Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IV. nr. 11. - Noiembrie 2017Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna noiembrie, denumită popular şi „Brumar” sau „Pomorar”, se caracterizează prin vreme ploioasă, friguroasă, căderea brumei, sau, mă rog, aşa era odată. Oamenii se hrăneau cu legumele care încă rezistau la sfârşitul toamnei: varza şi sfecla proaspete, ceapa, fasolea uscată, cerealele. În 15 noiembrie creştinii ortodocşi începeau postul Crăciunului, convinşi că prin post şi rugăciuni îşi menţineau sănătatea, prin eliminarea proteinelor de origine animală alungau spiritele malefice. Aşa era odată, astăzi sunt tot mai puţini cei care ţin posturile cu sfinţenie, dar s-a constatat medical că acestea erau benefice şi oamenii trăiau mai mult, în condiţiile în care nu se hrăneau cu alimente tratate chimic şi făceau mai multă mişcare. Tentaţiile rafturilor cu multe bunătăţi sunt foarte mari, dar postul înseamnă şi abţinerea de la tentaţii. În actuala ediţie avem meniuri pentru toate gusturile, pentru carnivori şi vegetarieni, pentru postitori şi nepostitori, cu mâncăruri savuroase pregătite cu brânză şi carne, cu peşte, sau doar din legume proaspete sau uscate. Vă propunem reţete cu alimente locale, sănătoase, culese din grădinile noastre sau cumpărate din piaţă de la ţărani. Uitaţi-vă la mâinile bătătorite ale bătrânilor din pieţe şi veţi fi siguri că alimentele sunt cu adevărat bio. Sfecla, bogată în vitamine şi minerale, este considerată leguma vedetă a lunii, în meniuri ca: Salată de sfeclă roşie cu telemea, Supă cremă de sfeclă, Ciorbă de porc cu sfeclă, Găluşte cu sfeclă, Crochete de ficat cu salată de sfeclă. Banala ceapă este o sursă importantă de vitamine (A, B, C), minerale (fier, potasiu); este folosită în aproape toate mâncărurile tradiţionale: Plăcintă cu ceapă, Ceapă umplută, Inele de ceapă pane. Pe cei care s-au hotărât să ţină postul, îi învăţăm să gătească: Ciorbă de post cu fasole boabe, Tocăniţă de praz cu ţelină şi măsline, Tocăniţă de cartofi cu conopidă, Salată de cartofi cu dovleac, Palaneţe cu varză murată, Pastă de linte roşie cu peşte, Păstrăv la cuptor cu ceapă şi lămâie, Plachie de peşte. Dacă doriţi să nu mai consumaţi pâinea cu amelioratori din panificaţie, vă oferim sfaturi preţioase pentru a produce acasă numeroase sortimente savuroase. Reţete de brioşe, cornuri, lipii, pogăci, prăjituri cu mere sau brânză de vacă, delicii cu caramel, guguluf cu lămâie, cu cafea şi caramel, sunt alte oferte ale revistei noastre la acest sfârşit de toamnă. Le puteţi savura cu familia şi prietenii la gura sobei, dar, nu uitaţi, cu moderaţie, pentru că esenţială este sănătatea noastră.
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Cenuşăreasa bucătăriei: ceapa
Sărbătorile religioase şi tradiţiile culinare
Reţete de post
Dezlegare la peşte
Conopida: buchetul de sănătate
Să facem cunoştinţă cu feniculul
Pagina copiilor: cornul de la şcoală
Prăjituri cu foi
Gugulufuri
Checuri
Patiseria cu telemea
Dulceţuri