Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 1. - ianuarie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
Începutul unui an nou are ceva cu adevărat magic
care ne încarcă cu o doză de optimism şi speranţă de mai bine. Graniţa dintre
trecut şi prezent ne dă credinţa că putem schimba multe lucruri, că avem şansa
să o luăm de la capăt, datorită căruia ne stabilim scopuri mai mici sau mai
mari. Cele mai comune promisiuni pe care le facem este că vom renunţa la vicii,
că vom pierde kilogramele în plus, că vom petrece mai mult timp cu familia sau
că vom călători mai mult. Angajamentele sunt foarte frumoase, dar mai importante
sunt faptele pe care le vom face în acest sens. Schimbarea stilului de viaţă ne
va ajuta să îndeplinim chiar mai multe dintre aceste dorinţe. Mişcarea regulată
care poate fi de la plimbarea de seară la drumeţiile de la sfârşitul săptămânii,
prepararea unor reţete cu calorii mai puţine sau înlocuirea unor ingrediente cu
altele mai sănătoase, toate acestea executate împreună cu membrii familiei deja
cuprind toate promisiunile de mai sus. Bucătăria Ardelenească se
alătură dorinţei dumneavoastră de a avea un stil de viaţă mai sănătos cu noi
rubrici: Sănătatea din bucate, Nicio masă fără peşte şi
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase în cadrul cărora veţi găsi reţete care se
prepară cu ingrediente sau alternative sănătoase, printre care: Budincă
de conopidă, Tocinei de gulii, Curry de legume cu păstrăv, Chec cu banane şi
nuci caju şi Chec cu bulgur şi brânză de vacă. A mânca
sănătos înseamnă şi a consuma ingrediente de sezon, bineînţeles cu moderaţie. În
rubricile Bunătăţi din ingrediente de sezon şi Gusturi
tradiţionale vom aduce lunar reţete de acest gen: Pulpe de pui pe
pat de varză murată, Ciolan afumat la cuptor, Colţunaşi cu magiun. În
rubrica Meniu rapid pentru zile aglomerate veţi găsi reţete pe care le
puteţi găti rapid după ce ajungeţi acasă de la serviciu: Supă cremă de praz cu cartofi, Desert de brânză de vacă cu
compot de caise; iar în rubrica Duminica în familie reţete pe
care să le preparaţi împreună cu familia în ziua când sunteţi toţi acasă:
Supă cremă de linte roşie, Tort întors de mere cu brânză de
vacă. Cei începători în ale bucătăritului se pot ghida din rubricile:
Bucătăria pentru începători şi Lecţia de gătit, unde luna
aceasta vor găsi tehnica preparării celor cinci sosuri de bază ale bucătăriei:
Sosul bechamel, Sosul de roşii, Sosul brun şi Sosul
olandez şi reţeta Crenvurşti de porc, preparată pas cu
pas. Bunicile şi mamele noastre au gătit după Cartea de bucate a Sandei
Marin, din care vom pregăti şi noi lunar câte 3 reţete. Pentru ianuarie am
ales Şniţel vienez, Porumbei cu mazăre boabe. Vă invităm să ne
însoţiţi într-o călătorie culinară unde vom degusta bunătăţi internaţionale prin
rubricile Bucate din lumea largă şi Deserturi de peste hotare:
Cassoulet, Pirogi ruseşti cu ciuperci, Tort italian cu dovleac
şi Gogoşi cu pâlnia. În revista noastră veţi găsi o sumedenie
de reţete de prăjituri, torturi, dulciuri şi produse de patiserie în rubricile:
Prăjituri de zile mari, Şcoala dulciurilor,
Specialităţi de patiserie: Prăjitură cu nuci şi caramel, Felii cu
ciocolată albă, Prăjitura Triplu-Cocos, Cremă Pădurea-Neagră, Pogăci cu cartofi
şi telemea, Pogăci cu caş şi jumări, Pogăci cu unt şi caşcaval. Vă
invităm să răsfoiţi cu drag revista noastră, încălzindu-vă la gura sobei,
alături de o Ciocolată caldă cu mirodenii, Ciocolată fierbinte cu bezele
gumate sau o Ciocolată fierbinte cu dovleac.
Vă dorim să aveţi un An Nou fericit cu mese
cumpătate alături de cei dragi!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă
Deserturi de peste hotare
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Trei gofre şi toate trei...
Să gătim cu Sanda Marin
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Delicii la pahar
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Cafeluţa de dupămasă