Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VII. nr. 5. - mai 2020
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Viaţa noastră, a tuturor, s-a schimbat într-un mod radical de când acest nou virus a pus stăpânire pe întregul glob. În marele du-te-vino cu care eram obişnuiţi, viaţa ne-a impus o pauză forţată, ne-a dat un răgaz pentru odihnă, ne-a schimbat relaţiile sociale, dar şi obiceiurile de consum şi pe cele culinare. Pentru mulţi, sarcina gătitului era doar o provocare de sfârşit de săptămână, dar acum a devenit una zilnică, iar pentru a complica şi mai mult situaţia, achiziţionarea ingredientelor a devenit mai dificilă datorită limitării ieşirilor din casă, nemai vorbind despre reducerea considerabilă a sumei ce o putem aloca acesteia. Chiar şi pentru cei obişnuiţi cu comandarea mâncării, aceasta nu este o soluţie pe termen lung, nici din punct de vedere dietetic, dar nici bugetar. Gătitul zilnic a devenit astfel activitatea cea mai importantă pentru toţi, care poate avea chiar şi efect terapeutic dacă este privit ca un proces de creaţie. Lipsa unor ingrediente dintr-o reţetă nu trebuie să fie un impediment, ci o provocare în a alcătui preparate originale. Bucătăria ardelenească vă vine în ajutor cu reţete simple dar savuroase, din ingrediente proaspete de sezon, dar şi din cele procesate. Guliile tinere, cartofii noi şi mazărea verde sunt printre primele legume ale anului din care puteţi găti: Tocinei de gulii cu cartofi, Spaghete cu mazăre şi caşcaval şi Graten de mazăre cu carne tocată. Am cerut idei de la bunicile noastre care au experienţă în a prepara din puţin o mâncare gustoasă şi ne-au oferit reţetele: Ciorbă de legume cu tarhon, Cartofi cu smântână şi sos de mărar şi Riteşe. După mesele bogate servite cu ocazia sărbătorilor pascale, sunt binevenite preparatele fără carne şi cu mai puţine grăsimi: Curry de linte cu conopidă sau Spaghete cu chiftele de năut şi sos pesto sau preparatele din peşte: File de cod cu roşii şi ardei, File de biban în sos de smântână cu muştar. Mâncarea cu gust mai tradiţional o putem alterna cu gustul unor preparate şi deserturi din alte ţări, cum ar fi: Chifteluţe greceşti cu tzatziki, Galete cu măr şi nucă sau Pavlova cu căpşune. Pentru cei începători în ale bucătăritului, au adus reţete cu paşi ajutători, după care se pot ghida: Varză creaţă umplută sau Ruladă cu căpşune. Pentru că apar deja fructele şi legumele proaspete, este timpul să folosim şi ingredientele de anul trecut din congelatoare, pentru a face loc celor de anul acesta, astfel putem găti: Ciorbă de fasole verde cu smântână şi Periniţe cu vişine. În aceste zile avem timp pentru sandvişuri mai sofisticate, care necesită mai mult timp de gătire: Hotdog la cuptor sau Graten de sandviş. În cartea Sandei Marin am căutat reţete cu carne de viţel pe care vi le recomandăm cu drag: Pate de ficat şi Papricaş de viţel. Pentru copiii care vor avea în aceasta perioada ziua de naştere propunem să le pregătiţi un tort Flamingo şi câteva gustări care se pot pregăti rapid şi cu puţine ingrediente, cum ar fi Bastonaşe vesele. ln această perioadă trebuie să avem grijă mai mult ca oricând la consumul de zahăr, dar din când în când trebuie să ne răsfătăm şi cu mici deserturi. În actualul număr al revistei veţi găsi reţete de prăjituri şi specialităţi de patiserie: Cuburi cu căpşune şi zmeură, Cornuleţe cu cremă de cioco-lată, Melcişori cu căpşune şi flori de soc, dar şi câteva reţete pentru cei care au intoleranţă la gluten sau lactoză: Tort tiramisu sau Clătite cu spanac şi sos de afine. Vă dorim ca gătirea acestor reţete să fie o ocazie extraordinară de a vă simţi bine împreună şi de a vă întări relaţiile familiare. Totul va fi bine!
Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Bunătăţi din ingrediente de sezon: gulia
Bunătăţi din ingrediente de sezon: mazărea verde
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sănătatea din bucate
Nicio masă fără peşte

Bucate din lumea largă
Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Trei reţete pentru mic dejun
Să gătim cu Sanda Marin
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii cu căpşune
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro