Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 2. - Februarie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Luna februarie este numita popular Faurar, legata de mestesugul prelucrarii fierului, cand se pregateau uneltele pentru muncile de primavara si este considerata o luna capricioasa, friguroasa si suparacioasa, pentru ca i-au fost repartizate mai putine zile, dar marcheaza începutul sfarsitului iernii. Dupa Boboteaza, în satul traditional romanesc, începeau caslegile de iarna, sarbatori ale vietii, ale nuntilor si tineau pana la postul Pastelui. În aceasta perioada se tineau sezatori, în care se puteau cunoaste mai bine cei tineri, despre traditia acestora puteti afla din primele pagini ale revistei. Vom arata ce se consuma în perioada caslegilor: Cucuruz dulce, Turte, Minciunele, Gogosi si cateva retete Din bucataria bunicii. Idilele tinerilor din luna februarie îsi au manifestarea moderna în asa-zisa Zi a îndragostitilor – Ziua Sfantului Valentin, cand revista va propune cateva meniuri prin care sa impresionati persoana iubita, cuprinse în genericul Cina romantica acasa. Pana la sfarsitul iernii sa vedem însa ce mancau oamenii în secolele trecute în timpul anotimpului geros. Am gasit în vestita Carte de bucate de la Cluj din secolul XVII, ca se consuma multa varza, preparata în diverse feluri, la loc de cinste aflandu-se varza murata. Dar, ca si astazi si ca si întotdeauna, una era hrana bogatului si alta a saracului. Despre mesele festive ale Caterinei de’ Medici aflam dintr-un interesant articol semnat de Monica Albu. Alaturi de varza, atat de apreciata de transilvaneni, un alt aliment cu importante efecte curative este sfecla: Sfecla cu sos de iaurt, Salata de sfecla, Ciorba de sfecla. Un alt aliment indigen, folosit în Transilvania înca din secolele trecute, este mazarea: Tocana de mazare galbena, Pate de mazare galbena, Salata de mazare. Pentru diversificare, am prezentat în actuala editie si retete ale bucatariei moldovenesti: Parjoale moldovenesti, Poale-n brau, Tochitura moldoveneasca, un fel de tocanita. Va propunem si variatiuni pe tema tocanitei, specifica anotimpului rece: Tocanita de porc cu legume, Tocanita de iepure, Tocanita de pui cu ciuperci. Orice mancare, pentru a fi savuroasa, are un secret al ei, astazi aflam despre secretele marinarii carnii. Într-o seara friguroasa de iarna, cand tocmai familia a venit acasa, îi putem rasfata pe cei dragi noua cu Bauturi calde, cu Dulciuri rapide si cu Deserturi la pahar. La 24 februarie pe plaiurile mioritice este cunoscuta o frumoasa sarbatoare populara, Dragobetele, fiul Babei Dochia, purtator al dragostei, cand tinerii îsi daruiau ghiocei proaspat iviti din zapada, pentru a înveseli soarele. Ca se cheama Sfantul Valentin sau Dragobete, noi va dorim sa fiti iubiti si sa luati masa împreuna cu cei dragi!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Sezatoarea: vatra si traditie
Traditia sezatorii
Din bucataria bunicii
Gusturi moldovenesti
Legume de iarna: mazarea galbena
Fragezirea carnii prin marinare
Alimentatia din Transilvania în Evul Mediu
Mese festive si destine faimoase
Variatii pe o tema: tocanite
Medicul din bucatarie: sfecla rosie
Cum sa preparam acasa mustarul?
Traditii de Dragobete
Cina romantica de Ziua indragostitilor
Pagina copiilor: pizza in trei feluri
Aluatul oparit
Deserturi rapide
Dulciuri la pahar
Bauturi calde pentru suflet

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro