Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 5. - Mai 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
Luna lui MAI, Florar apare
Cu straiele de sărbătoare,
Cusut cu mii de floricele
Şi mii de fluturi printre ele. (poezie populară)
Luna mai ne răsfaţă cu soare şi căldură, cu numeroase verdeţuri răsărite în grădinile noastre, ce ne ajută să încercăm o detoxifiere a organismului după lunile de iarnă şi apoi sărbătoarea Paştelui, caracterizată şi printr-o alimentaţie abundentă. Iată motivul pentru care ne-am axat în redactarea ediţiei din luna aceasta a revistei Bucătăria ardelenească pe reţete cu salate sau meniuri cu carne, gătite în aer liber, unde combinăm o masă sănătoasă cu mişcarea. Vă recomandăm meniuri cu verdeţurile de sezon, simple sau alături de cărnuri la grătar, să ne bucurăm de calităţile nutritive ale leurdei, cepei verzi, spanacului, salatei în reţete precum: Pogăci cu leurdă, Ciorbă de salată cu bureţi de rouă, Gnocchi cu sos de caşcaval şi leurdă, Supă cremă de măcriş, Spaghete cu spanac şi ciuperci. Luna mai, odată cu sărbătoarea Armindenului, a deschis sezonul grătarelor, puteţi găti: Frigărui de pui cu verdeţuri, Ceafă de porc cu legume la grătar, Piept de pui marinat în sos de muştar, Frigărui picante de miel, Batoane cu ceapă şi afumătură. La pădure se pot găti nu numai produse din carne, ci şi alte sortimente: Lipie pe grătar, Ciuperci la grătar. În luna mai găsim delicioase produse proaspete de la stână, pe lângă consumul acestora în stare pură împreună cu legume de sezon, cum ar fi ceapa verde, leurda, ridichile, vă recomandăm câteva sortimente la baza cărora stau produsele din lapte de oaie: Palaneţe cu brânză de burduf şi ceapă verde, Plăcintă în straturi cu brânză de oaie, Plăcintă cu urdă şi mărar. Deosebit de gustos este un produs tradiţional, specific acestei perioade, balmoşul, pe care-l puteţi prepara în aer liber, la ceaun, sau acasă şi care poate fi consumat cu o ciorbă de salată. Căpşunile se găsesc deja din plin pe rafturile magazinelor, darîn luna mai vă puteţi deja bucura de savoarea deosebită a fructelor autohtone, care stau şi la baza unor deserturi delicioase: Ruladă de brânză de vacă cu sos de căpşuni, Sufleu de cornuri cu căpşuni, Spumă cremă de căpşuni, Prăjitură cu nuci şi căpşuni, Felii cu spumă de căpşuni. Alte rubrici cu recomandări interesante: La masa celebrităţilor, Paste de casă, Lecţia de gătit: pas cu pas, Pagina pentru sănătate, Pagina copiilor, De prin lume adunate, constituie conţinutul ediţiei din luna mai a revistei noastre. Vă dorim poftă bună!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
Deschiderea sezonului de grătar
Brutărie la iarbă verde
Ciuperci de sezon
Colţul verde: varza Kale
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
La masa celebrităţilor: Richard al ll-lea
Foi îngălbenite cu reţete
Lecţia de gătit
Meniu în 40 de minute
De prin lume adunate: Olanda
Pagina pentru sănătate: carbohidratul bun
Deserturi cu căpşuni
Cofetărie pas cu pas
Delicii cu produse
de la stână
Darul naturii: leurda