Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 4. - Aprilie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
Prier sau luna lui APRILIE
Aduce din văzduh un tril
De pasări mândre, călătoare,
Şi un parfum de pomi în floare. (poezie populară)
Ediţia de luna aprilie a revistei Bucătăria ardelenească este axată pe marea sărbătoare a primăverii: Paştele. Veţi găsi informaţii interesante despre Învierea Domnului, de ce datele de celebrare sunt diferite la ortodocşi şi catolici, precum şi tradiţii de cinstire a acestui praznic, la diverse etnii, dar pe lângă aspectul spiritual, un loc aparte îl are cel culinar. Din vechime era obiceiul ca la Paşti să se sacrifice un miel; în ziua de astăzi pe masa fiecărui creştin se va găsi cel puţin un preparat din această gustoasă carne, avem şi reţete ce vă vor ajuta: Ciorbă de cap de miel cu leurdă, Miel umplut, Drob de miel, Pulpă de miel în crustă de seminţe, Ruladă de miel pe pat de varză călită, Pulpă de miel cu legume, Ciorbă cu perişoare de miel şi spanac, Ciorbă de miel cu găluşte şi tarhon. Un loc esenţial pe masa pascală îl au ouăle, pe lângă ornamentarea lor într-un mod cât mai artistic, trebuie să ştim să le folosim în cât mai multe feluri, mai ales că după plecarea udătorilor ne rămân destul de multe nefolosite, din acestea putem prepara: Ouă colorate umplute cu cremă de verdeţuri, Ouă umplute cu ficat de pui, Ouă umplute cu porumb. Ouăle ca simboluri ale sărbătorii pascale pot fi reprezentate cu fantezie în prelucrarea unor deserturi: Ouă turtă dulce, Fursecuri ouă. Prezenţa udătorilor de Paşti şi necesitatea ca aceştia să fie serviţi ca răsplată că stropesc fetele cu parfum, creează necesitatea practică să avem pe masă pe lângă coşurile cu ouă vopsite şi diverse aperitive şi prăjituri: Fursecuri cu caşcaval afumat, Melcişori cu brânză de vacă şi mărar, Cornuleţe cu susan, Cozonac cu şuncă şi ouă, Pâine cu măsline, Cozonac dulce-sărat, Ruladă aperitiv, Chec cu şuncă şi carne, Aspic cu şuncă, ouă şi legume. Deoarece nu toată lumea preferă carnea de miel, vă recomandăm şi alte meniuri, care poartă cu ele o tentă festivă: Ciorbă de porc cu ouă, Ciorbă cu piept de pui şi tarhon, Muşchiuleţ umplut cu ouă, Piept de porc umplut, Piept de pui umplut cu caşcaval şi salvie. Cartea de vizită a oricărei gospodine o reprezintă deserturile, vă puteţi impresiona musafirii cu: Prăjitura Roxana, Prăjitura televizor, Prăjitura „Trandafirul negru”, Prăjitură cu brânză de vacă, Tortul iepuraşului, Tort de morcovi şi nucă, Prăjitură cu caramel.
Vă dorim sărbători pascale fericite!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Mielul pascal pe masa de sărbătoare
Tradiţii de Paşti
Pagina copiilor
La masă cu musafirii: fursecuri dulci
La masă cu musafirii: băuturi
Pâini de sărbătoare
La masă cu cei dragi: aperitive
La masă cu cei dragi: ciorbe
fripturi
Mâncăruri fără carne
Prăjituri delicioase
Torturi
Cozonaci