Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IV. Editie Speciala de Pasti - Aprilie 2017Format: A4 Nr. pagini: 56 Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Sarbatoarea Pastelui are in momentul de fata doua conotatii total diferite: una traditionala si una moderna, o impletire intre modul in care se sarbatorea in satul traditional romanesc, de care sunt legate obiceiurile parintilor si bunicilor nostri, si cea din zilele noastre care a imbracat un aspect comercial. Orice ipostaza am alege, sa nu uitam ca ne aflam in fata unei mari sarbatori spirituale care presupune invierea noastra in prag de primavara, miracol mijlocit prin jertfa lui Iisus Hristos. Acest an ne prilejuieste bucuria ca intreaga crestinatate sarbatoreste Pastele in aceeasi zi, 16 aprilie. Pentru intelegerea miracolului Invierii, avem in actuala editie articole despre obiceiuri si traditii de Florii. Conform specificului culinar al revistei Bucataria ardeleneasca, iata si cateva retete pentru ziua de Florii: Placintele lui Lazar, Prajitura de post cu nuca de cocos, Pastrav cu legume, Ciorba de peste cu loboda si marar. Dupa post si slujbele religioase din noaptea de Inviere, urmeaza sarbatorirea in familie in jurul meselor pline, cu preparatele specifice momentului: Pasca traditionala, preparate din miel: Drob de miel in aluat, Supa de miel, Ciorba cu perisoare de miel, Tocana cu maruntaie de miel, Friptura de miel cu vin alb, Friptura de miel cu lamaie si rozmarin; deoarece nu toata lumea suporta carnea de miel, recomandam si meniuri cu pui, carne de iepure sau carne de porc: Bors de pui cu legume, Pulpe de pui cu legume la tava, Piept de pui in crusta cu verdeturi, Ciorba de iepure cu tarhon, Friptura de iepure in vas roman, Piept de porc umplut cu ciuperci, Rulada de muschiulet umplut cu morcovi. Nu lipsesc de pe masa ouale vopsite, va propunem si cateva metode de decorare si incondeiere a acestora, pentru a fi cat mai atractive. Deoarece de Paste avem multi musafiri, va recomandam cateva aperitive pentru mese de sarbatoare: Tort aperitiv, Guguluf cu sunca, Chec aperitiv cu ciuperci, Sufleu de oua cu creier de miel si leurda, Briose impletite. Capitolul cel mai indragit este cel cu delicatese pentru sarbatori: Fursecuri asortate, Rulada cu branza de vaca, Prajitura cu crema de cocos, Tort de Paste cu jeleu de rubarba, Tort guguluf cu ciocolata, Tort cu branza de vaca si zmeura. Pentru cei mici am adus povestea Legenda Iepurasului, precum si Batoane cu orez expandat, Chec cu morcovi, fursecuri si Sucul iepurasului. Pentru a da un aspect cat mai sarbatoresc momentului, Monica Beatrice Albu va propune mici secrete pentru aranjarea unei mese de sarbatoare. Redactia revistei Bucataria ardeleneasca va doreste sa aveti sarbatori cu liniste si pace! Hristos a inviat!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Pastele în Tara Sfanta - drumul lui lisus
Meniu de sarbatoare
Obiceiuri de Pasti
Aperitive din oua
Traditii de Pasti
Masa de sarbatoare cu carne de iepure
Pagina copiilor
Delicii pentru musafiri
Decoratiuni de Paste
Aperitive de sarbatoare
Rasfaturi culinare
cu diferite carnuri
Meniu vegetarian
Delicatese pentru sarbatori
De dupa Paste