Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 2. - februarie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
Rafturile îndesate ale magazinelor îmi dau impresia că oferta este mult prea mare în comparaţie cu nevoile noastre. Am crescut într-o lume în care normalitatea era mult mai puţină şi mă întreb până
unde va mai creşte această abundenţă de produse; iar dacă într-o zi se va sfârşi
brusc, oare cum ne vom acomoda în noua situaţie? Trăim într-o lume în care totul
se schimbă cu rapiditate, apar gusturi, ingrediente, tehnici şi aparate noi,
atât de des încât cele de ieri, mâine deja se consideră demodate. Mă întreb,
oare chiar trebuie să ţinem pasul cu această goană nebună? Oare trebuie să avem
în bucătărie toată aparatele noi care apar pe piaţă?Trebuie să ne umplem mereu
coşul cu noi şi noi ingrediente, preparate sau semipreparate, doar de dragul de
a cumpăra, chiar dacă nu le avem pe lista de cumpărături? Dacă facem un plan de
meniu pe toată săptămâna şi ştim exact de ce ingrediente avem nevoie, nu vom
cădea în capcana superofertelor de care oricum nu avem nevoie. Bucătăria
Ardelenească vă ajută să vă alcătuiţi astfel de meniuri. Pentru zilele
aglomerate: Supă cremă de broccoli, Sufleu de ciocolată; pentru
sfârşitul săptămânii, când aveţi mai mult timp pentru gătit: Terină de
ficat glasată, Ciorbă de văcuţă, Rulouri cu spanac, Clătite cu brânză Brie şi
dulceaţă de afine, Clătite cu şuncă, ciuperci şi sos de muştar şi
Clătite cu legume. Ingredientele de sezon sunt mereu la
îndemână, cu care puteţi găti: Borş de sfeclă, Chiftele de năut cu
sfeclă şi nuci, Salată de pui cu sfeclă, Ciorbă de cartofi cu ouă şi cârnaţi,
Tocăniţă de ciolan, Tocăniţă de soia cu carne de porc, Terci de cartofi cu
creste de slănină, Ciorbă de hribi uscaţi, Gogoşi cu cartofi. Pentru
cei care doresc să reducă numărul carbohidraţilor, am pregătit reţetele:
Chifteluţe de pui cu cremă avocado, Mic dejun cu cârnaţi şi ouă,
Pizza cu blat de brânză de vacă, iar pentru cei care preferă peştele,
reţetele: Steak de ton cu piure de cartofi dulci, Păstrăv somonat cu
varză de Bruxelles, Salată de porumb cu ton. Luna aceasta vom călători
pentru a gusta reţete indiene şi dulciuri americane: Pui indian cu unt,
Salată indiană de vinete, Curry de mazăre verde, Banane pane, Prăjitură
răsturnată cu banane şi Chec cu banane. Vom găti
împreună cu cei începători reţetele: Ciorbă de pui a la grec şi
Tocăniţă de pipote cu găluşte şi vom învăţa din cartea lui
Sanda Marin cum să marinăm carnea de iepure şi să pregătim Friptură de
iepure şi Iepure cu zarzavat. Pentru copii vom găti
Paste cu sfeclă, Pizza umplută, Cremă de portocale la pahar şi
specialităţi de patiserie pentru pachet la şcoală: Plăcintă hamburger,
Plăcintă de pui şi Bărcuţe cu brânzeturi. În luna
îndrăgostiţilor pregătim dulciuri şi deserturi din inimă: Felii Sacher,
Biluţe de brânză cu nucă de cocos, Prăjitură cu mere şi cremă de vanilie,
Prăjitura semilună cu glazură de rom, Prăjitura caramel, Felii nostalgia,
Perniţe cu fructe de pădure, Melcişori cu scorţişoară, Prăjitură
Mille-feuille şi Indiene cu frişcă şi băuturi
savuroase: Suc revigorant cu mere şi tulpină de apio, Suc energizant cu
sfeclă şi Suc vitaminizat cu morcovi şi mango.
Vă
dorim să petreceţi împreună cu cei dragi clipe neuitate atât în bucătărie cât şi
la masă!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă
Deserturi de peste hotare
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Trei clătite pentru micul dejun
Să gătim cu Sanda Marin
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Delicii din aluat foitaj
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi savuroase