Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 3. - Martie 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Este sau nu locul femeii la cratiţă? De ce a ajuns această expresie să inferiorizeze femeia, când secole întregi era liantul cel mai important care unea familia. Responsabilitatea cea mai importantă a femeii, a mamei, era să aibă grijă de casă, să gătească şi să adune familia la masă. Odată cu trecerea timpului, femeia s-a dezvoltat tot mai mult profesional, a pus cariera pe un loc important, iar din lipsă de timp găteşte tot mai puţin şi abia reuşeşte să adune toată familia la masă la sfârşit de săptămână. Trebuie găsit un echilibru între tot mai multe responsabilităţi şi puse în ordinea priorităţii pe cele mai importante. Masa caldă, gătită în casă şi servită împreună cu toţi membrii familiei trebuie să fie primordială, iar pregătirea ei nu inferiorizează femeia, ci din contră, este elementul cel mai important care dă siguranţă şi consolidează familia. Invităm, deci, toate femeile care au înţeles importanţa gătitului în casă să gătească şi luna aceasta împreună cu revista Bucătăria Ardelenească. Acum, la început de primăvară, când pieţele sunt invadate cu trufandale, vă propunem să preparaţi din ele următoarele: Supă cremă din frunze de ridichi, Mâncare scăzută din frunze de ridichi, Cremă de telemea cu ridichi, Ciorbă ardelenească de salată, Turtă de ouă cu ceapă verde, Salată de ouă cu ceapă verde şi iaurt. Pentru rubricile Secrete din măcelărie şi Măruntaie în fel şi chip am adus reţete cu cotlet de porc şi inimă de pui şi de curcan: Cotlet de porc umplut cu gălbiori, Cotlet de porc umplut cu cârnaţi, Tocăniţă din inimi de pui, Frigărui de inimă de curcan. În Brutăria de acasă luna aceasta coacem Lipii cu iaurt, Lipii cu cartofi şi Pâine lipie cu mirodenii, iar pentru sfârşit de săptămână pregătim nişte gustări reci, folosind ingrediente ce avem prin frigider: Bulete de caşcaval cu ceapă verde, Ruladă de tortilla cu salam, Coşuleţe cu ton. Cepşoara este o mirodenie cu care puteţi aromatiza şi decora reţete gustoase, ca: Tort aperitiv cu cremă de brânză, Supă crudă de primăvară, Melcişori cu cepşoară. Mâncarea stradală o pregătim şi acum în bucătărie:
Tacos cu pui, Gofri şi Mini gogoşi cu sos de ciocolată, iar dintre Superalimente folosim fulgii de ovăz, cu care preparăm: Şniţele din cotlet cu fulgi de ovăz, Omletă cu fulgi de ovăz, Prăjitură cu mere şi fulgi de ovăz. Pentru copii gătim: Supă răzălită de legume, Pizza cu blat de cartofi şi Tort foitaj cu crenvurşti. Dulciurile şi prăjiturile lunii sunt: Tiramisu la pahar cu cremă de lămâie, Cremă de iaurt cu biscuiţi, Orez cu lapte, Cubuleţe cu cremă de mure, Prăjitură cu afine congelate, Chec cu iaurt şi fructe de pădure. Căutând printre reţetele bunicii, putem găsi reţete cum ar fi: Fursecurile bunicii, Fursecuri ciupercuţe, Fursecuri cu caramel, Noduleţe de post, Bastonaşe pizza, Cornuri cu caşcaval şi seminţe. Prăjitura Mondrian a fost realizată după o idee al artistul Piet Mondrian, prăjitură pe care am realizat-o pas cu pas. Sucurile verzi detoxifiază organismul şi ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate, vă recomandăm să consumaţi: Smoothie de kiwi, Suc vitaminizant cu spanac şi Suc revigorat de castraveţi. Vă dorim o primăvară minunată cu mese gustoase şi sănătoase!
Adela
Sebeştean
Titlurile editiei:
Poftiţi la trufandale: ridichi de lună
Trufandale de sezon: salata şi ceapa verde
Secrete din măcelărie: cotletul de porc
Obiceiuri şi tradiţii din luna martie
Reţete de post
Lecţia de gătit
Măruntaie în fel şi chip: inima
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: fulgii de ovăz
Pagina copiilor
Prăjituri, de dragul fructelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie
Sănătate la pahar