Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VI. nr. 6. - iunie 2019
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

     

În calendarul popular, luna iunie, numită şi „cireşar" este una dinde cele mai importante luni, având multe sărbători la care anul acesta se adaugă şi sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau Duminica Mare, numită popular Rusalii. Această sărbătoare este una mobilă, care cade întotdeauna la 50 zile după Sfintele Paşti, numindus-se şi Cincizecimea. În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor, numite lele sau zâne rele, care după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor sub pământ şi încep să-i pedepsească pe care nu ţin sărbătoarea lor. Se spune că aceste zâne stau pe lângă izvoare unde cântă şi dansează şi iau minţile oamenilor. De Rusalii se leagă şi multe superstiţii, care se păstrează şi astăzi în unele locuri: oamenii îşi împodopesc casele cu frunze de tei pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi pentru a fi feriţi de ghinion, femeile culeg pelin şi îl poartă la brâu pentru a fi ferite de boli. Este ultima dată când se poate pregătii pască, iar după Rusalii nu mai este îngăduit până la Paşti. Bucătăria ardelenească vă propune să gătiţi pentru Rusalii o Ciorbă de viţel cu multe verdeţuri, Piept de porc cu sos de muştar şi o Prăjitură cu caise şi brânză. Prima lună a verii, este numită şi „cireşar", fiindcă este luna în care se coc cireşii, alături de multe alte fructe cum sunt caisele, zmeura şi coacăzele. Vă propunem să le folosiţi în prăjiturile: Ruladă cu cremă de urdă şi cireşe, Cubuleţe cu zmeură, Prăjitură cu mac şi vişine, Tort de iaurt cu caise, Melcişori cu brânză şi coacăze roşii, Pacheţele cu vişine. Sperăm, că luna iunie va aduce şi căldura mult aşteptată, când vor fi binevenite băuturile răcoritoare: Limonadă cu coacăze, Limonadă cu cireşe, Băutură cu morcovi, mere şi caise, Smoothie cu lapte şi fructe de vară. Vara ne invadează cu multe legume proaspete, pe care le putem culege din grădinile noastre, sau le putem achiziţiona de la producătorii din pieţe. Avem numeroase reţete cu fasole verde, cartofi noi, dovlecei, mazăre, morcovi: Ciorbă de dovlecei, Ciorbă de vară cu carne de porc, Dovlecei umpluţi, Cartofi noi cu verdeţuri, Graten de piept de pui cu dovlecei, Tocăniţă de fasole verde cu ceafă de porc, Cremă de mazăre, Chifteluţe de dovlecei. Datorită timpului ploios, câmpiile şi pădurile sunt invadate cu ciuperci cu care puteţi găti: Supă cremă de ciuperci, Găluşte de cartofi cu sos de ciuperci, Sos vânătoresc cu ciuperci. În rubricile secrete de măcelărie, găsiţi reţetele: Friptură de ceafă cu bere şi Ceafă de porc cu ardei copţi, iar în rubrica măruntaie în fel şi chip, reţete cu creier: Ghiveci cu creier, Bulete de creier, Ruladă cu creier şi spanac. Lângă mâncare avem nevoie şi de pâine, pregătiţi aşadar una cu cartofi care va rămâne proaspătă mai mult timp: Pâine cu cartofi mov sau Franzelă cu cartofi. Pentru a face cât mai puţină risipă de mâncare, rubrica trucuri de bucătărie vă aduce câteva ponturi în reţetele: Ciorbă de friptură, Paste cu pui şi sos de smântână, Cremă de carne cu coniac. Sperăm că reţetele: Colţunaşe cu brânză de vacă, Pulpe de pui în sos de usturoi, Frigănele la cuptor cu mere vor fi pe gustul copiilor, şi nu vor dori să meargă la restaurante dacă veţi pregăti acasă, împreună cu ei: Double bacon Big Mac, Bacon mcmuffin şi Plăcintă fierbinte cu mere. Rubarba este o plantă legu-minoasă dulce, care este deosebit de gustoasă în Plăcintă cu rubarbă şi Prăjitură cu rubarbă, dar puteţi face şi un Compot de rubarbă gustos. Pentru cutia cu fursecuri vă propunem: Biluţe tiramisu, Fursecuri cu unt de arahide şi Fursecuri cu ciocolată.
Vă dorim o vară minunată cu mese sănătoase!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Din darul naturii: ciuperci
Bucate de sezon
Secrete din măcelărie: ceafa
Meniu de Rusalii
Trucuri din bucătărie
Lecţia de gătit

Măruntaie în fel şi chip: creierul
Totul despre mirodenii: leuşteanul
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: brânza de vacă
Pagina copiilor
Rubarba: fruct sau legumă?
Prăjituri, de dragul fructelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro