Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VI. nr. 1. - Ianuarie 2019
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

     

Iată că a mai trecut un an şi când scriu 2019, nu îmi vine să cred că timpul trece aşa de repede. Ca un vitezoman, într-o permanentă goană, parcă ne obligă să ţinem pasul cu el. An de an, trăim într-un ritm tot mai alert: ne grăbim să plecăm, ne grăbim să ajungem, mâncăm repede, ne odihnim repede. Dăm vina pe timp, că nu-l avem, când de fapt noi îl împovărăm tot mai mult. Dacă e să ne uităm înapoi, acum 15-20 de ani nu era această goană nebună, se întâmplau mult mai puţine lucruri şi aveam timp pentru mai multe. Ar trebui să ne încetinim, din nou, dar ştiu că este foarte greu, acum, când totul este într-o permanentă viteză şi schimbare, la care trebuie să facem faţă. Cred că perioada aceasta de după sărbători este tocmai benefică să trăim mai încet, să ne acordăm mai mult timp nouă, familiei şi lucrurilor cu adevărat importante. "Treaba bună necesită timp" spune un vechi proverb, care este valabil în orice domeniu, chiar şi în bucătărie. Să acordăm timp să gătim mâncare bună, să folosim ingrediente şi technici cât mai naturale, şi apoi să luăm masa împreună cu familia, să o savurăm în tihnă, încet, să simţim mai bine fiecare gust şi aromă. Ţelul revistei Bucătăria ardelenească tocmai acesta e, să ofere reţete pe care să le preparaţi acasă, cu ingrediente naturale şi de sezon. În luna ianuarie aducem reţete gustoase din varză murată: Ciorbă de varză murată, Graten de ciuperci cu varză murată sau cu alte ingrediente de sezon: Tocană de fasole cu cârnaţi şi legume, Supă cremă de ţelină cu gomboţi de brânză. De ziua de Bobotează puteţi încerca reţete vechi care se pregăteau tradiţional în aceste zile: Borş de burechiuşe, Arpacaş cu miere, nucă şi prune uscate, Cozonac cu nucă. Vă propunem să cumpăraţi carnea de la măcelărie şi nu de la marile magazine, anul acesta ne vom axa în fiecare lună pe câte un tip de carne şi câte o măruntaie. Luna aceasta sunt costiţa şi pipota cu care puteţi prepara: Coaste de porc cu sos barbecue, Costiţe cu sos vânătoresc, Pipote pane în aluat cu bere. Am adus câteva trucuri pentru carne de pui, cum să gătim cât mai delicios aripile, pulpele, pieptul, dar şi puiul întreg. Mâncarea gustoasă o aromatizăm numai cu mirodenii naturale, pe care le vom prezenta lunar. Începem cu hreanul, pe care îl puteţi folosi la Ciolan afumat cu hrean şi miere, Ciorbă de ouă cu hrean. Pentru o gustare, mic dejun sau cină puteţi găti: Ruladă de porc cu carne şi ciuperci, Minuturi cu ouă umplute, Sandviş baghetă. Este bine să gătim şi cu superalimente, ce au multe proprietăţi nutritive valoroase, cum ar fi avocadoul. Putem face Cremă de avocado, Plăcintă cu avocado. Copii ne pot ajuta să gătim: Supă de pui cu legume, Banane glasate şi sigur vor fi încântaţi de: Tort broască ţestoasă, Tort de portocale. Dacă aveţi poftă de dulciuri, puteţi pregăti: Fursecuri, Ciocolatină cu cafea şi sfeclă; iar dacă vă doriţi ceva sărat: Pateuri cu afumătură, Pogăci cu varză murată. Acordaţi-vă timp şi pentru odihnă, pentru un film sau o carte bună şi răsfăţaţi-vă la gura sobei cu băuturi calde şi nu uitaţi să răsfoiţi Almanahul 2019 Bucătăria ardelenească, pe care îl găsiţi tot la chioşcurile de ziare. Vă dorim un an plin de bucurii şi timp pentru a găti împreună cu noi delicii culinare!Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Leacul iernii: varza murată din butoi
Bucate de sezon cu ce avem în cămară
Secrete din măcelărie: coastele de porc
Obiceiuri şi tradiţii din luna ianuarie
Gusturi tradiţionale de Bobotează
Trucuri din bucătărie: cum să pregătim un pui delicios
Lecţia de gătit
Măruntaie în fel şi chip: pipota
Totul despre mirodenii: hreanul
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: avocado
Pagina copiilor
Dulciuri pentru toate gusturile
Torturi, de dragul fructelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie
Băuturi calde la gura sobei

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro