Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VI. nr. 11. - noiembrie 2019
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

     

Luna Noiembrie, cu zilele lui din ce în ce mai scurte, cu vremea tot mai mohorâtă, îşi pune amprenta şi asupra stării noastre de spirit şi ne aduce într-o stare de melancolie şi tristeţe. Această stare este una normală, cauzată de reducerea intensităţii luminii, în care fiziologia organismul încetineşte şi se adaptează condiţiilor climaterice. Postul Crăciunului este cu adevărat benefic acestei perioade, ne aduce linişte sufletească şi împăcare şi ne pregăteşte organismul pentru intrarea în iarnă, atât prin mâncarea de post cât şi prin cumpătare şi moderaţie în tot ceea ce facem. În actualul număr al revistei puteţi găsi reţete de post pe care să le pregătiţi în această perioadă: Borş de fasole cu prune uscate, Tocăniţă de ardei copţi, Ghiveci călugăresc, Cuş-cuş cu legume. Cartoful obişnuit se poate înlocui cu cel dulce, care este un puternic antioxidant, are un indice glicemie mai scăzut şi se poate prepara în reţetele: Supă cremă de cartofi dulci, Cartofi dulci şi ţelină cu sos de iaurt cu usturoi. Pentru că usturoiul şi varza murată din butoi consumate regulat ne ajută în prevenirea răcelii, am adus câteva reţete cu aceste ingrediente, cum ar fi: Tocăniţă cu varză murată şi cartofi. Pentru o cină gustoasă puteţi găti preparate cu paste sau mămăligă: Graten de paste cu carne tocată, Mămăligă în straturi cu cârnaţi şi telemea. În rubricile Secrete de măcelărie şi Măruntaie  în  fel şi chip, vă prezentăm capul de porc şi ficatul de pasăre în reţetele: Cap de porc presat, Ciorbă de urechi şi Supă de legume cu găluşte de ficat, Ficat de pui cu ceapă, Ruladă aperitiv cu dovleac şi ficat. Pentru cei care consumă zilnic pâine, le recomandăm să prepare: Franzelă de secară şi Pâine cu fulgi de ovăz şi seminţe de in. Mirodenia toamnei este scorţişoara cu care am gătit nu doar deserturi, ci şi mâncare: Supă de mere cu merişoare, Chiftele greceşti cu scorţişoară, Cremă de dovleac cu scorţişoară. Ziua bună începe cu un mic dejun săţios, puteţi prepara: Omletă împăturită, Omletă pufoasă sau Omletă grecească. În serile lungi de toamnă, la un pahar de vin sunt bine-venite micile tartine pe care le puteţi prepara cu: Cremă de măsline cu file de sardele, Cremă de linte cu ciuperci, alături de care puteţi pregăti nişte deserturi cu pudră de matcha: Tort cu mascarpone, mac şi pudră de matcha sau Budincă cu seminţe de chia şi pudră de matcha. La capitolul dulciuri am adus o sumedenie de delicatese inedite cu legume, prăjituri cu cremă, torturi şi produse de patiserie: Negresă cu sfeclă, Negresă cu vinete, Negresă cu cartofi dulci, Prăjitură în dungi, Prăjitură Panda, Prăjitura grădinăresei, Tort de ciocolată cu castane, Tartă cu pere caramelizate, Plăcintă cu mac, mere şi dovleac, iar pentru cutia de fursecuri: Fursecuri cu stafide şi nucă de cocos, Floricele cu cocos şi limetă, Biscuiţi cu banane şi pastile de ciocolată. Lângă aceste delicii puteţi savura o băutură caldă, cum ar fi: Cafea cu lapte şi castane, Lapte cu ciocolată albă şi bezele gumate sau Ciocolată fierbinte cu scorţişoară.
Vă dorim succes în gătirea reţetelor propuse de revista Bucătăria ardelenească, cu savoarea de neînlocuit al gustului mâncării de acasă!
Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Leguma lunii: cartoful dulce
Bucate de sezon
Preparate la cuptor
Lecţia de gătit
Postul Crăciunului
Secrete din măcelărie: capul de porc
Măruntaie în fel şi chip: ficatul de pui

Totul despre mirodenii: scorţişoara
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: pudra de matcha
Pagina copiilor
Prăjituri dietetice cu legume
Prăjituri cu cremă
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Prăjituri, de dragul fructelor
Băuturi calde

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro