Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 6. - iunie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Primăvara a trecut pe lângă noi fără să o simţim şi
iată că este deja vară, ce-i drept, una diferită de cele cu care am fost
obişnuiţi până acum. Vara aceasta probabil că vom renunţa la planurile mari de
vacanţă şi ne vom reorienta spre altele mai mici, vom redescoperi magia
drumeţiilor în munţi şi a excursiilor pe malul râurilor sau a lacurilor.
Perioada din urmă ne-a învăţat pe toţi câte ceva despre viaţă, cum să gestionăm
o situaţie de criză, cum să ne reorganizăm sau să economisim, şi cum, cel mai
uşor o putem face în bucătărie, au început să gătească şi cei pentru care
pregătirea mâncării acasă nu era o prioritate. Cu toţii am făcut mai puţină
risipă alimentară, am învăţat că o mâncare bună se poate prepara şi în bucătăria
de acasă, fără tehnici sofisticate. Vara ne aduce o serie de ingrediente
proaspete, la care se alătură şi revista Bucătăria Ardelenească cu
reţete uşoare din care puteţi găti rapid mâncăruri gustoase. Luna iunie ne
răsfaţă cu dovlecei, fasole verde, cartofi noi şi varză timpurie din care puteţi
găti: Ciorbă de dovlecel cu ciuperci,
Dovlecei în sos vânătoresc, Graten de dovlecei cu şuncă şi caşcaval, Tocăniţă de
fasole verde, Graten de fasole verde, Cremă de ouă cu fasole verde, Tocăniţă de
cartofi, Pulpe de pui cu varză călită la cuptor şi Ciorbă de
potroace cu leuştean. Pentru zilele aglomerate vă aducem un meniu rapid
care conţine Ciorbă de pui a la grec, Pui pane crocant cu cartofi
prăjiţi şi Smoothie cu căpşune, iar pentru întâlnirile
cu prietenii, câteva gustări inedite: Gofre hotdog cu cartofi şi
crenvurşti, Ouă coapte în avocado şi Lipie cu mascarpone şi
zmeură. Pentru o diversificare a meselor vă propunem reţete cu peşte:
Ciorbă de peşte, File de cod în stil mediteranean şi
Păstrăv cu lămâie. Gătind reţetele altor popoare putem gusta
din preparatele lor tradiţionale, de această dată din Germania, Rusia, Franţa şi
trei ţări din America de Sud. Cu ajutorul rubricilor Bucătăria pentru
Începători şi Lecţia de gătit vă venim în ajutor cu reţetele
Supă de chimen cu ouă româneşti şi Ruladă de carne cu
papară. Cei care evită consumarea cărnii pot găti Supă cremă de
dovlecel cu busuioc, Găluşte de cartofi cu legume sau Chiftele
de morcovi. Timpul cald ne dă ocazia să ieşim în grădină sau în mici
excursii unde putem pregăti Ciuperci prăjite cu sos de ciuperci şi ouă
poşate şi Ceafă marinată şi legume la grătar.
Clătitele şi cremele la pahar sunt cele mai uşoare şi rapide deserturi care sunt
la îndemâna oricui, vă propunem să pregătiţi: Clătite cu banane şi cremă
de brânză, Clătite cu urdă şi sos de fructe de pădure, Clătite la cuptor cu
brânză şi caise, Budincă de ouă cu vişine, Desert cu cremă de brânză şi
căpşune şi Desert cu mei şi zmeură. Cele mai apreciate
pagini ale revistei sunt cele cu prăjituri, mai ales cele cu fructe de sezon,
aşa că v-am pregătit o suită de astfel de reţete: Felii cu brânză de
vacă şi zmeură, Prăjitură cu urdă şi frăguţe, Gomboţi de dovlecei cu sos de
zmeură, Prăjitură cu rubarbă, Chec în trei culori, Prăjitură cu caise.
În încheiere, vă oferim reţete de sucuri cu care vă puteţi răcori în zilele
călduroase de vară: Suc cu căpşune şi lămâiţă, Suc verde şi
Mojito cu zmeură. Vă dorim o vară minunată cu mese delicioase!
Adela Sebeştean