Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul V. nr. 12. - Decembrie 2018
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.

Cu DECEMBRIE, ştii bine,
Iarna soseşte la tine.
Brad împodobit, beteală,
Moş Crăciun cu sănioară.
     (poezie populară)

Sfârşitul de an vine cu o suită de sărbători tradiţionale. După o perioadă de restricţii alimentare, legate de postul Crăciunului, urmează o etapă de răsfăţuri culinare cu mese întinse şi numeroşi musafiri pe care dorim să-i onorăm cu bucate care mai de care mai alese. Atenţie însă, trecerea de la mâncarea de post, preponderent vegetariană la mese îmbelşugate cu produse din porc, ne poate afecta grav sănătatea. Este nevoie de o trecere treptată, echilibrată, înspre mesele copioase, în care trebuie să fim ponderaţi. Crăciunul este o sărbătoare a familiei, când abundă bucatele tradiţionale, cu miresmele copilăriei, pe care ni le dorim şi acum şi pentru care v-am prezentat în paginile actualei ediţii a revistei, reţete culese din caietele mamelor şi bunicilor noastre. În casa fiecărui creştin era obiceiul să se sacrifice un porc, astfel că masa de sărbătoare abunda în: Tobă afumată, Cremă de carne cu jumări, Ceafă de porc la tavă cu gutui şi cartofi, Coroniţă din scăriţă de porc, Piftie. Obiceiul colindatului din casă în casă ne-a făcut să ne aşteptăm oaspeţii cu diverse gustări: Sărăţele umplute, Biscuiţii moşului, Rulouri cu ciolan afumat, Cornuleţe cu şuncă şi caşcaval. Nu i-am uitat nici pe vegetarieni, cărora le putem pregăti: Ştrudel cu legume, Fursecuri cu nucă de cocos, Ciorbă de legume, Ciuperci sote cu legume şi orez. De pe masa de Crăciun sunt nelipsiţi cozonacii, în variate sortimente: Colaci de Crăciun, Cozonac cu rahat. Este foarte practic să ne aşteptăm colindătorii cu platouri pe care se găsesc aperitive diverse, din care aceştia să se servească, şi pe care le putem rearanja după plecarea unui grup de musafiri şi sosirea altuia. Dacă de Crăciun ne-am axat pe meniuri tradiţionale, de Revelion dorim să gătim mâncăruri mai deosebite: Ruladă de curcan cu brânză cheddar, Caş din carne de curcan, File de şalău cu sos de ciuperci, Pulpe de pui cu muştar şi rozmarin, Salată de Revelion. Deoarece prăjiturile reprezintă atracţia revistei noastre, vă recomandăm să preparaţi pentru aceste zile speciale: Biluţe cu miere, Talere cu bezea, Fursecuri cu nucă de cocos, Prăjitură cu buline, Tort Amaretto, Tort cu cafea. O masă îmbelşugată se poate încheia la orele dimineţii cu tradiţionala Ciorbă cu afumătură şi zeamă de varză. Vă dorim sărbători fericite!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Crăciunul, o sărbătoare a bucuriei
Săratele pentru musafiri
Aperitive de sărbătoare
Brutăria de acasă
Supe şi ciorbe
Feluri principale
Lecţia de gătit
Crăciun magic la masa bunicii
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Meniu de sărbătoare fără carne
Pagina copiilor
Fursecuri
Prăjituri
Cofetărie pas cu pas
Cozonaci
Torturi
Revelion de neuitat

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro