Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 3. - martie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
Chiar dacă nu am avut parte de o iarnă „grea", ne bucurăm de primele raze calde ale soarelui şi de mireasma dulceagă a primăverii care ne umple de viaţă şi energie. Martie este o întreagă sărbătoare a naturii, când reînvie primele plante în flora spontană de pe dealuri, de la marginea pădurilor sau pe malul apelor. După ce toată iarna am consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, este momentul să ne realimentăm cu ierburi de primăvară care, pe lângă faptul că sunt hrănitoare, sunt un adevărat izvor de sănătate, ne reechilibrează metabolismul şi cresc puterea de apărare a organismului. Ne stau la dispoziţie o sumedenie de plante sălbatice: urzica (buruiana lui Marţ), răcovina (iarba-găinii), susaiul (iarba-iepurelui), ştevia (măcrişul-calului), păpădia, hasmaţuchiul, plante pe care le putem
consuma atât în stare crudă în salate dar şi în preparate culinare. În paginile revistei Bucătăria Ardelenească din luna aceasta puteţi găsi multe reţete cu aceste „zarzavaturi-buruieni": Ciorbă de pui cu răcovina, Brioşe cu urzici, Supă cremă cu ierburi sălbatice, Mâncare de urzici, Salată de pui cu trufandale, Cotlet de porc cu ceapă verde, Turte de cartofi cu spanac. Pentru perioada postului ortodox am ales câteva reţete speciale din cartea Sandei Marin: Ţelină cu ciuperci, Găluşte de cartofi cu sos de roşii, Ciuperci umplute. Nu lipseşte meniul rapid pentru zile aglomerate: Supă de legume cu ouă, Pui cu roşii şi măsline, Desert cu brânză de vacă şi pere, dar nici meniul pentru duminica în familie: Terină de mazăre, Ciorbă de curcan, Friptură de cotlet cu spaghete. Cei care au un stil de viaţă mai sănătos, vor putea găti reţetele: Piept de pui cu smântână şi paste din spanac, Piept de pui cu
sos de legume, Mâncare de broccoli cu chiftele de cartofi dulci, Tort crud de mere, Sirop de curmale, Biluţe energizante. Conservele de peşte sunt ideale pentru salatele rapide, precum: Salată de cartofi cu macrou, Salată de paste cu ouă şi hering afumat, Salată de orez cu şprot. Vă invităm să gustaţi bucate din lumea largă: Bobotie, Găluşte nemţeşti cu caşcaval şi Cocoş cu vin şi deserturi de peste hotare: Baclava grecească, Clătite vieneze, Gâteau au yaourt. Cei începători în ale bucătăritului pot găti Turte la tigaie cu ceapă verde şi Tocăniţă de legume conform paşilor ajutători. Cartoful mov nu este atât de diferit la gust pe cât este la culoare, încercaţi-l
în reţetele: Cartofi mov umpluţi, Bulete de cartofi mov cu telemea, Cartofi mov copţi. Nu i-am uitat nici pe cei mici, pentru care am pregătit: Supă cremă de pere, Tortilla spaniolă cu cartofi şi Tiramisu pentru copii. Paginile cu dulciuri, prăjituri şi specialităţi de patiserie sunt foarte apreciate, de aceea vă oferim o serie de astfel de reţete: Ruladă cu cafea instant, Felie cu nuci, Prăjitură cu pâine, Prăjitură cu lapte condensat, Biscuiţi inimioare, Biscuiţi cu ciocolată şi dulceaţă de portocală, Biscuiţi cu merişoare, Melcişori cu budincă şi fructe de pădure, Melcişori cu cârnaţi şi măsline şi Plăcintă cu mămăligă şi
spanac, iar în ultimele pagini ale revistei vă aducem câteva reţete de conservare pentru acest sezon: Ridichi murate, Usturoi murat şi Dulceaţă de kiwi.
Vă dorim o primăvară frumoasă, cu mult soare şi trufandale proaspete!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă
Deserturi de peste hotare
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Cartoful mov în trei reţete
Să gătim cu Sanda Marin
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Biscuiţi delicioşi
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Conserve de sezon