Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 12. - decembrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Orice început are şi un sfârşit, dar şi un
sfârşit este debutul unui nou început! Adeverirea acestei zicale cred că o
aşteptăm acum mai mult ca oricând. Nu a fost un an uşor, dar sper că fiecare
dintre noi am putut găsi beneficiile pe care le-a adus. Cred că anul acesta ne-a
pregătit cum să ne adaptăm unui nou stil de viaţă, să încetinim goana în care
trăiam şi să vedem lucrurile care contează cu adevărat. Am reuşit să alocăm mai
mult timp familiei şi planurilor care an de-a rândul au fost în faza de proiect,
să descoperim noi activităţi care ne fac plăcere şi să redescoperim vacanţele
minunate la ţară sau în locurile frumoase din ţara noastră.
Acum că se
apropie sărbătorile de sfârşit de an, să ne arătăm nouă înşine că nu ne doboară
nimic, că putem fi fericiţi şi pe timpuri grele şi că lucrurile mici ne pot
oferi bucurii mari. Nu vreau să spun că nu este plăcut să ne aşezăm la masă
îmbrăcaţi frumos, într-un local minunat, dar putem fi la fel de fericiţi şi la
masa din sufragerie, alături de familie. A sosit timpul să redescoperim reţetele
bunicii sau să experimentăm altele noi, să pregătim împreună, de la mic la mare
meniul de sărbătoare, apoi să îl consumăm împreună în jurul mesei împodobite. Vă
suntem alături şi noi, aşa cum v-am obişnuit lună de lună, cu meniuri şi reţete,
grupate pe categorii sau pe stil de viaţă, dintre care le puteţi alege pe cele
care vă sunt pe plac. Voi începe cu copiii, chiar dacă pagina dedicată lor se
află la mijlocul revistei, ei sunt nerăbdători în aşteptarea lui Moş Nicolae şi
trebuie să-i pregătească nişte dulciuri: Şirag cu luminiţe, Steaua
Moşului sau Renii Moşului. Deschidem suita de reţete
cu aperitivele: Cubuleţe cu spanac şi legume şi Salată
Mimoza; după care vă aducem supe şi ciorbe: Ciorbă de
pui şi Ciorbă de ciolan cu zeamă de varză murată.
Felul principal ocupă un loc important pe masa de sărbătoare, am pregătit
fripturi din carne de porc, pui şi curcan: Friptură de porc glasată,
Ruladă din piept de pui cu caşcaval şi Piept de curcan cu
legume. Pentru cei începători în ale bucătăritului, reţeta
Piept de porc umplut am pregătit-o cu paşi ajutători. Anul
acesta avem chiar şi o rubrică alocată doar garniturilor: Cous-cous cu
legume, Orez cu broccoli, Varză roşie cu gutuie. Meniul care se
pregăteşte rapid îi va ajuta pe cei care lucrează şi de sărbători, le propunem:
Minuturi cu şuncă şi brânză, Supă cremă de cartofi dulci şi
Chiftele de pui cu ciuperci. Cei care nu au norocul să stea la
masa bunicii, pot pregăti acasă câteva preparate tradiţionale: Mezel cu
ficat, Tocăniţă de rinichi şi creier, Ciolan afumat la cuptor. Nu i-am
uitat nici pe cei care nu consumă carne, ei pot găti: Frittata cu
dovleac şi brânză feta şi Sarmale cu ciuperci şi
arpacaş. Am ajuns la capitolul mult îndrăgit al deserturilor, în cadrul
căruia veţi găsi reţete de prăjituri, rulade, torturi, fursecuri şi cozonaci:
Deliciul Doamnei, Ruladă cu mousse de ciocolată, Tort de Crăciun,
Coşuleţe cu cremă de castane şi Cozonac împletit cu
ciocolată. Pentru Revelion vă propunem un meniu de peşte, salate,
tartine şi sărăţele: Ciorbă de peşte, Voi au vent cu cremă de avocado,
Salată de cartofi cu caşcaval şi ouă, Steluţe cu caşcaval şi nucă. În
pragul dintre ani puteţi ciocni cu un pahar de Vin fiert
condimentat sau un Punci de fructe. Aşadar, să ne
aşezăm în jurul mesei festive, să sărbătorim cu mâncăruri şi băuturi delicioase
şi să ne bucurăm că suntem împreună! Doresc la toţi ca anul ce vine să ne aducă
sănătate! La mulţi ani!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Aperitive de sărbătoare
Supe şi ciorbe aromate
Feluri principale pentru masa festivă
Lecţia de gătit
Garnituri festive
Nicio masă fără peşte
Crăciun magic la masa bunicilor
Meniu vegetarian
Pagina copiilor
Deserturi de zile mari
Fursecuri
Cozonaci
Revelion magic în familie
Să ciocnim un pahar