Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul 2019Format: A5 Nr. pagini: 324 Pret: 15 lei (+ taxe postale)
Acum, spre sfârşitul anului al cincilea de
apariţie al revistei Bucătăria ardelenească, dorim să vă răsplătim
pentru faptul că sunteţi alături de noi şi urmăriţi cu interes
revista, adăugând o nouă publicaţie la colecţia dumneavoastră,
primul almanah Bucătăria ardelenească! Prin această publicaţie,
dorim să vă fim şi noi alături în anul 2019, propunând gospodinelor
şi doritorilor de bucătărit câte o reţetă pentru fiecare zi
a noului an. Sperăm că aceste reţete de salate, supe, ciorbe,
feluri principale, deserturi şi prăjituri să le fie de folos
celor care pregătesc zilnic masa pentru familie, dar şi celor
care au plăcerea de a bucătări doar din când în când, la sfârşit
de săptămână sau la ocazii speciale. A pregăti zilnic de mâncare
poate fi o activitate plăcută, plină de inventivitate şi creaţie,
dar foarte uşor poate deveni o rutină monotonă, sau chiar şi
o povară ce ne afectează starea de bine. Ne dorim ca acest almanah
să vă vină în ajutor în momentele în care reapare veşnica întrebare:
oare ce să gătesc azi? Sperăm că cele 365 de reţete vă vor scoate
din acest impas sau cel puţin să vă dea idei pe care să le valorificaţi,
aplicându-le în mâncăruri conform gusturilor familiei sau celor
pentru care pregătiţi masa, pentru că, nu-i aşa, multe ingredientele
se pot schimba între ele, înlocuindu-le cu altele, existente
în gospodărie, dând frâu liber imaginaţiei şi inventivităţii.
De exemplu, o mâncare cu conopidă se poate prepara şi cu broccoli,
o tocăniţă de ciuperci sau de carne, se poate face din aproape
orice tip de ciuperci sau carne, un chec cu vişine se poate
prepara cu aproape orice alt fruct, şi putem enumera la nesfârşit.
Ne-am străduit ca ingredientele folosite la reţete să fie întotdeauna
cele de sezon, care se găsesc în luna în curs în grădina, cămara
sau pivniţa proprie, precum şi în pieţe sau magazine. Astfel,
pentru iarnă, vă propunem să folosiţi leguminoase, varză murată,
carne afumată, conserve şi murături, primăvara multe verdeţuri
proaspete, iar vara şi toamna, legume şi fructe proaspete, ingrediente
cu care rezultatul final va fi unul sănătos şi care se va include
într-un buget redus. Toate reţetele din acest almanah au fost
încercate şi pregătite cu mult drag de către colaboratorii noştri
şi vă putem garanta că sunt foarte gustoase şi hrănitoare, se
gătesc rapid şi fără prea mult efort, de care membrii familiei
cu siguranţă vor fi mulţumiţi.
Totodată, pentru a vă umple
plăcut timpul liber, până când mâncarea se fierbe sau prăjitura
se coace, v-am adus la începutul fiecărei luni legende, anecdote
şi povestiri, toate culese din popor, cu care să vă puteţi delecta,
citindu-le.
Vă dorim, ca în fiecare zi a anului care vine,
să răsfoiţi cu drag acest almanah, să petreceţi împreună clipe
de neuitat în bucătărie, gătind preparate delicioase, pe care
să le consumaţi cu poftă, împreună cu familia!
Adela Sebeştean