Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul V. nr. 6. - Iunie 2018
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.

Cu coşul de cireşe-n dar
Soseşte IUNIE - e Cireşar
Şi vara-acum ne scalda-n soare,
Cu ea vine vacanţa mare!
     (poezie populară)

Această primă lună de vară ne oferă ocazia să gătim cu tufandale din grădinile noastre: gulii, conopidă, varză, cartofi noi, mazăre, dovlecei, fasole verde, ce se vor găsi pe mese sub formă de supe, sufleuri, salate. Vă recomandăm, aşadar, câteva reţete preparate din aceste legume proaspete: Ciorbă de gulii, Ciorbă de fasole verde, Sote de conopidă cu roşii, Cartofi noi aromatizaţi, Tocăniţă de mazăre, Graten cu fasole verde, Supă cremă de conopidă, Varză scăzută cu chifteluţe de ciuperci. Putem găti salate rapide, dar în acelaşi timp elegante: Salată cu pepene verde şi şuncă, Salată cu caise şi brânză de capră. Nu vor lipsi din meniurile noastre nici mâncărurile cu carne, simple sau gătite împreună cu legume: Supă de carne cu gomboţi de cartofi, Piept de pui cu fulgi de porumb, Pui cu legume, Piept de pui cu legume la tavă, Paste cu sos de spanac cu caşcaval. Pe lângă reţetele tradiţionale,încercăm să vă familiarizăm cu legume nou apărute pe piaţa noastră, cum ar fi sparanghelului: Sparanghel cu usturoi şi portocale, Supă cremă de sparanghel, Graten de cartofi cu sparanghel. Pentru o diversificare a meselor noastre vă propunem o investigaţie culinară în bucătăria altor popoare, de această dată, reţete din Turcia: Pizza turcească, Vinete umplute, Covrigi cu susan. Am cercetat şi ce se mânca la mesele celebrităţilor, în perioade îndepărtate: Supa lui Leonardo, Dovleceii lui Platina, Şorbetul Caterinei de' Medici. Ştim că cele mai apreciate pagini ale revistei sunt cele care conţin reţete de deserturi, mai ales că vara ne putem răsfăţa cu diverse prăjituri cu fructe: Prăjitură cu cireşe, Plăcintă cu vişine, Plăcintă cu caise şi coacăze, Tort cu cireşe şi caise, Ruladă cu cremă de iaurt şi caise, Tartă cu vişine şi bezea, Crumble cu vişine şi mere, Cuburi cu vişine şi ciocolată, Tort de îngheţată cu zmeură. Avem recomandări şi pentru conservarea pentru iarnă a acestor savuroase fructe de vară. Veţi putea afla în actuala ediţie şi despre tradiţiile lunii iunie, legate de sărbătorile religioase: Sânzâienele, postul Sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, dar şi despre ziua dragă nouă tuturor: 1 iunie. Monica Albu va fi prezentă cu un articol despre alimentaţia celor mici. Vă dorim o vară minunată cu mese sănătoase!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Tradiţii din luna iunie
Reţete de sezon
Brutăria de acasă
Masa de duminică
Să facem cunoştinţă cu: sparanghelul
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
La masa celebrităţilor
Salate cu gusturi inedite
De Ziua Copilului, pentru copii, dragi părinţi!
Meniu pentru Ziua Copiilor
Pagina copiilor
De prin lume adunate: gusturi din Turcia
Foi îngălbenite cu reţete
Pagina pentru sănătate
Deserturi cu fructe de sezon
Cofetărie pas cu pas
Conserve

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro