Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IV. nr. 7. - Iulie 2017Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna lui cuptor se considera a fi cea mai calda din vara, soarele si natura ne rasfata, este luna vacantelor si a drumetiilor. Avand la indemana o multime de legume si fructe proaspete locale, este indicat sa profitam de ele, asigurand organismului necesarul de vitamine si nutrienti. Daca nu am optat pentru un concediu cu masa asigurata, putem scapa de grija gatitului, chiar daca ramanem acasa sau plecam in mici escapade la munte sau la mare. Ne salveaza ,,Bucataria fara foc”, cu preparate proaspete din legume si fructe, gatite pe loc, inainte de servirea mesei. Iata cateva retete care va vor inspira: Salata de dovlecei cu nuci, Rosii umplute cu crema de seminte de floarea soarelui, Unt de nuci caju, Supa crema de avocado cu verdeturi, Sarmale crude, Spaghete din dovlecei cu doua sosuri crude, Chiftelute crude. În deserturi putem folosi iaurturi cu fructe, cu afine, mere cu scortisoara, cu loboda, pe care le putem indulci dupa preferinte si cu miere. Torturile fara coacere sunt o inventie nemaipomenita: Tortul cu lamaie si nuca de cocos sau Tortul cu nuci si ciocolata au o aroma grozava intr-o zi calda de vara. Gradinile pline cu legume ne ajuta sa preparam mancaruri delicioase, cu putine calorii: Felii de rosii coapte cu branza de oaie, Chiftele coapte in rosii, Rosii umplute cu orez, Supa crema de dovlecei cu busuioc, Crema de dovlecei cu oua, Salata de vara cu paste si dovlecei. Dovlecelul este o leguma minunata, care merge si in combinatie cu carnea: Friptura din piept de pui cu garnitura de dovlecei, Dovlecei umpluti cu carne, Dovlecei inabusiti cu ficatei de pui. Daca suntem la picnic, ne putem bucura de gratare usoare de vara: Piept de pui la gratar cu salata de castraveti cu iaurt, Cevapcici cu salata, Salata de ardei copti. Iubitorilor de peste le propunem o masa pescareasca: File de stiuca pane cu sos de lamaie, Salau la tigaie cu piure de fasole boabe, Clean in sos de rosii cu masline. In luna iulie gasim in piete si porumb, pe care-l putem gati in diverse feluri: Supa picanta de porumb, Porumb la cuptor, Sufleu de porumb. Pentru zilele calde va propunem sorbeturi si inghetate preparate in casa, din pepene, caise, afine. Putem sa ne surprindem familia si cu inghetata mai deosebita fata de sortimentele din magazine: Inghetata cu scortisoara, Inghetata cu urda si nuci, Inghetata cu zmeura si frunze de lamaita.
Cu acestea va dorim sa aveti o vara placuta cu vacante frumoase si mancare sanatoasa.
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti
Legume de sezon: rosii
Legume de sezon: dovlecei
Bucataria pescarului
Porumbul, aurul dulce al verii
In ton cu acest sezon:
Cafeaua gurmanzilor
Delicii inghetate
Torturi
Conservare