Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 10. - Octombrie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
OCTOMBRIE culege mere,
Nuci, gutui, prune şi pere.
Duse sunt în depărtare
Păsările călătoare. (poezie populară)
Ploaia de afară şi vântul rece, specifice anotimpului toamna, ne fac să ne gândim cu nostalgie la lunile calde de vară şi să grăbim paşii spre casă, unde ne aşteaptă o ciorbă fierbinte sau ceva bunătăţi la cuptor. Dovleacul este o legumă de sezon, care se poate pregăti în multiple feluri: Supă cremă de dovleac, Tocăniţă de dovleac cu crochete de ouă, Tartă cu dovleac, Plăcinte cu dovleac, Cozonac cu dovleac, Cozonac tort cu dovleac.
Nu vă sfiiţi să gătiţi cu această minunată legumă, cu proprietăţi deosebite: furnizează un număr mic de calorii, este o sursă generoasă de vitamina A, de potasiu, reglează glicemia şi ţine la distanţă numeroase boli. Tot pentru creşterea imunităţii în sezonul rece recomandăm consumarea salatelor: Salată de ţelină, Salată de varză roşie. În anotimpul rece sunt foarte apreciate meniurile la cuptor: Pulpe de pui cu varză şi legume, Gogonele umplute. Un fel principal îl poate constitui şi Pulpele de puiînăbuşiteîn must şi vin. Pe lângă pui vă recomandăm şi consumul cărnii de iepure, deosebit de sănătoasă, deoarece are puţine calorii şi este foarte gustoasă: Ragut de iepure cu alune, Supă de iepure cu ghimbir, Chiftele marinate de iepure. Mămăliga este un preparat foarte apreciat în sezonul rece, se poate face repede şi uşor, o putem consuma ca atare sau în reţete ca: Ruladă de mămăligă cu dulceaţă de ceapă, Mămăligă cu vinete şi sos de roşii, Pizza de mămăligă. În actuala ediţie veţi găsi şi obişnuita rubrică: Foi îngălbenite cu reţete, ne reamintim să preparăm Găluşte cu caizer şi brânză de burduf, Papanaşi. În capitolul La masa celebrităţilor, veţi înţelege de ce erau atât de apreciate următoarele reţete: Budincă de pâine cu unt, Fursecuri cu migdale, Tort de ciocolată. Foarte multe gospodine apreciază capitolul Deserturi al revistei Bucătăria ardelenească: Prăjitură cu griş, Prăjitură cu rahat şi nucă, Felii cu mac şi mascarpone, Chec cu nuci, Ciocolatină cu cremă, Mousse cu ciocolată, Terină de ciocolată. Vă dorim să degustaţi toate aceste delicatese în sânul familiei, într-o atmosferă caldă şi plăcută!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Reţete de sezon
Brutăria de acasă: pâini cu conţinut redus
de carbohidraţi
Masa de duminică
Mămăliga cea de toate zilele
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
dulciuri de la Case Regale
Bucate sănătoase cu carne de iepure
Foi îngălbenite cu reţete
Lecţia de gătit
Pagini pentru sănătate
De prin lume adunate: Cehia
pachetul pentru şcoală
şi prânzul
Prăjituri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie
Deserturi cu ciocolată