezon
Torturi inedite
Retete de post
Dezlegare la peste
Cand esti la Roma, mananca precum romanii
Pagina copiilor
Elixire pentru sanatate
Deserturi dietetice
Gustari marinate

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro