Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 12. - decembrie 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Ne îndreptăm cu emoţie spre sfârşitul anului, pe
care-l vom încheia cu două mari sărbători - Crăciunul si Revelionul. Întreaga
Creştinătate va celebra aceste evenimente, după o perioadă de Post şi rugăciune,
când întreaga familie, de la copii până la bunici, se adună pentru a fi împreună
şi a merge la colindat, apoi a aştepta cu mese îmbelşugate colindătorii. Până
atunci însă, cu zăpadă sau fără, ne pregătim să-l aşteptăm pe Moş Crăciun, care
va umple ghetuţele copiilor cu dulciuri şi jucării. Cum musafirii se servesc cu
ceva dulce, vă oferim reţete de deserturi pe care să le pregătiţi pentru a-i
întâmpina: Biscuiţi glazurate, Biscuiţii Moşului şi
Căciula Moşului. Tradiţia la români spune că de Ignat se taie
porcul din care se vor prepara bucatele pentru Crăciun: Tochitură de
porc, Ciorbă de perişoare cu varză murată, Cotlet de porc cu varză roşie,
Costiţă de porc cu varză murată, Platou de sarmale cu cârnaţi şi caltaboş, Ceafă
de porc cu ceapă şi bere. Pentru începători în ale bucătăritului, le
oferim reţeta Cotlet de porc evantai cu chiftele de cartofi pas
cu pas, cu poze ajutătoare. Sărăţelele sunt nelipsite din meniurile de
sărbătoare, pregătiţi Covrigi cu mac, Sărăţele cu caşcaval sau
Sărăţele semilună cu brânză de oaie. Masa de sărbătoare poate
fi deschisă cu rulade aperitiv: Ruladă aperitiv cu carne tocată, Ruladă
aperitiv mozaic, Ruladă aperitiv cu spanac şi brânzeturi, după care se
servesc ciorbe precum: Ciorbă cu costiţă de porc, Ciorbă de curcan cu
hribi uscaţi sau Ciorbă cu găluşte de ficat, apoi
felul doi: Medalioane de muşchiuleţ cu mazăre şi gomboţi, File de somon
cu piure de broccoli sau Guguluf de pui cu caşcaval.
Casa se va umple cu mireasma specifică dacă pregătiţi: Cozonac cu cremă
de ciocolată şi scorţişoară, Guguluf cu nuci şi cacao, Cozonac cu brânză de vacă
şi fructe uscate sau Chec în două culori, Chec cu mere şi
fructe uscate şi Chec cu ceai negru şi nuci. În
paginile revistei veţi găsi o sumedenie de reţete de prăjituri şi torturi pe
care să le pregătiţi înainte de Crăciun: Felie cu nuci, Prăjitura
Arlechino, Prăjitură cu foi de cacao şi cremă de cocos, Prăjitură cu nuci şi
fructe roşii, Felii cu ciocolată, caramel şi zmeură şi Tort
turtă dulce, Tort cheesecake cu mure sau Tort
Ştefania. Bomboanele de casă sau fursecurile sunt ideale şi pentru a le
oferi cadou celor dragi: Trufe de ciocolată, Bomboane cu nucă de cocos,
Bomboane de casă cu rom, Bulgări de zăpadă, Non plus ultra şi
Fursecuri cu nucă de cocos şi ciocolată. După mesele bogate de
Crăciun, pentru Revelion vă aducem o combinaţie de salate, aperitive uşoare şi
băuturi: Salată de avocado cu ton, Salată de linte cu mentă, Salată de
bulgur în stil grecesc, Bulete cu caşcaval şi brânză de oaie, Mini tartine,
Aperitiv cu spanac şi cremă de brânză, Melcişori cu castane, Purceluşi
norocoşi şi Covrigi cu cacao şi migdale, Punci de vin cu ouă,
Lichior de cacao şi Cocktail cristal albastru.
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Aşteptându-l pe Moş Nicolae
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Reţete tradiţionale de sezon
Lecţia de gătit
Lângă un pahar de vin
Aperitive
Ciorbe pentru sărbători
Cozonacul magic al bunicii
Checuri rapide
Prăjituri de zile mari
Prăjituri de zile mari
Torturi festive
Cutia cu fursecuri
Minuturi pentru noaptea dintre ani
Salate de revelion
Patiserie
Băuturi