Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul V. nr. 7-8. - Iulie-August 2018
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.

Cuptor cu zile ce iau foc,
IULIE-n vară îşi ocupă loc.
Călătoreşti la munte şi la mare
Şi te-ascunzi cum poţi de soare.

AUGUST, Gustar e în popor.
Cu el şi vara pleacă-n zbor,
De pe câmpii şi din grădini
Recolta coaptă o aduni.
     (poezie populară)

Iulie şi august sunt două luni de vară, care aşa după cum ne arată şi denumirile populare, Cuptor şi Gustar, ne răsfaţă cu temperaturi ridicate şi gusturile alese ale poamelor. Este vremea concediilor şi excursiilor, aşa că reţetele pe care vi le propunem în această ediţie sunt preparate din ingrediente proaspete din grădină, ce dau savoarea bucatelor verii. Să punem pe mesele familiei cât mai multe şi diverse feluri din dovlecei, ardei şi mai ales minunata pătlăgică roşie locală, al cărei gust este inconfundabil. Vom putea găti: Cremă de dovlecei cu verdeţuri, Roşii pane, Ciorbă de roşii cu leuştean, Ardei şi roşii umplute, Ghiveci de dovlecei. Puiul se pretează deosebit de bine a fi gătit cu legume: Ostropel de pui, Piept de pui în sos de roşii. Deoarece anotimpul se pretează la picnicuri în pădure sau grădină, să ne bucurăm de gustul aparte al preparatelor la grătar: Chifteluţe la grătar, Ardei umpluţi la grătar, Aripioare picante cu sos de iaurt. Fiind sezonul de pescuit, să ne hrănim cât mai mult cu acest aliment atât de recomandat: Crap la grătar, Tocăniţă de peşte la ceaun. Un alt aliment uşor pentru zilele toride sunt pastele pe care le putem prepara şi în casă: Ravioli, Tortellone, Colţunaşi. În acest număr vă propunem să faceţi cunoştinţă cu seminţele de quinoa, un soi de cereală nou intrată în alimentaţia românilor, în reţete precum: Budincă de quinoa, Ciorbă de fasole cu iaurt şi quinoa. Rubrica „De prin lume adunate”, vă va familiariza cu reţete marocane: Salată marocană de vinete, Pui marocan. Avem şi o surpriză în actuala ediţie, pe care o oferim iubitorilor de teatru, şi anume mâncărurile preferate ale lui Shakespeare, unul din titanii dramaturgiei mondiale. Dintr-o carte de bucate contemporană cu marele dramaturg am cules câteva reţete: Pulpe de pui cu vin şi fructe uscate, Fursecuri cu petale de trandafir. Vara, deosebit de delicios este porumbul, să nu-l ocolim, ne vom răsfăţa cu Salată de porumb cu telemea, Tartă de porumb. Dacă tot am vorbit de răsfăţuri, am ajuns la capitolul cel mai căutat, deserturile, în care veţi găsi reţete de prăjituri şi îngheţate: Îngheţată de nuci şi rom, Îngheţată de ciocolată şi zmeură. Vă dorim să aveţi o vară minunată!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Tradiţii din timpul verii
Reţete de sezon
Brutăria de acasă
Paste de casă umplute
Să facem cunoştinţă cu: quinoa
La masa celebrităţilor: William Shakespeare
De prin lume adunate: Maroc
Lecţia de gătit
Picnic în grădină
Deliciul verii: porumbul
Pagina copiilor: Cristina în bucătărie
Prăjituri şi deserturi fără coacere
Cofetărie pas cu pas
Salate răcoritoare de vară
Conserve

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro