Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 10. - octombrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Ploaia rece şi vântul, specifice anotimpului
toamnei, ne fac să grăbim paşii spre casă, unde ne putem încălzi la gura sobei
în timp ce pregătim o supă fierbinte sau ceva gustos la cuptor. Cel mai simplu
şi rapid, putem face din legume de sezon un Graten de cartofi, Cartofi
pane, Clătite cu cartofi şi carne sau o Supă cremă de dovleac
cu chipsuri de cârnaţi, Ragut de pui cu dovleac, Friptură de berbecuţ cu paste
cu dovleac. Cei care mai au de adunat recolte de pe câmp, cu această
ocazie, pot pregăti preparate la ceaun sau în cuptorul cu lemne: Gulaş
ardelenesc de berbec, Pulpe de gâscă cu rozmarin, Iepure cu ghiveci de
legume. În paginile revistei găsiţi meniu rapid pentru zilele
aglomerate: Chiftele de fasole, Supă cremă de broccoli, Cafea cu lapte
şi dovleac copt; dar şi un meniu care necesită mai mult timp de
preparare, pentru sfârşit de săptămână: Ciorbă de burtă, Graten de orez
cu carne, Desert de brânză de vacă şi sos de prune. În rubricile
Sănătatea din bucate şi Răsfăţ cu dulciuri sănătoase veţi găsi
reţetele: Tofu dulce-acrişor, Steak de conopidă cu terci de păsat, Foi
de tortilla cu spanac, Guguluf cu fructe de pădure, Desert cu brânză de vacă şi
nuci şi Biscuiţi cu banane şi cacao. Pentru ziua de
peşte vă propunem să gătiţi: Medalioane de crap cu sos tartar, Păstrăv
în unt cu verdeţuri sau Piftie de crap. Obişnuiţi să
degustăm şi din preparatele altor popoare, luna aceasta gătim: salate din
Italia, Rusia şi Polonia şi deserturi din Suedia. Pentru şi împreună cu copiii
puteţi pregăti: Jeleu curcubeu, Chifteluţe vesele şi
Acadele cu fructe. Suntem alături de cei începători într-ale
bucătăritului cu reţete pentru care am pregătit şi paşi ajutători:
Cannelloni cu carne tocată, Sarmale în dovleac, Cuburi cu budincă şi
zmeură şi Brioşe trandafir cu unt. Foarte multe
gospodine apreciază capitolele cu dulciuri şi deserturi, luna aceasta am
pregătit pentru ele prăjiturile: Felii Nostalgie şi
Felii cu ciocolată albă. Pe rafturile din cămară, gospodinele
mai pot adăuga: Dulceaţă falsă de caise, Dulceaţă de pere cu
şofran şi Compot de struguri. Cu speranţa că veţi
alege reţetele găsite în revistă, vă dorim spor la gătit şi poftă
bună!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
cartoful
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
dovleacul
Gusturi tradiţionale de toamnă
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără pește
Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Gustări pentru întâlnirile cu prietenii
Reţete vegane
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii cu struguri
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie