Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 4. - aprilie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46 Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
La începutul anului, când ne făceam tot feluri de
planuri măreţe, nu bănuiam ce surprize negative ne rezerva viitorul. Planurile
ne-au fost date peste cap de circumstanţe neplăcute care ne-au schimbat viaţa în
totalitate şi ne-au obligat la izolare. În aceste zile pline de incertitudine
trebuie să găsim soluţiile cele mai potrivite care să ne ajute să trecem cu bine
acest impas. Să privim partea bună a situaţiei, că suntem acasă, împreună cu cei
dragi şi probabil cea mai mare problemă actuală a noastră este cu ce să ne
umplem timpul liber, după care, de altfel, tânjeam atât de mult. Este benefic
dacă ne facem o rutină zilnică, în care cele mai importante coordonate sunt
somnul şi mesele, esenţiale pentru întărirea imunităţii. Probabil că anul acesta
sărbătoarea de Paşte ne va prinde tot în izolare, ne vom apropia de Dumnezeu
prin rugăciune şi gânduri bune. Mesele vor fi mult mai cumpătate, servite doar
în sânul familiei, concentrându-ne pe momente de bucurie simple, dar importante.
Revista Bucătăria Ardelenească vă stă alături cu reţete tradiţionale
pentru cei care şi-au procurat carne de miel: Miel umplut, Drob de miel
în crustă de verdeţuri, Borş de miel, Ciorbă de miel cu tarhon, Friptură de miel
cu verdeţuri de primăvară, Friptură de miel cu cartofi, Friptură de miel cu vin
alb şi tarhon, Tocăniţă ardelenească de miel, Tochitură de miel; dar şi
cu reţete mai simple din ouă: Graten de ouă, Salată de ouă, Caş de
ouă şi aperitive: "Grădina de primăvară",
Ruladă aperitiv cu cremă de brânză. O masă gustoasă de Paşte se
poate prepara şi fără carne de miel, din ingredientele ce au fost aprovizionate
înainte de carantină. Astfel puteţi găti: Ciorbă de pui cu legume şi
mărar, Ciorbă de găină cu legume, Supă cremă de gulii cu usturoi şi ou, Piept de
pui umplut cu spanac, Ceafă de porc în sos de legume, Terină de pui cu verdeţuri
şi leurdă, Şuncă rapidă, Ruladă cu somon şi spanac scăzut, Tartă cu sparanghel
şi somon, Ciorbă de ciuperci cu somon. Vă invităm să pregătiţi şi să
gustaţi reţete şi dulciuri din ţări mai apropiate sau mai îndepărtate:
Ouă scoţiene, Ouă evreieşti, Ouă umplute greceşti, tort
Nid de pâque (Franţa), tort Simnel cake
(Anglia) sau cozonac Potica (Slovacia). Copiii se bucură mult
dacă ne pot ajuta la prepararea dulciurilor, îi putem ruga să decoreze:
Negresă cu făină de castane, Baton de ciocolată, Iepuraşi cu
scorţişoară sau să rostogolească biluţe prin nucă de cocos sau migdale
mărunţite: Biluţe de ovăz cu unt de arahide, Biluţe de morcovi cu
nuci şi Biluţe cu nuci glasate în ciocolată. Am
pregătit şi reţete de prăjituri, torturi şi specialităţi de patiserie din care
vă puteţi alege pe cele care vă sunt pe plac: Prăjitura Iulia, Prăjitură
cu nuci şi ciocolată, Prăjitură cu cremă de vanilie şi zmeură, Ruladă cu cremă
de vanilie şi frişcă, Ruladă cu cremă de ciocolată şi căpşune. Ruladă de morcovi
cu cremă cu lămâiţă, Felii cu cremă de vanilie, bezea şi vişine, Tort de morcovi
cu ciocolată şi portocale, Tort tiramisu cu lichior de ouă, Tort de căpşune,
Cozonac cu rahat, Bucte cu cremă de vanilie, Brioşe
„Coroniţă".
Fie ca sfintele sărbători de Paşte să vă aducă lumină şi linişte sufletească!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Gusturi tradiţionale de Paşte (aperitive)
Gusturi tradiţionale de Paşte (supe, ciorbe)
Gusturi tradiţionale de Paşte (fripturi)
Gusturi tradiţionale de Paşte (tocăniţe)
Mic dejun de sărbătoare
Aperitive
Bucătăria pentru începători
Feluri principale
Lecţia de gătit
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă
Deserturi de peste hotare
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Rulade de sărbătoare
Şcoala dulciurilor
Torturi