Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 11. - noiembrie 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Luna Noiembrie, cu zilele lui din ce în ce mai scurte, cu vremea tot mai
mohorâtă, îşi pune amprenta şi asupra stării noastre de spirit şi ne aduce
într-o stare de melancolie şi tristeţe. Această stare este una normală, cauzată
de reducerea intensităţii luminii, în care fiziologia organismul încetineşte şi
se adaptează condiţiilor climaterice. Postul Crăciunului este cu adevărat
benefic acestei perioade, ne aduce linişte sufletească şi împăcare şi ne
pregăteşte organismul pentru intrarea în iarnă, atât prin mâncarea de post cât
şi prin cumpătare şi moderaţie în tot ceea ce facem. În actualul număr al
revistei puteţi găsi reţete de post pe care să le pregătiţi în această perioadă:
Borş de fasole cu prune uscate, Tocăniţă de ardei copţi, Ghiveci
călugăresc, Cuş-cuş cu legume. Cartoful obişnuit se poate înlocui cu
cel dulce, care este un puternic antioxidant, are un indice glicemie mai scăzut
şi se poate prepara în reţetele: Supă cremă de cartofi dulci, Cartofi
dulci şi ţelină cu sos de iaurt cu usturoi. Pentru că usturoiul şi
varza murată din butoi consumate regulat ne ajută în prevenirea răcelii, am adus
câteva reţete cu aceste ingrediente, cum ar fi: Tocăniţă cu varză murată
şi cartofi. Pentru o cină gustoasă puteţi găti preparate cu paste sau
mămăligă: Graten de paste cu carne tocată, Mămăligă în straturi cu
cârnaţi şi telemea. În rubricile Secrete de măcelărie şi
Măruntaie în fel şi chip, vă prezentăm capul de porc şi
ficatul de pasăre în reţetele: Cap de porc presat, Ciorbă de urechi şi
Supă de legume cu găluşte de ficat, Ficat de pui cu ceapă, Ruladă aperitiv cu
dovleac şi ficat. Pentru cei care consumă zilnic pâine, le recomandăm
să prepare: Franzelă de secară şi Pâine cu fulgi de
ovăz şi seminţe de in. Mirodenia toamnei este scorţişoara cu care am
gătit nu doar deserturi, ci şi mâncare: Supă de mere cu merişoare,
Chiftele greceşti cu scorţişoară, Cremă de dovleac cu scorţişoară. Ziua
bună începe cu un mic dejun săţios, puteţi prepara: Omletă împăturită,
Omletă pufoasă sau Omletă grecească. În serile lungi
de toamnă, la un pahar de vin sunt bine-venite micile tartine pe care le puteţi
prepara cu: Cremă de măsline cu file de sardele, Cremă de linte cu
ciuperci, alături de care puteţi pregăti nişte deserturi cu pudră de
matcha: Tort cu mascarpone, mac şi pudră de matcha sau
Budincă cu seminţe de chia şi pudră de matcha. La capitolul
dulciuri am adus o sumedenie de delicatese inedite cu legume, prăjituri cu
cremă, torturi şi produse de patiserie: Negresă cu sfeclă, Negresă cu
vinete, Negresă cu cartofi dulci, Prăjitură în dungi, Prăjitură Panda, Prăjitura
grădinăresei, Tort de ciocolată cu castane, Tartă cu pere caramelizate, Plăcintă
cu mac, mere şi dovleac, iar pentru cutia de fursecuri:
Fursecuri cu stafide şi nucă de cocos, Floricele cu cocos şi limetă,
Biscuiţi cu banane şi pastile de ciocolată. Lângă aceste delicii puteţi
savura o băutură caldă, cum ar fi: Cafea cu lapte şi castane, Lapte cu
ciocolată albă şi bezele gumate sau Ciocolată fierbinte cu
scorţişoară.
Vă dorim succes în gătirea reţetelor propuse de
revista Bucătăria ardelenească, cu savoarea de neînlocuit al gustului
mâncării de acasă!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Leguma lunii: cartoful dulce
Bucate de sezon
Preparate la cuptor
Lecţia de gătit
Postul Crăciunului
Secrete din măcelărie: capul de porc
Măruntaie în fel şi chip: ficatul de pui
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: pudra de matcha
Pagina copiilor
Prăjituri cu cremă
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Prăjituri, de dragul fructelor
Băuturi calde