Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 3. - Martie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
Din soare şi din albă nea,
Fir de mătase împletea,
E şnurul pentru mărţişor
Căci MARTIE soseşte-uşor. (poezie populară)
Luna martie prin mesagerul său, Mărţişorul, ne vesteşte că primăvara nu este departe şi soarele şi căldura vor birui împotriva îngheţului şi întunericului. Acest aspect este prezent în obiceiurile de primăvară a tuturor societăţilor arhaice. Aspecte din tradiţiile românilor legate de victoria vegetaţiei sunt prezentate în ediţia din această lună în articolul Tradiţii de celebrare a primăverii. Alături de proslăvirea naturii reînviate, este omagiată şi femeia, ca semn al fertilităţii şi procreaţiei, de aceea v-am pregătit câteva reţete pentru a-i răsfăţa pe cei dragi de Mărţişor şi Ziua Femeii: Minitortuleţe, Ciocolată fierbinte cu sfeclă, Prăjituri florale: Margarete şi Dalii, Tort punci, Prăjitură cu cremă de lămâie. Pe lângă acest desert ingenios, v-am mai oferit de Ziua Femeii şi un cadou de suflet, prin care suntem sfătuite de Andra Ştefan într-un dialog cu Monica Albu, cum putem noi, femeile, să ne recăpătăm încrederea, atunci când am oferit prea mult celor din jur şi ne-am neglijat. Deoarece în luna martie este postul Paştelui, am pregătit câteva reţete pentru cei care trec la o alimentaţie fără proteine animale în cele şapte săptămâni dinaintea marii sărbători creştine, o înviere trupească şi sufletească. Am aminti: Ciorbă de hrişcă cu conopidă, Salată de cartofi cu verdeţuri, Spaghete cu chifteluţe marinate de soia. Atenţie la urzică, această plantă atât de preţioasă în lunile de primăvară, datorită proprietăţilor regeneratoare, cunoscute de strămoşii noştri, care o foloseau de cum apăreau primele frunzuliţe, la ciorbe, salate, tocăniţe. Pentru zilele de dezlegare la peşte putem pregăti Ciorbă de peşte, Crap în sos de roşii, Chifteluţe de peşte. O legumă foarte apreciată este andiva, din care putem prepara: Andive caramelizate cu nuci, Andive gratinate cu sos de ţelină. Meniurile propuse în această ediţie nu se rezumă la preparate vegetale, pentru pofticioşi recomandăm: Salată cu caşcaval pane, Supă de curcan, Rasol de vită cu legume la cuptor. Mireasma pâinii proaspăt scoasă din cuptor adună în jurul mesei întreaga familie, iată deci câteva secrete pentru a prepara Chifle cu lapte, Chifle cu fulgi din seminţe de in. Vă dorim o primăvară plină de bucurii, cu mâncăruri preparate din alimente sănătoase şi nu uitaţi, mai este puţin până la marea sărbătoare a primăverii, a Învierii şi vieţii, Sfintele Paşti, când vă vom atrage atenţia cu meniuri deosebite în paginile revistei Bucătăria ardelenească!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Reţete de sezon
Reţete de post
Dezlegarea la peşte
Brutăria de acasă: chifle
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Delicii de 8 martie
Să facem cunoştinţă cu: andivele
Paste de casă
Foi îngălbenite cu reţete
Lecţia de gătit
Pagina pentru sănătate:
reţete fără lapte
Pagina copiilor
Delicii de martie
Prăjituri din aluat dospit