Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 10. - Octombrie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Toamna este anotimpul cel mai spectaculos prin aromele pe care ni le oferă bogăţia de fructe şi legume din grădinile noastre şi care nu şi-au pierdut savoarea, pe care o cunoaştem din anii copilăriei. Ce poate fi mai minunat decât dulceaţa zemoşilor struguri, parfumul merelor şi gutuilor, opulenţa dovleacului sau ceaunele care răspândesc în aer mireasma îmbietoare a tocanei de berbecuţ? Toate acestea în decorul pastelat al frunzelor îngălbenite ale livezilor. Dar cred că este timpul să ne revenim din visare şi să ne gândim la ce vom mânca în această iarnă, care ne bate la uşă! În cămară avem deja unele depozite de conserve, dar mai putem să conservăm pentru sezonul rece: Salată de varză pentru iarnă, Ardei umpluţi cu varză, Dulceaţă de mere cu dovleac, Sos dulce-acrişor de dovleac. În luna octombrie coboară turmele de la munte şi se sacrifică unele animale, vă recomandăm unele reţete din „bucătăria ciobanului”: Gulaş de oaie, Tochitură de berbecuţ, Ciorbă de berbecuţ, Bulz ciobănesc, Taci şi înghite, Cina ciobanului. Zicala „toamna se numără bobocii” nu este doar o metaforă, ci are şi o conotaţie practică, deoarece acum este timpul de a se număra raţele şi gâştele şi a se hotărî care se păstrează peste iarnă. Cele mai puţin norocoase vor sfârşi în oală sub forma unor preparate grozave, cum ar fi: Ciorbă de gâscă cu legume, Supă de raţă cu ghimbir, Confit de raţă, Friptură de raţă, Pulpe de gâscă cu mere, Pulpe de gâscă cu fasole la cuptor. Nu am uitat nici preparatele cu varză albă: Tocinei cu varză, Ciorbă de varză cu piept de porc afumat, Tăieţei laţi cu varză şi ciolan. Mereu m-a fascinat imaginea gutuiului din grădină încărcat cu fructe sau aroma deosebită a acestora, aşezate pe dulapul din sufragerie şi care rezistau până aproape de Crăciun. Acest minunat fruct stă la baza preparării unor mâncăruri delicioase: Pulpă de vită cu sos de gutui, Ruladă de porc cu orez cu gutui, Orez cu lapte şi gutui caramelizate, Prăjitură întoarsă cu gutui, Jeleu de gutui. O altă minune a toamnei o reprezintă castanele comestibile, ne putem bucura de beneficiile culinare ale acestora în preparate precum: Cozonac cu castane, Tartă cu cremă de castane şi nuci pecan, Felii cu miere şi cremă de castane. Din castane putem prepara nu numai deserturi, ci şi feluri principale: Cartofi umpluţi cu ficat de pui şi castane, Ruladă de curcan cu umplutură de castane. Pe lângă reţetele menţionate, în paginile revistei Bucătăria ardelenească mai sunt numeroase „surprize culinare”; cu invitaţia de a le descoperi, vă dorim o toamnă înbelşugată!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Obiceiurile românilor în luna octombrie
Bucătăria ciobanului
Leguma vedetă a lunii: dovleacul
Uleiul si făina din seminţe de dovleac
Toamna se numără bobocii
Să gătim cu varză albă
Să gătim cu varză roşie
Spanacul de toamnă
Chifteluţeîn trei feluri
Pagina copiilor
Delicii cu castane
Patiseria sărată
Gutuia: mărul de aur al toamnei
Conserve
Murăruri de varză în saramură

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro