Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 10. - octombrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Ploaia rece şi vântul, specifice anotimpului 
toamnei, ne fac să grăbim paşii spre casă, unde ne putem încălzi la gura sobei 
în timp ce pregătim o supă fierbinte sau ceva gustos la cuptor. Cel mai simplu 
şi rapid, putem face din legume de sezon un Graten de cartofi, Cartofi 
pane, Clătite cu cartofi şi carne sau o Supă cremă de dovleac 
cu chipsuri de cârnaţi, Ragut de pui cu dovleac, Friptură de berbecuţ cu paste 
cu dovleac. Cei care mai au de adunat recolte de pe câmp, cu această 
ocazie, pot pregăti preparate la ceaun sau în cuptorul cu lemne: Gulaş 
ardelenesc de berbec, Pulpe de gâscă cu rozmarin, Iepure cu ghiveci de 
legume. În paginile revistei găsiţi meniu rapid pentru zilele 
aglomerate: Chiftele de fasole, Supă cremă de broccoli, Cafea cu lapte 
şi dovleac copt; dar şi un meniu care necesită mai mult timp de 
preparare, pentru sfârşit de săptămână: Ciorbă de burtă, Graten de orez 
cu carne, Desert de brânză de vacă şi sos de prune. În rubricile 
Sănătatea din bucate şi Răsfăţ cu dulciuri sănătoase veţi găsi 
reţetele: Tofu dulce-acrişor, Steak de conopidă cu terci de păsat, Foi 
de tortilla cu spanac, Guguluf cu fructe de pădure, Desert cu brânză de vacă şi 
nuci şi Biscuiţi cu banane şi cacao. Pentru ziua de 
peşte vă propunem să gătiţi: Medalioane de crap cu sos tartar, Păstrăv 
în unt cu verdeţuri sau Piftie de crap. Obişnuiţi să 
degustăm şi din preparatele altor popoare, luna aceasta gătim: salate din 
Italia, Rusia şi Polonia şi deserturi din Suedia. Pentru şi împreună cu copiii 
puteţi pregăti: Jeleu curcubeu, Chifteluţe vesele şi 
Acadele cu fructe. Suntem alături de cei începători într-ale 
bucătăritului cu reţete pentru care am pregătit şi paşi ajutători: 
Cannelloni cu carne tocată, Sarmale în dovleac, Cuburi cu budincă şi 
zmeură şi Brioşe trandafir cu unt. Foarte multe 
gospodine apreciază capitolele cu dulciuri şi deserturi, luna aceasta am 
pregătit pentru ele prăjiturile: Felii Nostalgie şi 
Felii cu ciocolată albă. Pe rafturile din cămară, gospodinele 
mai pot adăuga: Dulceaţă falsă de caise, Dulceaţă de pere cu 
şofran şi Compot de struguri. Cu speranţa că veţi 
alege reţetele găsite în revistă, vă dorim spor la gătit şi poftă 
bună!
 
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
cartoful
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
dovleacul
Gusturi tradiţionale de toamnă
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără pește
				  
Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Gustări pentru întâlnirile cu prietenii
Reţete vegane
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii cu struguri
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie




