Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 12. - Decembrie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
Cu DECEMBRIE, ştii bine,
Iarna soseşte la tine.
Brad împodobit, beteală,
Moş Crăciun cu sănioară. (poezie populară)
Sfârşitul de an vine cu o suită de sărbători
tradiţionale. După o perioadă de restricţii alimentare, legate
de postul Crăciunului, urmează o etapă de răsfăţuri culinare
cu mese întinse şi numeroşi musafiri pe care dorim să-i onorăm
cu bucate care mai de care mai alese. Atenţie însă, trecerea
de la mâncarea de post, preponderent vegetariană la mese îmbelşugate
cu produse din porc, ne poate afecta grav sănătatea. Este nevoie
de o trecere treptată, echilibrată, înspre mesele copioase,
în care trebuie să fim ponderaţi. Crăciunul este o sărbătoare
a familiei, când abundă bucatele tradiţionale, cu miresmele
copilăriei, pe care ni le dorim şi acum şi pentru care v-am
prezentat în paginile actualei ediţii a revistei, reţete culese
din caietele mamelor şi bunicilor noastre. În casa fiecărui
creştin era obiceiul să se sacrifice un porc, astfel că masa
de sărbătoare abunda în: Tobă afumată, Cremă de carne cu jumări,
Ceafă de porc la tavă cu gutui şi cartofi, Coroniţă din scăriţă
de porc, Piftie. Obiceiul colindatului din casă în casă ne-a
făcut să ne aşteptăm oaspeţii cu diverse gustări: Sărăţele umplute,
Biscuiţii moşului, Rulouri cu ciolan afumat, Cornuleţe cu şuncă
şi caşcaval. Nu i-am uitat nici pe vegetarieni, cărora le putem
pregăti: Ştrudel cu legume, Fursecuri cu nucă de cocos, Ciorbă
de legume, Ciuperci sote cu legume şi orez. De pe masa de Crăciun
sunt nelipsiţi cozonacii, în variate sortimente: Colaci de Crăciun,
Cozonac cu rahat. Este foarte practic să ne aşteptăm colindătorii
cu platouri pe care se găsesc aperitive diverse, din care aceştia
să se servească, şi pe care le putem rearanja după plecarea
unui grup de musafiri şi sosirea altuia. Dacă de Crăciun ne-am
axat pe meniuri tradiţionale, de Revelion dorim să gătim mâncăruri
mai deosebite: Ruladă de curcan cu brânză cheddar, Caş din carne
de curcan, File de şalău cu sos de ciuperci, Pulpe de pui cu
muştar şi rozmarin, Salată de Revelion. Deoarece prăjiturile
reprezintă atracţia revistei noastre, vă recomandăm să preparaţi
pentru aceste zile speciale: Biluţe cu miere, Talere cu bezea,
Fursecuri cu nucă de cocos, Prăjitură cu buline, Tort Amaretto,
Tort cu cafea. O masă îmbelşugată se poate încheia la orele
dimineţii cu tradiţionala Ciorbă cu afumătură şi zeamă de varză.
Vă dorim sărbători fericite!
Silvia
Pintea
Titlurile editiei:
Săratele pentru musafiri
Aperitive de sărbătoare
Brutăria de acasă
Supe şi ciorbe
Feluri principale
Crăciun magic la masa bunicii
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Meniu de sărbătoare fără carne
Pagina copiilor
Fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Cozonaci
Torturi
Revelion de neuitat