Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul III. nr. 5. - Mai 2016Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Editia actuala a revistei „Bucataria ardeleneasca” este asemenea lunii in careva aparea - Floral, de o diversitate culinara ce incita simturile, mergand de la galbenul papadiilor din care putem produce miere pana la parfumul florilor de salcam, din care putem face dulceata, la rosul cireselor de mai sau parfumul capsunelor, fructe ce vor diversifica rubrica deserturilor. Daca la acestea adaugam sfaraitul gratarelor in aer liber sau miresmele ceaunelor, bine ati sosit in belsugul culinar al lunii mai. Dar sa le luam peindelete. Este clar pentru toata lumea ca de abia asteptam sa iesim la un picnic in padure cu prietenii si familia, sa frigem ceva la gratar sau sa fierbem la ceaun. Dar pana ce se fac gratarele, doar nu vom sta pe margine asemenea cainelui lui Pavlov, ci ne vom ospata din cosurile de picnic. Dar ce minunatii contin acestea? Preparate cu urda si cas de la stana, sandviciuri diverse, cu carne si branzeturi, salate asortate. Putem pune in cosul de picnic si aperitive, o varietate de cornuri. Pentru ca un gratar sa fie reusit, trebuie sa stiti secretele prepararii, va vom dezvalui cum puteti frige pulpa de porc, pulpe de pui marinate, frigarui. Un rol spectaculos la picnicuri il au preparatele la ceaun, va vom oferi o reteta de gulas ca la Cluj, rasol de porc la ceaun, tocanita din ciolan de porc. Prin pasuni au aparut buretii de roua, cu mirosul lor specific, proaspat si piperat, cei care reusesc sa-i deosebeasca de varianta necomestibila, pot prepara o minunata ciulama. Consultati reteta! Sa ne aducem aminte de marile targuri si serbari satesti din Transilvania, memoria culinara a pastrat amintirea unui produs deosebit de savuros gatit pentru multa lume - friptura de Turda. La targuri, oamenii se duceau cu straitele cu merinde, in acestea adesea se gaseau placintele, in paginile actualei editii puteti invata sa preparati „Placinta creata”, o specialitate din Maramures. Gulia de primavara si mazarea reprezinta legumele cele mai potrivite pentru supe sau garnituri in acest sezon, deoarece sunt deosebit de fragede. Memoria culinara a populatiei din Transilvania este de o mare diversitate, datorita convietuirii romanilor cu nationalitatile conlocuitoare de-a lungul secolelor. Dar oare ce mancau stramosii nostri indepartati, dacii si romanii? Curiozitatea Monicai Albu ne ofera o imagine a bucatariei romane intr-un dialog cu Mircea Groza, care ne sugereaza o incursiune gastronomica peste timp. Credeti ca romanii aveau restrictii la mancare si vin? Imaginile pastrate informeaza despre mese imbelsugate, retetele ramase ne povestesc despre numeroasele plante aromate folosite in prepararea carnurilor. Pui cu naut si plante aromate, stropit cu sos de stridii, iata o incercare aproximativa de a gusta peste timp ceea ce mancau locuitorii Romei Antice. Capitolul cel mai cercetat al revistei „Bucataria ardeleneasca” este, bineinteles, cel al deserturilor. Surpriza o reprezinta „mierea de papadie” sau dulceata de salcam. Ciresele de mai si capsunile locale, cu gustul lor parfumat, sunt consumate atat proaspete, cat si in delicioasele prajituri cu fructe. Va invitam sa incercati retetele diverse continute in numarul din luna mai al revistei, de pe acum va uram: Pofta buna!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
(sandviciuri, cornuri aperitive, salate)
Start la gratare
Startul la frigarui, burgeri si carnati
Startul la mancarea pregatita in ceaun
Gulia de primavara
Mazarea
Sa facem cunostinta cu: sparanghelul
Pagina copiilor: frigarui pentru copii
(casul de oaie, urda)
Prajituri
Delicii florale