Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 9. - Septembrie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Încet, încet, toamna îşi arată semnele prin vii şi grădini, unde se aude larma veselă a culegătorilor, prin sunetul clopoţelului care anunţă începutul unui nou an şcolar, prin miresmele degajate de prelucrarea gemurilor şi murăturilor. Pregătirile pentru iarnă i-a preocupat dintotdeauna pe oameni, interdependenţa dintre sănătate şi alimentaţie este una din cele mai vechi activităţi şi este strâns legată de mediul natural, condiţiile climaterice şi ocupaţiile populaţiei. Faţă de alte epoci istorice, perioada actuală se caracterizează prin folosirea excesivă a chimicalelor în cultivarea vegetalelor, de aceea a crescut grija faţă de provenienţa alimentelor, încercând să evităm cât mai mult produsele infestate cu insecticide. Vă propunem aşadar o seamă de secrete din bucătăria bunicii în conservarea legumelor şi fructelor autohtone în reţete, cum ar fi: Compot de pere, Gem de pere, Dulceaţă de prune, Dulceaţă de gogonele, Zacuscă cu gogonele, Sos de gogonele, Murătură asortată picantă, Murătură cu conopidă şi sfeclă, Murătură asortată în straturi, Ghiveci pentru mâncăruri, Zarzavat pentru ciorbe. Culesul strugurilor a fost o activitate cu importante conotaţii sociale, de aceea v-am pregătit un material despre Tradiţii de surechi, dar şi despre bucatele care se pregăteau cu ocazia culesului, eveniment la care participa întreaga obşte: Ciorbă de cocoş la ceaun, Friptură de cocoş la cuptor, Pogăci cu şuncă şi chimen, Cozonac cu mac, Ştrudel cu struguri şi mere. Strugurele este fructul vedetă al lunii septembrie, de aceea vă încântăm cu reţete care au în componenţă acest minunat aliment: Supă de mere cu struguri, Împletituri din piept de pui cu sos de vin şi struguri, Gomboţi de brânză cu struguri, Coşuleţe cu struguri şi spumă de vin, Ruladă cu brânză de vacă şi struguri, Must conservat. Alături de struguri, alte fructe autohtone care-şi fac apariţia cu crengi încărcate toamna, sunt prunele şi perele, pe care le putem folosi în prepararea unor prăjituri: Budincă de cozonac cu mac şi pere, Prune în aluat de clătite, Felii cu pere şi prune, Tort cu pere, Guguluf cu pere. Nucile constituie un ingredient minune în compoziţia deserturilor, avem câteva reţete noi: Chec cu nuci şi mere, Gura broscuţei, şi o Prăjitură din Rimetea – „Sac de cenuşă”. Începutul anului şcolar ne face să ne preocupăm de pacheţelele copiilor pentru şcoală, să nu le mai dăm bani pe care să-i folosească la cumpărarea unor alimente nesănătoase, cum ar fi chipsurile, dulciurile, fast-foodurile. Iată câteva propuneri de sandviciuri şi patiserie de casă: Tortilla cu pui, Lipie umplută, Sandvici cu omletă, Coşuleţe pizza, Minibaghete cu fulgi de ovăz, Biscuiţi cu mere, Cornuleţe cu caşcaval şi susan, Rulouri de clătite cu banane. În actuala ediţie avem şi numeroase Reţete cu cartofi, pe carei putem găti în diverse feluri, vă rugăm să consultaţi paginile cu aceste preparate savuroase. Ne-am obişnuit să prezentăm şi aspecte din istoria gătitului, de această dată Monica Albu ne prezintă folosirea condimentelor în Evul Mediu. Să aveţi o toamnă frumoasă!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Tradiţtii de surechi
Meniu de surechi
Retete cu struguri
Cartoful nostru, cel de toate zilele
Retete din cuptor: fripturi
Budinci
Cum a pus deoparte bucătăria europeană
    condimentele
Pagina copiilor: pachetul pentru scoală
Prăjituri cu prune
Prăjituri cu pere
Prăjituri cu nuci
Conserve

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro