Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 12. - decembrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Orice început are şi un sfârşit, dar şi un 
sfârşit este debutul unui nou început! Adeverirea acestei zicale cred că o 
aşteptăm acum mai mult ca oricând. Nu a fost un an uşor, dar sper că fiecare 
dintre noi am putut găsi beneficiile pe care le-a adus. Cred că anul acesta ne-a 
pregătit cum să ne adaptăm unui nou stil de viaţă, să încetinim goana în care 
trăiam şi să vedem lucrurile care contează cu adevărat. Am reuşit să alocăm mai 
mult timp familiei şi planurilor care an de-a rândul au fost în faza de proiect, 
să descoperim noi activităţi care ne fac plăcere şi să redescoperim vacanţele 
minunate la ţară sau în locurile frumoase din ţara noastră. 
Acum că se 
apropie sărbătorile de sfârşit de an, să ne arătăm nouă înşine că nu ne doboară 
nimic, că putem fi fericiţi şi pe timpuri grele şi că lucrurile mici ne pot 
oferi bucurii mari. Nu vreau să spun că nu este plăcut să ne aşezăm la masă 
îmbrăcaţi frumos, într-un local minunat, dar putem fi la fel de fericiţi şi la 
masa din sufragerie, alături de familie. A sosit timpul să redescoperim reţetele 
bunicii sau să experimentăm altele noi, să pregătim împreună, de la mic la mare 
meniul de sărbătoare, apoi să îl consumăm împreună în jurul mesei împodobite. Vă 
suntem alături şi noi, aşa cum v-am obişnuit lună de lună, cu meniuri şi reţete, 
grupate pe categorii sau pe stil de viaţă, dintre care le puteţi alege pe cele 
care vă sunt pe plac. Voi începe cu copiii, chiar dacă pagina dedicată lor se 
află la mijlocul revistei, ei sunt nerăbdători în aşteptarea lui Moş Nicolae şi 
trebuie să-i pregătească nişte dulciuri: Şirag cu luminiţe, Steaua 
Moşului sau Renii Moşului. Deschidem suita de reţete 
cu aperitivele: Cubuleţe cu spanac şi legume şi Salată 
Mimoza; după care vă aducem supe şi ciorbe: Ciorbă de 
pui şi Ciorbă de ciolan cu zeamă de varză murată. 
Felul principal ocupă un loc important pe masa de sărbătoare, am pregătit 
fripturi din carne de porc, pui şi curcan: Friptură de porc glasată, 
Ruladă din piept de pui cu caşcaval şi Piept de curcan cu 
legume. Pentru cei începători în ale bucătăritului, reţeta 
Piept de porc umplut am pregătit-o cu paşi ajutători. Anul 
acesta avem chiar şi o rubrică alocată doar garniturilor: Cous-cous cu 
legume, Orez cu broccoli, Varză roşie cu gutuie. Meniul care se 
pregăteşte rapid îi va ajuta pe cei care lucrează şi de sărbători, le propunem: 
Minuturi cu şuncă şi brânză, Supă cremă de cartofi dulci şi 
Chiftele de pui cu ciuperci. Cei care nu au norocul să stea la 
masa bunicii, pot pregăti acasă câteva preparate tradiţionale: Mezel cu 
ficat, Tocăniţă de rinichi şi creier, Ciolan afumat la cuptor. Nu i-am 
uitat nici pe cei care nu consumă carne, ei pot găti: Frittata cu 
dovleac şi brânză feta şi Sarmale cu ciuperci şi 
arpacaş. Am ajuns la capitolul mult îndrăgit al deserturilor, în cadrul 
căruia veţi găsi reţete de prăjituri, rulade, torturi, fursecuri şi cozonaci: 
Deliciul Doamnei, Ruladă cu mousse de ciocolată, Tort de Crăciun, 
Coşuleţe cu cremă de castane şi Cozonac împletit cu 
ciocolată. Pentru Revelion vă propunem un meniu de peşte, salate, 
tartine şi sărăţele: Ciorbă de peşte, Voi au vent cu cremă de avocado, 
Salată de cartofi cu caşcaval şi ouă, Steluţe cu caşcaval şi nucă. În 
pragul dintre ani puteţi ciocni cu un pahar de Vin fiert 
condimentat sau un Punci de fructe. Aşadar, să ne 
aşezăm în jurul mesei festive, să sărbătorim cu mâncăruri şi băuturi delicioase 
şi să ne bucurăm că suntem împreună! Doresc la toţi ca anul ce vine să ne aducă 
sănătate! La mulţi ani!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Aperitive de sărbătoare 
Supe şi ciorbe aromate 
Feluri principale pentru masa festivă 
Lecţia de gătit 
Garnituri festive 
Nicio masă fără peşte 
				  
Crăciun magic la masa bunicilor
Meniu vegetarian
Pagina copiilor
Deserturi de zile mari
Fursecuri
Cozonaci
Revelion magic în familie
Să ciocnim un pahar






