Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VI. nr. 7-8. - iulie-august 2019Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)
După luni întregi în care ploaia ne-a „răsfăţat" după cum a vrut ea, sperăm ca luna lui Cuptor să fie la fel de darnic şi va aduce căldura mult aşteptată. E timpul să ne ascundem sub umbrelă de soare şi nu de ploaie şi să ne delectăm cu tot felul de delicii îngheţate. Atmosfera de vacanţă se instalează şi în bucătărie, facem planuri de călătorie şi gătitul rămâne pe planul doi. Dar pentru că şi vara trebuie să mâncăm, vă propunem o sumedenie de reţete pe care să le gătiţi în timp cât mai scurt. Supele reci şi salatele sunt ideale acum, sunt răcoritoare, ne hidratează şi ne asigură necesarul de vitamine. Puteţi găti astfel: Supă cremă de afine, Supă de fructe, Supă rece de castraveţi, Salată de paste cu telemea şi pepene roşu, Salată de vinete cu iaurt şi mentă, Salata grădinarului. În luna lui Gustar se coc cele mai multe fructe şi legume, din care puteţi face: Supă cremă de roşii coapte, Roşii umplute cu brânză de oaie, Graten de roşii cu dovlecei, Vinete umplute, Supă cremă de vinete cu ciuperci, Cremă de vinete cu zucchini sau dovlecei, Rulouri de vinete cu piept de pui, Chec cu dovlecei, Tort cu mere şi dovlecei. În rubricile Secrete din măcelărie şi Măruntaie în fel şi chip avem pentru gurmanzi reţete din picioare de porc şi fudulii de viţel: Ciorbă de picioare, Picioare pane, Picioare asiatice, Fudulii picante trase la tigaie, Tocăniţă de fudulii. Busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice preferate de români, puteţi pregăti din el: Pesto de busuioc, Paste cu sos de roşii şi chifteluţe şi Ghiveci de legume cu busuioc. Dacă aşteptaţi vizita prietenilor, pregătiţi pentru ei nişte gustări uşoare de bruschete cu caise, cu pepene roşu, cu dovlecei, cu conopidă şi avocado, sau încerceţi împreună mâncare stradală din Grecia, Mexic sau Italia: Chifteluţe greceşti în pita cu tzatziki, Taco mexican de pui sau Pizza cu pesto de oregano. Făina de alac este o alegere bună dacă optaţi pentru a face pâine acasă: Chifle din făină de alac, Pâine din făină de alac, Chifle cu seminţe de in. Meiul ar trebui introdus în alimentaţie pentru că ne ajută să avem o digestie mai bună, vă propunem să-l încercaţi în reţetele: Ciobă de roşii cu perişoare de mei, Pate din mei, Ghiveci de legume cu mei. Surprindeţi-vă copiii la foc de tabără cu: Frigărui de bezele gumate, Frigărui de fructe cu sos de ciocolată, Desert cu bezele gumate la foc liber. Deserturile sunt cele mai apreciate în paginile revistei, vă propunem îngheţate şi prăjituri cu fructe, dar şi fursecuri şi produse de patiserie: Parfe de vanilie cu mac, Îngheţată de iaurt cu fructe de pădure, "Nice-cream", Îngheţată cu nuci şi afine, Tartă cu fructe de pădure, Prăjitură cu piersici, Cremeş răcoritor cu lămâie, Linzer cu dulceaţă de zmeură, Biscuiţi cu lămâie şi lavandă, Fursecuri cu afine, Bucte cu urdă, Bucte cu kaizer, Mini pariziene cu unt. Şi pentru că vara este şi perioada conservelor, umpleţi rafturile din cămară cu: Gem de piersici cu lavandă, Gem de zmeură cu ghimbir, Gem de afine şi merişoare cu ienupăr. Sperând că oferta noastră de reţete din lunile iulie-august va fi pe placul dumneavoastră, vă dorim o vară fierbinte şi vacanţă minunată!
Adela
Sebeştean
Titlurile editiei:
Supe reci pentru zile fierbinţi
Salate uşoare de vară
Legume de sezon: roşiile
Legume de sezon: vinetele
Lecţia de gătit
Trucuri din bucătărie
Secrete din măcelărie: picioarele de porc
Totul despre mirodenii: busuiocul
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: meiul
Delicii îngheţate
Prăjituri, de dragul fructelor
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Patiserie