Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul III. nr. 7. - Iulie 2016Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna iulie este supranumita si luna lui Cuptor, deoarece se considera a fi cea mai calduroasa perioada a verii. Daca isi mentine caracteristicile pe care i le confera numele (cu toate ca surprizele meteo nu contenesc), ne-am gandit sa va oferim retete ce sa va racoreasca si sa fie preparate cat mai departe de dogoarea masinii de gatit sau la grill, in aer liber. Ineditul numar al revistei il constituie meniurile care se pot oferi familiei sau prietenilor, cu ocazia petrecerilor in gradina, cum ar fi: salatele, gratarele si frigaruile, inghetatele, cocteilurile. Pentru ca intalnirile din gradina sa fie cat mai romantice si atractive, ne-am informat si asupra modului in care se aranjeaza masa si se decoreaza ambianta. Dar pe mese trebuie sa se gaseasca bucatele potrivite pentru fiecare ocazie, ne referim in primul rand la preparatele din legume de gradina, de sezon: Rulouri de castraveti cu crema de branza, Rondele de vinete cu busuioc, Gustari cu rosii si porumb, Rondele de dovlecei si vinete in aluat cu bere, Orez cu legume, Salata de ardei copti cu branza de capra. Minunatele legume de vara pot fi preparate in combinatie cu carne de pui sau alte carnuri la cuptor sau la gratar, cum ar fi: Frigarui de pui cu rozmarin, Musaca de vinete cu piept de pui, Rulouri de pui cu sos de mere etc. Porumbul este o leguma ce se gaseste deja prin magazine, acesta este foarte delicios la gratar, dar si in combinatie cu bacon, unt, sos de iaurt si cas. Ce poate fi mai placut intr-o zi torida de vara, decat o supa racoroasa: Supa crema de legume, Supa de rosii fara fierbere, Supa de mere. Deliciul oricarei mese il reprezinta deserturile; va surprindem in actualul numar cu retete de inghetate preparate in casa: inghetata de ciocolata cu caise, inghetata de lamaie, Parfe de cafea si cacao. Caisele, aceste fructe savuroase, pot fi in componenta unor prajituri sau creme: Prajitura cu branza de vaca si caise, Parfe de vanilie cu caise, Crema de iaurt la pahar cu caise. Deoarece am amintit de caldura lunii lui Cuptor si dorim sa o evitam cat mai mult, va propunem cateva torturi preparate fara coacere: Tort cu iaurt si fructe de padure, Tort cu branza de vaca si afine, Tort de lamaie etc. Langa aceste deserturi se potrivesc de minune cocteiluri racoritoare: Cocteil cu pepene galben, Cocteil cu vin spumant, menta si vanilie, sprit cu vin alb!
Daca dorim sa fugim de caldura orasului si de gatit, ne putem refugia in zona montana, unde pensiunile ne asteapta cu preparate traditionale; in paginile revistei veti gasi trei retete de pastrav, preparat ca la Gilau, in muntii Apuseni.
Va dorim o vara placuta si preparate culinare pe masura cu Bucataria ardeleneasca!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
torturi racoritoare
Petreceri in gradina: idei pentru masa,
aperitive, salate, frigarui si gratare
Cocteiluri racoritoare
Vedeta verii: porumbul
slow-food
Bunatati in straturi:
musacaua
Supe creme
Simplu si delicios
Pagina copiilor: deserturi reci
Fructul de aur al verii: caisa
Paini cu personalitate
De prin lume adunate: meniu mediteranean