Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul V. nr. 9. - Septembrie 2018Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung,
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
SEPTEMBRIE sau Râpciune
Sună trâmbiţa în lume
Că e toamnă gălbioară
Şi copiii merg la şcoală. (poezie populară)
Încet-încet, toamna se strecoară printre frunzele ruginite, iar un vânticel cald ne bucură la culesul roadelor pământului. Zilele frumoase de la începutul lunii vor fi treptat înlocuite de ploile reci. Ne aducem aminte că lanurile şi grădinile vor fi curând pustii şi trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Ediţia din luna septembrie a revistei Bucătăria ardelenească a fost preocupată de pregătirea conservelor pentru anotimpul rece: Conservă de vinete cu roşii, Zacusca, Castraveţi în oţet, Ardei copţi, Dulceaţă de morcovi cu fructe. Paginile revistei sunt pline şi cu meniuri în care predominante sunt legumele şi fructele de sezon: Salată de vinete prăjite, Gogonele pane, Graten de conopidă, Chiftele de cartofi cu morcovi. O caracteristică a bucătăriei din Transilvania o reprezintă combinaţiile dintre carne cu legume şi fructe, vă recomandăm: Piept de pui cu varză şi mere la cuptor, Friptură de toamnă, Piept de pui cu sos de struguri, Pui cu sos de prune. Strugurii atât de aromaţi se găsesc şi la baza Budincii de orez cu struguri. Pentru zilele în care se culeg podgoriile, vă recomandăm un meniu de surechi, în care elementul principal este Supa de găină. Deoarece în septembrie este şi începutul anului şcolar, nu am uitat de pagina copiilor, undeva sugerăm câteva preparate şi sandvişuri sănătoase pentru cei mici. La capitolul deserturi ne-am axat pe dulciuri cu fructe de sezon: Clătite cu cremă de nuci şi sos de prune, Unt de pere, Chec cu struguri, Prăjitură cu nuci şi mere, Prăjitură întoarsă cu prune, Cozonac cu mac şi prune, Cozonac cu mere şi pere, Cozonac floare cu mere, Cremeş cu mere. Cu toţii ne aducem aminte de prăjiturile pe care mamele şi bunicile noastre ni le pregăteau în copilărie. Aceste gusturi au rămas tipărite în memoria noastră, de aceea vi le reamintim în rubrica Foi îngălbenite cu reţete. Precum observăm, pe zi ce trece gusturile culinare se schimbă, încotro se va îndrepta însă bucătăria viitorului? lată o întrebare la care MonicaAlbuîşi propune să răspundăîntr-un articol. Vă dorim o toamnăîmbelşugată!
Silvia Pintea
Titlurile editiei:
culesul poamelor şi strugurilor
Reţete de sezon
Masa de duminica
Brutăria de acasă: pâini cu dospire lungă
Cuptorul de aur: vatră, dulce vatră
Paste de casă: cannelloni
La masa celebrităţilor: Claude Monet
Foi îngălbenite cu reţete
Lecţia de gătit
Meniu de surechi
Biscuiţi
Dulciuri cu gust de toamnă
Prăjituri dospite
Cofetărie pas cu pas
Conserve