Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 9. - Septembrie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Septembrie, aceasta luna fantastica, ne invaluie din toate partile cu miresme si gusturi dintre cele mai imbietoare si sofisticate, intr-un amestec de culori si arome incredibile. Luna septembrie se evidentiaza prin doua evenimente de care am tinut seama in redactarea editiei din luna septembrie: inceputul anului scolar si grija pentru hrana sanatoasa a celor mici, apoi prepararea conservelor pentru iarna, de la muraturi pana la dulceturi si sucuri. Bogatia naturii se revarsa peste spiritul oamenilor, preocupati sa adune ceea ce au semanat si sa fie rasplatiti pentru munca depusa. Voia buna este caracteristica din timpul culesului, fie ca se petrece in vie, cu prilejul surechiului (stransul strugurilor), in livezi sau pe ogoare. Bineinteles ca oferta culinara a toamnei este deosebit de bogata si aceasta este impregnata de aromele legumelor, ca si garnituri la prepararea fripturilor, dar si a fructelor, des folosite in bucataria ardeleneasca. Trebuie sa ne reamintim ca traditia culinara a Transilvaniei reprezinta o impletire a gastronomiei romanesti, impreuna cu cea a nationalitatilor conlocuitoare, cea maghiara, caracterizata prin gustul picant, precum si cea saseasca, o imbinare a dulcelui-acrisor. Va propunem astfel o diversitate de retete in care sunt folosite fructele de sezon (piersici, prune, struguri, nuci) atat la gatirea ciorbelor, felului doi si a deserturilor. Chiar daca nu sunteti obisnuiti cu folosirea fructelorin prepararea felurilor principale, va sugeram sa incercati delicioasele retete: Supa crema de piersici, Supa crema de pere cu bulgari de orez in lapte, Supa de prune cu galuste de albus de ou, Nuggets de pui cu sos de prune, Spaghete cu branza de vaca si struguri, Cotlet de porc cu nuci, Pate de ciuperci cu nuci, Piept de pui la tava cu pere. Bineinteles, cu deosebit succes se folosesc fructele in prepararea deserturilor: miraculosii Gomboti cu mere. Pere caramelizate, Gugulufcu struguri, Crema de branza cu sos de prune. Budinca de vin alb cu struguri, Prajitura cu prune, Ciocolatina cu prune, Tarta cu struguri, Felii cu nuci si pere, Prajitura cu mere si crema de vanilie. Prepararea conservelor constituie un obiectiv primordial pentru gospodinele care doresc sa puna pe masa familiei o mancare sanatoasa si in timpul sezonului rece, fara chimicale. Va orientam in realizarea unor conserve mai deosebite: Salata de gogonele cu ardei capia, Gogosari umpluti cu conopida, Prune murate, Muratura cu gogonele. Avem in paginile revistei sfaturile unei doamne pasionate de gastronomie, jurnalista Ana Hutanu, care a elaborat 11 carti de bucate: muraturi, preparate pentru cei mici si mancaruri de post. Ne dezvaluie din experienta sa de o viata, secrete in prepararea conservelor de tot felul, precum si trucuri in alimentatia celor mici pentru a-i hrani cu produse sanatoase. Doamna ne sugereaza o reteta mai deosebita de muratura de vinete, umplute cu pere si prune. O alta reteta deosebita pe care am aflat-o de la doamna Rodica Negrea este conservarea mustului, fara fierbere si conservanti. Monica Albu, dupa o calatoriein zona locuita din vechime de sasii transilvaneni, s-a intors cu o multime de retete traditionale din bucataria saseasca. Pentru cei care doresc sa experimenteze meniuri mai extravagante, avem in cadrul rubricii „De prin lume adunate” taineale bucatariei asiatice. Colectivul de redactori si colaboratoare ale „Bucatariei ardeleneasti" va propun un numar al revistei, complex si diversificat, asemenea bogatiei de produse alimentare pe care ni le ofera acest fascinant anotimp al toamnei!
Pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Deserturi de toamna la pahar
Retete traditionale cu gogonele
Meniu de surechi
Traditii sasesti
Retete sasesti
Supe creme din fructe de toamna
Prietenul nostru, cuptorul
Prajituri si torturi de sezon
Din regalurile toamnei (pere, nucile)
Carne de vanat
Din tainele Asiei indepartate

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro