Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IV. nr. 4. - Aprilie 2017Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna aprilie este una speciala datorita marii sarbatori, Pastele, prin care intreaga crestinatate serbeaza invierea Domnului Iisus Hristos. Acest moment este ilustrat in actuala editie a revistei cu prezentarea sarbatoririi Pastelui in satul traditional romanesc, din punct de vedere spiritual, dar si alimentar. Bineinteles, masa pascala este traditionala cu oua vopsite, carne de miel, pasca. Am venit in sprijinul dumneavoastra prin meniuri de Pasti: Sunca de Pasti in aluat de paine, Drob din ficat de miel, Ciorba de miel cu tarhon, Pulpa de miel la cuptor, Ciorba cu salata verde si maruntaie de miel, Friptura de miel a la grec. Pe masa de Pasti sunt nelipsite ouale vopsite, Albu Monica ne prezinta cateva modele de decoratii, pentru ca acestea sa fie cat mai atractive pentru meseni si udatori. Pastele este o sarbatoare a invierii si regenerarii intregii naturi, dar si a omului. Verdeturile de primavara, care ne stau la indemana prin paduri, pajisti si gradini (leurda, podbalul, loboda, untisorul, hasmatuchiul, papadia) ne ajuta la remineralizarea organismului. Pentru a avea efect maxim, aceste plante sunt consumate proaspete, dar din vechime ele erau folosite si la prepararea anumitor mancaruri in primavara timpurie, cum ar fi: Ciorba de tarhon cu loboda, Paste cu loboda si rucola, Spirale cu cas de oaie si spanac, Supa de rosii cu macris, Ciorba de salata verde, Ciorba de cartofi cu leurda, Pateuri cu leurda, Tocana de miel cu untisor, Ciorba de podbal, Crema din branza de oaie cu hasmatuchi.
O pajiste verde cu flori de papadie reprezinta o incantare pentru o plimbare intr-o zi insorita, dar si un prilej de a culege valoroasa planta, frunzele tinere se consuma proaspete, iar florile se pot prepara pane, bobocii se pot pune la murat si ii putem servi cu pulpe de pui. Pentru masa festiva de Pasti, cand casele noastre sunt pline de musafiri, la un loc de cinste se afla deserturile. Va prezentam retete delicioase de dulciuri: Cozonac rotund cu stafide, Cozonac cu aluat oparit, Mini tarte cu branza de vaca, Papuci cu crema de vanilie, Fursecuri cu crema de ciocolata, Placinta cu urda, Melcisori pizza, Crema de iaurt cu capsuni. Pe masa de Pasti dorim sa avem si prajituri mai deosebite: Negresa cu crema de ciocolata si bezea, Prajitura cu crema de alune, Tort cu capsuni si crema de ciocolata. Precum ati observat, redactia Bucatariei ardelenesti este preocupata si de obiceiurile altor popoare, un articol despre crestinii coptici din Egipt, religia musulmana care dainuieste din secolul I. Pastele coptic este serbat cu obiceiuri religioase, dar si alimentare deosebite, va prezentam o reteta traditionala culeasa chiar din Cairo, obligatorie acolo pentru masa pascala, numita Fattah. De asemenea, tot din Cairo, putem invata sa preparam Sardine la cuptor cu condimente din zona. In speranta ca am reusit sa fim la nivelul exigentelor dumneavoastra si cu actuala editie a revistei Bucataria ardeleneasca, va dorim tuturor Paste fericit!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Spanacul, loboda si rucola Leurda
Untisorul, podbalul si hasmatuchiul
Flori de papadie
Sarbatoarea Pastelui: traditii si obiceiuri
Meniu de Pasti
Meniu vegetarian
Obiceiuri de Paste din lumea larga
Pagina copiilor
Laptele vegetal preparat acasa
Sa facem cunostinta cu: salata Pak Choi
Prajituri
O straveche religie crestina
Patiseria de acasa