Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IV. nr. 8. - August 2017Format: A4 Nr. pagini: 44 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay
Luna august isi are numele de la imparatul roman Augustus, in traditia populara se mai numeste Gustar, deoarece se coc majoritatea fructelor, roadele pomilor te imbie la tot pasul: mere, pere, prune, struguri. Gustarea primelor boabe de struguri se face luandu-se o boaba in gura si zicand: „boaba noua-n gura veche” si se dau pomeni din fructe la biserica de Sfanta Marie. La 15 august, la hotarul dintre vara si toamna, are loc la crestini sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului si reprezinta a treia mare sarbatoare dupa Craciun si Pasti. Timp de doua saptamani se tine cu sfintenie Postul Sfintei Marii, perioada in care nu se consuma alimente de origine animala, in unele zile este voie sa se manance peste, untdelemn si vin. De mentionat ca postul se tine cu rugaciune. In plina vara postul este usor de tinut deoarece gradinile abunda in legume si fructe. De Sfanta Marie era obiceiul la sate sa se consume porumb fiert sau copt. Celor care tin post, le recomandam in actuala editie a revistei cateva retete specifice: Ciorba de ciuperci cu legume, Ciorba de cartofi cu rosii si leustean, Tocanita de legume cu broccoli, Pilaf cu legume, Dovlecei cu rosii la cuptor, Vinete umplute, Chiftele cu vinete, Ciuperci scazute. Deoarece multa lume se afla inca in concediu va sugeram cateva meniuri pe care le putem consuma in zilele caniculare: Salata de pepene cu branza, Salata de ton cu mere, Lipie umpluta, Budinca de orez cu mango, Desert cu iaurt si afine, Granita de pepene. Leguma vedeta a lunii august este vanata, din ea putem prepara: Supa crema de vinete, Rulouri de vinete cu piept de pui, Ragut de pui cu vinete. O alta leguma de sezon alaturi de vanata este ardeiul gras din care putem gati: Salata de ardei si vinete prajite pe gratar, Pulpe de pui in sos de ardei cu vin, Ardei gras umplut. Galbiorii reprezinta o delicatesa a verii, ii putem prepara in diverse feluri: Ciorba de fasole verde cu galbiori, Rizotto cu galbiori, Tocanita de pui cu galbiori. Ca de obicei avem o pagina dedicata celor mici pe care-i putem rasfata cu dulciuri preparate in casa: Înghetata pe bat cu zmeura, Mix de fructe, Trenulet de legume cu crema de branza. La capitolul dulciuri sa ne bucuram de fructele lunii august in cateva deserturi delicioase: Tort cu perle tapioca si mure, Prajitura cu mure, Pachetele cu piersici, Cuburi cu crema de smantana si piersici, Tarta cu nectarine. Sa nu uitam sa facem provizii si pentru iarna, pregatind conserve din legume si fructe. Pentru cei care viziteaza alte tari, este o desfatare sa vezi ce se mai gaseste in pietele strainilor, Monica Albu a avut o asemenea experienta la Tel-Aviv si ne-o impartaseste.
Va dorim in continuare o vara placuta cu bucate proaspete, gatite din gradinile noastre dupa retetele „Bucatariei ardelenesti”!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Retete de Post
Ce mancam la plaja? – Salate
Ce mancam la plaja? – Sandvisuri
Deserturi pentru plaja
Bauturi racoritoare pentru plaja
Legume de sezon: vinete
Legume de sezon: ardei gras
Din darul naturii: galbiorii
Sa facem cunostinta cu: mangoldul
Fructe de sezon: mure
Fructe de sezon: piersici si nectarine
Conserve pentru iarna