Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. Editie Speciala de Pasti - Aprilie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 64    Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Dupa perioada postului mare, urmeaza marele praznic al invierii Domnului – sarbatoarea Pastelui. Se foloseste pentru a numi acest eveniment, atat cuvantul Paste, cat si acela de Pasti, amandoua fiind corecte. Traditiile romanesti reprezinta sufletul fiecarui roman, in aceste zile cand se vrea pace, liniste si armonie, trupul si sufletul omului isi doreste o reinviere. Daca in epoca moderna s-a pierdut tot mai mult din semnificatia spirituala a Pastelui si dorim sa o recuperam, o gasim in zonele rurale ale Romaniei. Editia actuala va prezenta atat bucate traditionale, cat si moderne. Pe langa vizitarea bisericilor si manastirilor care oficiaza slujbele de Paste, pensiunile din Transilvania va asteapta, veti fi tratati cu multa ospitalitate, veti vedea oameni imbracati in frumoase costume populare de sarbatoare si veti fi tratati cu bucate traditionale: pasca, drob, friptura de miel, sunca fiarta in moare sau zer, oua rosii. in paginile revistei veti afla mai multe despre sarbatorirea Pastelui in tara Lapusului si in Maramures, unde exista obiceiul cosului de Pasti, dus la biserica pentru ca preotul sa sfinteasca bucatele. Redactorii editiei s-au informat despre diverse modalitati, mai vechi sau mai noi, de vopsire a oualor de Pasti, care este o sarbatoare de intalnire a familiei si a prietenilor, de aceea va oferim idei si pentru decorarea mesei festive. Meniurile speciale le reprezinta retetele pe baza de carne de miel, ciorbe, fripturi, diverse moduri de preparare a drobului, rulade: friptura de miel umplut cu ciuperci, pulpa de miel in vin rosu, cotlet de miel impanat, stufat de miel etc. Pentru cine evita carnea de miel, propunem variante pe baza de carne de pui, porc, vacuta, fripturi simple sau carnuri umplute. Dorim sa va atragem atentia si cu diverse retete pe baza de oua: salate si aperitive cu sunca, cascaval, dar si pe baza de verdeturi, atat de potrivite la o masa de sarbatoare, cum ar fi: salata in straturi, salata iepurasului, salata cu oua si untisor etc. Pentru lacto-vegetarieni avem pregatite meniuri speciale: supa de praz cu cascaval, cascaval pane in crusta de alune cu garnitura, crochete de oua cu salata de ciuperci si porumb. Cititorii revistei noastre asteapta cu nerabdare, pe langa binecunoscutele retete de pasca si cozonaci, noi retete de prajituri, fursecuri: trandafiri cu migdale, prajitura de primavara, prajitura cappuccino, prajitura „Flori de mar” sau „Franceza cu nuca”. Torturile sunt deosebite si impresioneaza la orice masa, va sugeram tortul de Paste, tortul „Cuib de oua”, tortul de iaurt cu fructe. Mai avem o diversitate de alte retete de deserturi, lichioruri, antreuri, va invitam sa le studiati si incercati. Deoarece in acest an sarbatoarea pascala a romanilor, de credinta ortodoxa si greco-catolica nu a corespuns cu Pastele oficiat de populatia catolica si reformata, am inscris in paginile revistei un interviu inedit dintr-o familie mixta, de nationalitate romana si maghiara.
Hristos a inviat!

Sa aveti pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Traditii de Paste in tara Lapusului
Decoratiuni de sarbatoare
Pentru un Paste perfect
Pagina copiilor
Salate festive
Aperitive de sarbatoare cu:
    oua, sunca si cascaval, carne
Transarea mielului pascal
Variatii de drob
Ciorbe si supe de miel
Fripuri de miel
Feluri diferite cu carnuri
    diferite (pui, porc, vita si vitel)
Meniu vegetarian
Cosarca de Paste
    in Maramures
Cozonaci si prajituri
Torturi
„Oua dulci”
Bauturi
Pastele de doua ori
    in familia György

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro