Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 11. - noiembrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
E început de noiembrie, păşesc printre frunzele
uscate şi natura îmi umple sufletul cu multă culoare. Toamna are o splendoare
specifică, chiar dacă vântul răcoros adie miros de ploaie. Aşa cum fiecare
anotimp aduce mari schimbări în natură, trăiesc cu speranţa că şi viaţa ne va
aduce schimbările mult aşteptate în bine. Oferta de toamnă a revistei
Bucătăria Ardelenească este la fel de colorată precum toamna, vă aducem
o sumedenie de reţete cu fructe şi legume de sezon şi sperăm ca activitatea din
bucătărie să vă aducă mici împliniri şi bucurii. Sfecla este prima care iese în
evidenţă prin culoarea ei purpurie, din care puteţi găti: Supă cremă de
sfeclă cu hrean, Perişoare în sos de sfeclă sau Cremă de sfeclă
cu maioneză. Fasolea uscată, fie ea albă, roşie sau pestriţă, poate fi
preparată într-o mare varietate de feluri, dintre care acum vă propunem:
Gulaş de fasole, Bruschete cu fasole şi
Cassolet. Credincioşii încep postul Crăciunului din 15
noiembrie, pentru ei am pregătit reţetele: Tocăniţă de năut cu ciuperci,
Borş de legume, Cartofi în sos de roşii. În zilele când aveţi puţin
timp la dispoziţie pentru gătit, sunt binevenite reţetele: Ciorbă de ouă
cu usturoi, Paste cu pui şi ciuperci şi Chifteluţe de
dovleac. Luna aceasta vom degusta mâncare din lndia,Japonia şi Mexic:
Dai de mazăre galbenă, Supă Ramen şi
Chimichanga, dar şi dulciuri din Israel: Urechile lui
Haman, Cozonac Babka şi Cornuleţe Rugelach. Pentru că
ne-am propus ca cel puţin o zi pe săptămână să consumăm peşte, vom găti:
Graten de peşte cu ton, Ciorbă de peşte şi Păstrăv cu
smântână şi tarhon. Sănătatea este mai importantă decât orice, reţetele
Hummus cu sfeclă, Salată cu avocado şi fenicul, Salată de bulgur cu
dovleac, Baton energizant, Melcişori cu magiun şi Tartă cu mei
şi pere ne vor ajuta să avem grijă mai multă de ea. Nu i-am uitat nici
de data aceasta pe cei începători în ale bucătăriei, pentru care am pregătit
reţete de fel principal dar şi deserturi cu paşi ajutători: Ceafă pane
cu spaghete cu sos de roşii şi ciuperci, Tocăniţă ardelenească de ciuperci cu
găluşte de brânză, Brioşe cu sfeclă şi covrigi turceşti
Acma: dar nici pe copii, pentru care am pregătit nişte gustări
pentru pauzele dintre ore: Trandafiri cu şuncă şi caşcaval, Gogoşi cu
budincă şi brânză şi Bastonaşe cu caşcaval şi sare. La
sfârşit de săptămână, când este timp mai mult pentru gătit, vă propunem reţete
tradiţionale din Transilvania şi Banat din carne de gâscă: Supă de
gâscă, Friptură de gâscă cu mere şi Balotină de gâscă.
Chiar dacă le-am lăsat la urmă, probabil că mulţi vor căuta întâi reţetele de
prăjituri şi dulciuri, şi vor găsi Prăjitură cu cremă de griş, Ruladă cu
cremă de nuci, Prăjitură cu cremă de cacao, Cornuleţe cu magiun şi nuci,
Prăjitură cu nucă de cocos, Biluţe cu dovleac, Budincă de cocos cu sos de
sfeclă şi Rahat cu morcovi. Vă dorim o lectură plăcută
şi succes în gătirea reţetelor propuse de revista Bucătăria
ardelenească!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
sfecla
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
fasolea boabe
Reţete de post
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără peşte
Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Reţete vegetariene
Parada clătitelor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii cu legume
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie