Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul III. nr. 7. - Iulie 2016Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna iunie se numeste astfel de la latinescul Iunius, dupa zeita Iuno, sotia lui Jupiter si ocrotitoarea femeilor maritate. Cele mai multe nunti se faceau in luna iunie. Popular, luna iunie se mai numeste Ciresar, deoarece in Romania se coc ciresele locale. Cu totii avem cate o amintire din copilarie cand ne faceau cu ochiul ciresele din curtile vecinilor.
Ion Creanga a imortalizat chiar o asemenea intamplare, „La cirese”, in opera „Amintiri din copilarie”. Amintirile noastre din copilarie se leaga de bucatele traditionale cu care ne rasfatau mamele si bunicile noastre. in primul rand deserturile cu fructe care se coc in aceasta luna minunata: ciresele, visinele, zmeura, coacazele. Va oferim in aceasta editie prajituri din aceste delicioase fructe. Deoarece anotimpul ne rasfata cu legume din gradina, avem in actuala editie multe retete cu mancaruri din cartofi noi si varza noua, dovlecei si fasole verde. Legumele amintite pot fi preparate in salate: Salata cu fasole verde si piept de pui, Salata de fasole verde, oua si usturoi etc; ciorbe, tocanite sau garnituri la fripturi. Cartofii noi sunt o delicatesa in preparate cum ar fi: Ciorba de cartofi cu praz, Cartofi noi cu marar si smantana, Cartofi noi in sos de macris si branza de oaie. Varza noua este o leguma deosebit de gustoasa si sanatoasa. Am recomanda renumitul Lucicos ardelenesc cu carne de gasca, Friptura de rata cu felii de varza, Cotlet umplut cu varza.
Primavara urca oile la stana, in zonele rurale au loc numeroase obiceiuri legate de acest eveniment, cum ar fi „Masurisul oilor” intitulat si „Impreunatul oilor” sau „Sambra oilor”. La stane se face cas proaspat si renumitul Balmos, gatit cu jintuiala. Monica Albu vine cu mai multe informatii despre istoricul prepararii branzei de oaie. Va oferim si o Tocana de miel cu jintuiala si balmos, reteta aflata de la renumitul gastronom Mircea Groza.
Ploile de iunie aduc cu ele si multe ciuperci pe pasuni! Tartele cu ciuperci de camp reprezinta un delicios aperitiv. Atentie mare la recoltarea ciupercilor!
Bunele gospodine nu uita sa prepare in acest sezon conservele din cirese, visine si coacaze.
Va dorim o luna iunie binecuvantata cu multe preparate culinare delicioase si mai ales sanatoase, din gradinile si livezile noastre!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
torturi racoritoare
Petreceri in gradina: idei pentru masa,
aperitive, salate, frigarui si gratare
Cocteiluri racoritoare
Vedeta verii: porumbul
slow-food
Bunatati in straturi:
musacaua
Supe creme
Simplu si delicios
Pagina copiilor: deserturi reci
Fructul de aur al verii: caisa
Paini cu personalitate
De prin lume adunate: meniu mediteranean