Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VII. nr. 12. - decembrie 2020
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Orice început are şi un sfârşit, dar şi un sfârşit este debutul unui nou început! Adeverirea acestei zicale cred că o aşteptăm acum mai mult ca oricând. Nu a fost un an uşor, dar sper că fiecare dintre noi am putut găsi beneficiile pe care le-a adus. Cred că anul acesta ne-a pregătit cum să ne adaptăm unui nou stil de viaţă, să încetinim goana în care trăiam şi să vedem lucrurile care contează cu adevărat. Am reuşit să alocăm mai mult timp familiei şi planurilor care an de-a rândul au fost în faza de proiect, să descoperim noi activităţi care ne fac plăcere şi să redescoperim vacanţele minunate la ţară sau în locurile frumoase din ţara noastră.
Acum că se apropie sărbătorile de sfârşit de an, să ne arătăm nouă înşine că nu ne doboară nimic, că putem fi fericiţi şi pe timpuri grele şi că lucrurile mici ne pot oferi bucurii mari. Nu vreau să spun că nu este plăcut să ne aşezăm la masă îmbrăcaţi frumos, într-un local minunat, dar putem fi la fel de fericiţi şi la masa din sufragerie, alături de familie. A sosit timpul să redescoperim reţetele bunicii sau să experimentăm altele noi, să pregătim împreună, de la mic la mare meniul de sărbătoare, apoi să îl consumăm împreună în jurul mesei împodobite. Vă suntem alături şi noi, aşa cum v-am obişnuit lună de lună, cu meniuri şi reţete, grupate pe categorii sau pe stil de viaţă, dintre care le puteţi alege pe cele care vă sunt pe plac. Voi începe cu copiii, chiar dacă pagina dedicată lor se află la mijlocul revistei, ei sunt nerăbdători în aşteptarea lui Moş Nicolae şi trebuie să-i pregătească nişte dulciuri: Şirag cu luminiţe, Steaua Moşului sau Renii Moşului. Deschidem suita de reţete cu aperitivele: Cubuleţe cu spanac şi legume şi Salată Mimoza; după care vă aducem supe şi ciorbe: Ciorbă de pui şi Ciorbă de ciolan cu zeamă de varză murată. Felul principal ocupă un loc important pe masa de sărbătoare, am pregătit fripturi din carne de porc, pui şi curcan: Friptură de porc glasată, Ruladă din piept de pui cu caşcaval şi Piept de curcan cu legume. Pentru cei începători în ale bucătăritului, reţeta Piept de porc umplut am pregătit-o cu paşi ajutători. Anul acesta avem chiar şi o rubrică alocată doar garniturilor: Cous-cous cu legume, Orez cu broccoli, Varză roşie cu gutuie. Meniul care se pregăteşte rapid îi va ajuta pe cei care lucrează şi de sărbători, le propunem: Minuturi cu şuncă şi brânză, Supă cremă de cartofi dulci şi Chiftele de pui cu ciuperci. Cei care nu au norocul să stea la masa bunicii, pot pregăti acasă câteva preparate tradiţionale: Mezel cu ficat, Tocăniţă de rinichi şi creier, Ciolan afumat la cuptor. Nu i-am uitat nici pe cei care nu consumă carne, ei pot găti: Frittata cu dovleac şi brânză feta şi Sarmale cu ciuperci şi arpacaş. Am ajuns la capitolul mult îndrăgit al deserturilor, în cadrul căruia veţi găsi reţete de prăjituri, rulade, torturi, fursecuri şi cozonaci: Deliciul Doamnei, Ruladă cu mousse de ciocolată, Tort de Crăciun, Coşuleţe cu cremă de castane şi Cozonac împletit cu ciocolată. Pentru Revelion vă propunem un meniu de peşte, salate, tartine şi sărăţele: Ciorbă de peşte, Voi au vent cu cremă de avocado, Salată de cartofi cu caşcaval şi ouă, Steluţe cu caşcaval şi nucă. În pragul dintre ani puteţi ciocni cu un pahar de Vin fiert condimentat sau un Punci de fructe. Aşadar, să ne aşezăm în jurul mesei festive, să sărbătorim cu mâncăruri şi băuturi delicioase şi să ne bucurăm că suntem împreună! Doresc la toţi ca anul ce vine să ne aducă sănătate! La mulţi ani!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Aperitive de sărbătoare
Supe şi ciorbe aromate
Feluri principale pentru masa festivă
Lecţia de gătit
Garnituri festive
Nicio masă fără peşte

Meniu rapid de Crăciun
Crăciun magic la masa bunicilor
Meniu vegetarian
Pagina copiilor
Deserturi de zile mari
Şcoala dulciurilor
Fursecuri
Cozonaci
Revelion magic în familie
Să ciocnim un pahar

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro