Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 5. - Mai 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
Iată-ne în luna cea mai frumoasă a anului, numită popular Florar, când natura parcă explodează şi pomii înfloresc, nu degeaba se spune că luna aceasta Raiul coboară pe Pământ. Natura plină de prospeţime şi culoare ne îmbie să ieşim la iarbă verde, să ne aranjăm grădina sau să facem drumeţii prin pădure. La începutul lunii se deschide oficial sezonul picnicurilor, nu uitaţi să pregătiţi grătarele şi ustensilele pentru că revista Bucătăria ardelenească vine cu o suită de reţete pe care le puteţi pregăti în aer liber: Frigărui de pui cu ardei, Chifteluţe în bacon la grătar, Pulpe de pui cu sos picant, Costiţă la grătar, Păstrăv cu verdeţuri la grătar, sau dacă mergeţi în drumeţii puteţi pune la pachet Franzelă picnic sau Chifle cu făină de dovleac. La marginea pădurilor nu uitaţi să culegeţi leurdă, cu care puteţi pregăti Ruladă aperitiv cu leurdă sau Cremă de ouă cu leurdă. În rubrica Secrete din măcelărie vă dăm câteva ponturi despre muşchiuleţul de porc, din care puteţi face Rulouri de muşchiuleţ la grătar sau Medalioane de muşchiuleţ la tigaie. Cei care îndrăgesc gusturile tradiţionale îi invităm la o Ciorbă de gulii, la o Păpăraie sau o porţie de Stufat de pui. În fiecare bucătărie se adună pâine uscată, pe care o puteţi refolosi în reţetele: Budincă de pâine cu şuncă, Budincă de pâine cu sos de vanilie, Chifle umplute pane. Pentru cei care sunt începători în ale bucătăritului, reţeta Graten de pui cu gulii şi morcovi am pregătit-o cu paşi ajutători. Iubitorii ciorbei de burtă pot găti cu acest ingredient o reţetă veche, numită Tuslama sau o Tocăniţă de burtă de vită. Mărarul este un condiment des folosit în Ardeal, fără de care nu se poate găti Tocăniţă de cartofi noi cu dovlecei şi mărar sau Prăjitură cu urdă. Reţetele Empanada cu - umplutură de spanac şi cârnaţi, Rulouri crude de primăvară şi Rulouri prăjite de primăvară sunt originare de pe alte meleaguri, se găsesc la chioşcurile stradale cu mâncare, dar le puteţi pregăti şi acasă, din ingrediente locale. Sparanghelul este din ce în ce mai des folosit şi la noi, mai ales acum în plin sezon nu ezitaţi să gătiţi cu el Salată de cartofi cu sparanghel, Tartă cu sparanghel sau Supă cremă de sparanghel cu ulei de nuci. Crenvurştii sunt îndrăgiţi de copii, se pot folosi pentru Hot-dog cu crenvurşti la cuptor, Crenvurşti pane sau Tocăniţă de mazăre cu crenvurşti. Fructul cel mai aşteptat al primăverii este căpşuna, am adus o serie de reţete de dulciuri şi prăjituri la care le puteţi folosi: Parfe de căpşune, Cremă tiramisu cu căpşune la pahar, Cubuleţe cu cremă de vanilie şi căpşune, Brownie cu cremă şi căpşune, Brioşe cu crumble şi căpşune. Cutia cu fursecuri trebuie umplută din nou cu Fursecuri cu cremă, Fursecuri cu magiun, Fursecuri cu caramel. În capitolul Cofetărie pas cu pas, am ales o Ruladă cu cremă de vanilie şi ciocolată, iar pentru Patiserie Cornuleţe cu brânză de oaie, Plăcinte cu cartofi şi ceapă verde. Nu am uitat nici de băuturile din fructe şi legume, pline de vitamine: Mix de căpşune, Băutură cu spanac şi migdale şi Băutură cu morcovi şi portocale.
Vă dorim să vă bucuraţi de această lună minunată şi să gătiţi cât mai multîmpreună cu Bucătăria ardelenească!
Adela
Sebeştean
Titlurile editiei:
Să încingem grătarele!
Secrete din măcelărie: muşchiuleţul
Gusturi tradiţionale de sezon
Trucuri din bucătărie
Lecţia de gătit
Măruntaie în fel şi chip: burta de vită
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: sparanghelul
Pagina copiilor
Prăjituri, de dragul căpşunelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie