Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul V. nr. 1. - Ianuarie 2018
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


lată am păşit într-un an nou, cel de-al V-lea de existenţă a publicaţiei Bucătăria ardelenească, perioadă în care sperăm că ne-am apropiat de preferinţele dumneavoastră în ceea ce priveşte gusturile culinare. Meniuri vechi şi noi au umplut paginile revistei, cerinţe pe care dorim să le îndeplinim şi în acest an, căutând reţete tradiţionale, gătite de părinţii şi bunicii noştri, care au trăit pe meleagurile Transilvaniei, dar fără a ne limita doar la acestea, ci am abordat şi modul de a găti în celelalte provincii ale României. De asemenea, am căutat să diversificăm reţetele propuse, prin experimentarea şi a altor mâncăruri, din bucătăria altor popoare. Trecerea peste ani se sărbătoreşte peste tot în lume cu petreceri şi cu bucurie, lucru care se întâmpla încă din timpuri străvechi. După Bobotează şi Sfântul Ion, se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, începe perioada „câşlegilor”, a horelor şi nunţilor, care se încheie la începutul postului Paştelui. Dar să vedem ce reţete ne oferă actuala ediţie a revistei. Ne-am axat pe prezentarea unor meniuri specifice acestei perioade, când cămările sunt încă pline şi mai avem produse de la tăierea porcului: Ciorbă de linte cu perişoare de cârnaţi, lahnie de fasole cu afu-mătură, Costiţe de porc la cuptor, Cotlet bănăţean. Foarte populară este Supa de ouă şi Cartofii ţărăneşti.
Meiul era o cereală des folosită de strămoşii noştri, datorită calităţilor sale nutritive excepţionale, vă propunem să ne reamintim cum se gătea Graten de mei cu peşte sau chiar Tort de castane cu mei. în luna ianuarie se prăznuieşte Crăciunul de către ruşi, datorită diferenţei de calendar bisericesc, să aflăm câte ceva despre sărbătoarea acestora. Vă mai aduceţi aminte cum pregăteau mamele noastre tăieţeii de casă? Putem să preparăm şi noi gustoşi Tăieţei laţi şi Paste spirale, dacă dorim să gătim o cină proaspătă şi savuroasă. Dar arta culinară se învaţă cu încetul, de aceea vă vom dezvălui câteva din secretele gătitului Ciorbei Ardeleneşti cu varză murată şi a Pâinii de casă cu maia. Pentru că firea omului este curioasă, să tragem cu ochiul la ce mâncau vedetele, dacă se hrăneau normal, sau aveau meniuri speciale, în actuala ediţie vom afla cam ce-i plăcea să mănânce lui Elvis Presley. Luna aceasta aducem reţete pentru cei care au intoleranţă la gluten şi încercăm să îndrăgim cu copii dovleacul. Deja ştim că la sfârşitul revistei se află îndrăgitele deserturi: Prăjitura Carpaţi, Brioşe coroană, Colăcei cu stafide, Negresă cu portocale. Vă dorim să vă reuşească toate reţetele pe care le veţi încerca şi să aveţi un 2018 cu sănătate.
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Reţete de sezon
Brutăria de acasă
Masa de duminică
Să facem cunoştină cu meiul
Cuptorul de aur:
    vatră, dulce vatră
La masa celebrităţilor: Elvis Presley
Paste de casă
Foi îngălbenite cu reţete
Lecţia de gătit
Meniu în 40 de minute
De prin lume adunate: Crăciunul rusesc
Dulciuri fără gluten
Pagina copiilor: dovleacul pe gustul lor
Biscuiţi în două culori
Prăjituri cu citrice
Cofetăria pas cu pas
Prăjituri din aluat dospit

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro