Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 2. - Februarie 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
A sosit şi luna lui Făurar, ultima lună a
iernii, dar care ne mai poate arăta colţii cu temperaturi scăzute.
În monotonia acestor zile geroase, taman vine dragostea şi îşi
revendică dreptul de a fi luna ei personală, luna îndrăgostiţilor.
O fi rău, o fi bine? Avem nevoie de zile speciale ca să iubim?
Sau iubim doar în zilele prescrise de calendar, de obiceiuri
autohtone sau importate? Nu cred, adică sper că nu iubim doar
în acele zile, dar sunt sigură că este bine ca din când în când
să fim scoşi din rutina zilelor şi să ne amintim, că iubirea
se şi arată, nu doar se simte. Este adevărat că aceste sărbători
au, pe an ce trece, un iz comercial tot mai mare, dar fiecare
putem alege cât consumăm din ele. Nu ne obligă nimeni să cumpărăm
cadouri cu inimioare, buchete cu sute de fire de flori sau să
ne invităm partenerii la cine romantice. Cei care îşi doresc
astfel de atenţii sigur o vor face, iar ceilalţi pot sărbători
mai discret. Cum dragostea trece prin stomac, poate unii veţi
alege să pregătiţi împreună cu persoana dragă o cină romantică,
poate chiar un meniu întreg sau doar un desert. Revista Bucătăria
ardelenească vă vine şi acum în ajutor cu diferite idei! Pentru
o cină romantică puteţi alege din reţetele: Supă de vin roşu
cu găluşte de bezea, Piept de pui cu caşcaval; dulciurile: Biluţe
de cocos, Biluţe de turtă dulce, Talere de ciocolată cu fructe
uscate sau Tortul cu cremă de iaurt şi mango. Pentru micul dejun
nişte gustări: Rulouri cu morcovi şi cabanos, Coşuleţe cu cremă
de brânză, Pateuri cu peşte şi sos de piersici, sau creme de
uns pe pâine: Cremă de unt cu cârnaţi, Cremă de ciuperci. Pentru
masa de prânz vă oferim reţetele: Ciorbă de năut cu găluşte,
Ciorbă de legume cu orez, Tocăniţă de ficat cu legume, Varză
scăzută cu afumătură. Pentru rubricile Secrete de măcelărie
şi Măruntaie În fel şi chip am adus reţete cu ciolan şi rinichi:
Ciolan în sos de ciuperci, Rasol de porc cu varză roşie, Papară
cu rinichi, Tocăniţă de rinichi cu smântână şi muştar. Hrişca
este un superaliment cu care puteţi prepara: Clătite cu hrişcă,
Ragut de hrişcă cu cartofi dulci. Vă propunem să încercaţi condimentul
turmeric în reţetele: Piept de pui în sos de smântână cu turmeric,
Păstrăv cu turmeric şi lămâie. Copiii îndrăgesc mult brioşele,
pentru ei am adus reţetele: Brioşele ursuleţului Winnie de Pluş,
Brioşe cu ouă şi crenvurşti dar iubesc şi mâncarea stradală
pe care o puteţi pregăti şi în bucătărie: Hotdog cu cârnaţi
şi ceapă, Corn dog, Salată de varză. Este perioada fructelor
exotice, care sunt ideale pentru prăjiturile: Prăjitură cu lămâi
şi portocale, Prăjitură întoarsă cu ananas, Tartă cu ciocolată
albă şi fructul pasiunii. Cutia de fursecuri o puteţi umple
cu: Turtă dulce Dragobete, Fursecuri cu migdale, Talere cu merişoare
şi ciocolată. În serile friguroase vă puteţi încălzi cu băuturi
precum: Matcha latte, Băutură de ghimbir cu caramel şi scorţişoară,
Ciocolată caldă, alături de produsele de patiserie: Inimioare
cu scorţişoară şi cardamom, Gogoşi cu sos de ciocolată, Ghemotoace
dospite, care sunt foarte gustoase şi uşor de preparat.
Vă dorim zile pline de dragoste şi poftă bună la reţetele gătite!Adela
Sebeştean
Titlurile editiei:
Bucate de sezon
Secrete din măcelărie: ciolanul
Obiceiuri şi tradiţii din luna februarie
Meniu de Dragobete
Trucuri din bucătărie: răzălăi
Măruntaie în fel şi chip: rinichi
Totul despre mirodenii: turmericul
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: hrişca
Dulciuri cu dragoste
Prăjituri, de dragul fructelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie
Băuturi calde pentru seri geroase