Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 12. - Decembrie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Ne aflam in ultima luna din an, deja simtim emotia si bucuria sarbatorilor de iarna. Cu zapada sau fara, ne pregatim sa-l asteptam pe Mos Craciun cu fapte bune si mese imbelsugate. Toate neajunsurile anului care se incheie se spulbera in sunetul clopoteilor si glasul colindatorilor. Conform traditiei, pregatirile incep din timp printr-o curatire a trupului si a sufletului, prin post si rugaciune, dar si prin fapte bune. Pentru cei interesati de obiceiurile de Craciun si Anul Nou in Transilvania, le oferim informatii legate de colindat, umblatul cu turca si cu steaua, cu urari de sanatate si prosperitate in anul care vine. Deoarece in aceasta perioada se presupune ca se deschid cerurile, veti fi uimiti de superstitiile si traditiile din Transilvania, prin care omul din zona rurala incerca sa se raporteze la univers, informatii pe care le puteti afla dintr-un articol de specialitate. Pana si alimentatia se facea cu un anumit temei si era legata de obiceiul postului, apoi a petrecerilor care incepeau in seara de Craciun si se incheiau dupa Boboteaza. Revista Bucataria ardeleneasca ofera retete de preparare a porcului, taiat in aceasta luna, culese de pe Valea Muresului sau specific bucatariei secuiesti, cum ar fi Pomana porcului, Tocanita cu carnati si sangerete, Toba de ciolan, Piftie, Chisca cu orez, Ciorba de chisca cu hrean, Rulou afumat, Ciorba de porc cu prune uscate, Friptura rulata cu usturoi. Masa de Craciun va fi plina cu aceste bunatati, dar va recomandam si alte meniuri, de exemplu Praz umplut cu crema de carnati, Terina de carne, Supa din carne de porc. Nu i-am uitat nici pe vegetarieni carora le recomandam Cartofi dulci umpluti, Salata de naut cu maioneza, Ciorba de legume cu galuste de cartofi. Sarbatorile de iarna sunt asteptate cu emotie de cei mici, mai ales ca Mos Craciun este precedat de Mos Nicolae. Monica Albu ne ofera date din viata Sfantului Nicolae si motivele pentru care acesta a ramas in memoria colectiva ca un binefacator care aduce daruri, dar si cate o nuielusa celor care o merita. Chiar si noi, adultii, ne aducem aminte de sarbatorile copilariei si preparatele bunicii: Briose „Rudolf” Painea episcopului, Piticot cu mac, cozonac Coronita de Craciun, cozonac „Kürtős”. Partea cea mai apreciata a revistei este, dupa declaratiile cititoarelor noastre, capitolul prajiturilor si a torturilor in care va oferim retete cu care sa va surprindeti musafirii si familia. Luna decembrie este perioada in care ne gandim la aproapele nostru, prin ajutorarea celor mai nevoiasi, ca pe masa fiecarui crestin sa se gaseasca bucatele de sarbatoare. Redactia revistei Bucataria ardeleneasca s-a gandit sa ofere retete specifice lunii decembrie, atat din bucataria traditionala romaneasca, cea a nationalitatilor conlocuitoare, precum si cea a altor popoare. Din interviul cu doamna Angela Zacharis, o specialista in gastronomie si arta culinara, care a trait 20 ani in Grecia, vom afla cat de asemanatoare este bucataria diferitelor populatii, cu mici variatii, in functie de relief si clima; doamna Angela ne ofera si cateva retete traditionale grecesti de Craciun si Revelion, cum ar fi Turta dulce glasata sau invelita in ciocolata, Peste cu rosii uscate, Tort cu migdale, Vasilopita. Asteptam Craciunul cu bucurie deoarece este o sarbatoare a familiei, pe langa mesele imbelsugate si umblatul la colindat si urat, ne preocupam si de ornamentele de brad, pe care le putem confectiona si singuri, cu putina fantezie, antrenand copiii familiei la aceasta operatiune, dupa cum aflam din articolul Monicai Albu. Va dorim un Craciun si Revelion pline de bucurii si nu uitati in aceste zile de sarbatoare, atat de antrenante, sa mancati sanatos si cumpatat!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Credinte de Craciun si Anul Nou la romani
Preparate traditionale din porc
   de pe Valea Muresului
Retete gustoase la taierea porcului
Viata, faptele si minunile Sfantului Nicolae
   din Mira
Pagina copiilor
Traditia coronitei de Craciun
Fursecuri de sarbatoare
Bauturi calde
Decoratii de brad
Masa de Craciun
Meniu vegetarian
Prajituri si torturi de sarbatoare
Bucataria secuiasca
Retete secuiesti
De prin lume adunate

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro