Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 6. - Iunie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Da, este adevarat, a venit vara! Iunie este prima luna de vara, a patra din calendarul roman si a sasea din cel iulian si gregorian, dedicata zeitei Juno, sotia zeului Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Luna lunie este numita in popor Iuniu, Iuni, dar si Ciresar. Ne gasim in plina vara, natura exuberanta se bucura in toata maretia ei de frumusetea vegetatiei, de verdele pur si florile multicolore, ne bucuram de legumele din gradina noastra, de ciresele cele mari si frumoase, care ne duc cu gandul la povestile din copilarie. Luna Iunie debuteaza cu o zi dedicata copiilor, cea mai de pret comoara a unei familii. In acest an la inceputul lunii iunie se celebreaza si o mare sarbatoare religioasa, Cincizecimea sau Rusaliile, lata cateva elemente ce definesc aceasta frumoasa luna a verii si pe care le vom sublinia in paginile revistei. Deoarece copiii se afla la mare pret, am dedicat cateva pagini copiilor, cu meniuri sanatoase, dar si cu cateva trucuri prin care sa-i facem sa manance si pe cei mofturosi, prin pregatirea unor farfurii si gustari decorate atractiv din fructe si legume. Deseori ne ramane in casa paine uscata pe care o putem folosi la pregatirea budincilor: Budinca cu cornuri si afine. Sufleu de paine cu pui si cascaval, Chipsuri din cornuri. Legumele lunii iunie: cartofii noi, mazarea, fasolea verde, sunt la baza unor retete sanatoase: Cartofi umpluti. Salata de cartofi noi. Ciorba de cartofi noi cu mazare. Ciorba de fasole verde. Fasole verde scazuta. in popor era traditia ca de Rusalii sa se prepare anumite meniuri, compuse in general din: Ciorba de salata. Sarmalute in frunze de stevie si vita-de-vie. Pulpe de pui cu cartofi noi. Pasca, Poale in brau. Cozonac cu aluat fraged. In Ardeal exista obiceiul de a prepara garnituri din fructe la carne: Supa de visine. Friptura de pui cu sos de visine. Fructele de sezon se afla la baza deserturilor de vara: Salata cu cirese. Placinta cu cirese. Prajitura intoarsa cu cirese, inghetata cu visine. Felii cu zmeura. Rulada regala. Budinca de ciocolata cu zmeura. Prajitura cu mac si coacaze, Prajitura cu dovlecei si zmeura. Va oferim pentru ocazii festive cateva deserturi mai deosebite: Prajitura cu cafea, Briose cu lamaie, Briose „Ghiveci de trandafir". Monica Albu va propune unele retete mai speciale al unui popordin Moldova, ceangaii.
Va dorim o vara placuta cu meniuri sanatoase!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

1 Iunie: Ziua copiilor
Micul dejun sanatos
Meniu pentru copii
Ce facem cu painea uscata?
Retete de sezon cu cartofi noi
Retete de sezon cu fasole verde
Retete de sezon cu visine
Retete de sezon cu cirese
Traditii si obiceiuri de Rusalii
Meniu de Rusalii
Cine sunt ceangaii?
Retete de sezon cu zmeura
Retete de sezon cu coacaze
Prajituri

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro