Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 12. - Decembrie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Sărbătorile Crăciunului ne umplu tuturor sufletele de bucurie prin atmosfera strălucitoare indusă de bradul împodobit, de obiceiul colindatului şi miresmele îmbietoare din bucătărie care ne amintesc de bucatele gătite în casă de mamele noastre şi de emoţia din momentul în care ne erau servite. Cozonacii şi turtele dulci erau pregătite înainte de ajunul Crăciunului şi ne făceau cu ochiul, rareori acestea rămâneau intacte până la sosirea Moşului. Având aceste clipe fericite în minte, Crăciunul fiind o sărbătoare de reunire a familiei, redacţia revistei Bucătăria ardelenească s-a străduit să vă ofere reţete prin care să-i mulţumiţi şi impresionaţi pe cei dragi. De Crăciun este tradiţională turta dulce care se pretează la diferite forme şi compoziţii, preparată în casă ne oferă un plus de savoare şi creativitate: Turte cu spumă de albuş, Brioşele Om de Zăpadă, Brioşe Brad de Crăciun, Brioşele Moşului sunt alte sortimente de dulciuri adecvate momentului. Deoarece deserturile reprezintă atracţia forte în zilele de sărbătoare, vom începe recomandările noastre de această dată cu acestea, deoarece primim musafiri şi dorim să impresionăm prin specialităţi cât mai rafinate: Fursecuri stea, Fursecuri cu bezea, Cuburi cu ciocolată, Prăjitura îngeraşului, în seara de Crăciun, la loc de cinste se găsesc cozonacii: Guguluf cu portocale şi ciocolată, Guguluf cu marţipan şi vişine. În noaptea de Revelion ne străduim să preparăm un tort cât mai aspectuos, ce ziceţi de: Tort de nucă cu rom, Tort cu mure, Tort rodie?
Atât la Crăciun, cât şi la Revelion pe mesele de sărbătoare avem nevoie de antreuri diverse: Ciuperci umplute cu cârnaţi, Plăcintă cu caşcaval şi afumătură, Tort aperitiv cu peşte, Ruladă cu somon afumat, Friptură de purcel la tavă, Bulete de caşcaval, Terină de curcan. Printre aperative putem aminti patiseria: Purceluşi săraţi, Pogăci cu telemea şi migdale, Butoiaşi cu cabanos.
Felurile principale pot fi constituite din: Cotlet haiducesc, Friptură din piept de porc marinat, Rulouri de curcan umplute cu migdale şi merişoare, Piept de pui umplut cu spanac şi roşii. După o masă copioasă avem nevoie de o ciorbă acră: Ciorbă rădăuţeană, Ciorbă de porc cu legume. Nu am uitat nici meniuri pentru vegetarieni: Salată cu cartofi dulci şi caşcaval prăjit, Tocăniţă de ciuperci cu vin roşu. Pentru că este luna cadourilor şi a poveştilor, a cadourilor oferite de Moş Nicolae şi Moş Crăciun, vă aducem şi noi un cadou de poveste: Aşteptând Moşul! Este vremea sărbătorilor, dar nu a exceselor, cu gândul la sănătatea tuturor, vă dorim Crăciun fericit şi La mulţi ani!
Silvia Pintea

Comandati acum! »Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro