Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 6. - iunie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Primăvara a trecut pe lângă noi fără să o simţim şi 
iată că este deja vară, ce-i drept, una diferită de cele cu care am fost 
obişnuiţi până acum. Vara aceasta probabil că vom renunţa la planurile mari de 
vacanţă şi ne vom reorienta spre altele mai mici, vom redescoperi magia 
drumeţiilor în munţi şi a excursiilor pe malul râurilor sau a lacurilor. 
Perioada din urmă ne-a învăţat pe toţi câte ceva despre viaţă, cum să gestionăm 
o situaţie de criză, cum să ne reorganizăm sau să economisim, şi cum, cel mai 
uşor o putem face în bucătărie, au început să gătească şi cei pentru care 
pregătirea mâncării acasă nu era o prioritate. Cu toţii am făcut mai puţină 
risipă alimentară, am învăţat că o mâncare bună se poate prepara şi în bucătăria 
de acasă, fără tehnici sofisticate. Vara ne aduce o serie de ingrediente 
proaspete, la care se alătură şi revista Bucătăria Ardelenească cu 
reţete uşoare din care puteţi găti rapid mâncăruri gustoase. Luna iunie ne 
răsfaţă cu dovlecei, fasole verde, cartofi noi şi varză timpurie din care puteţi 
găti: Ciorbă de dovlecel cu ciuperci, 
Dovlecei în sos vânătoresc, Graten de dovlecei cu şuncă şi caşcaval, Tocăniţă de 
fasole verde, Graten de fasole verde, Cremă de ouă cu fasole verde, Tocăniţă de 
cartofi, Pulpe de pui cu varză călită la cuptor şi Ciorbă de 
potroace cu leuştean. Pentru zilele aglomerate vă aducem un meniu rapid 
care conţine Ciorbă de pui a la grec, Pui pane crocant cu cartofi 
prăjiţi şi Smoothie cu căpşune, iar pentru întâlnirile 
cu prietenii, câteva gustări inedite: Gofre hotdog cu cartofi şi 
crenvurşti, Ouă coapte în avocado şi Lipie cu mascarpone şi 
zmeură. Pentru o diversificare a meselor vă propunem reţete cu peşte: 
Ciorbă de peşte, File de cod în stil mediteranean şi 
Păstrăv cu lămâie. Gătind reţetele altor popoare putem gusta 
din preparatele lor tradiţionale, de această dată din Germania, Rusia, Franţa şi 
trei ţări din America de Sud. Cu ajutorul rubricilor Bucătăria pentru 
Începători şi Lecţia de gătit vă venim în ajutor cu reţetele 
Supă de chimen cu ouă româneşti şi Ruladă de carne cu 
papară. Cei care evită consumarea cărnii pot găti Supă cremă de 
dovlecel cu busuioc, Găluşte de cartofi cu legume sau Chiftele 
de morcovi. Timpul cald ne dă ocazia să ieşim în grădină sau în mici 
excursii unde putem pregăti Ciuperci prăjite cu sos de ciuperci şi ouă 
poşate şi Ceafă marinată şi legume la grătar. 
Clătitele şi cremele la pahar sunt cele mai uşoare şi rapide deserturi care sunt 
la îndemâna oricui, vă propunem să pregătiţi: Clătite cu banane şi cremă 
de brânză, Clătite cu urdă şi sos de fructe de pădure, Clătite la cuptor cu 
brânză şi caise, Budincă de ouă cu vişine, Desert cu cremă de brânză şi 
căpşune şi Desert cu mei şi zmeură. Cele mai apreciate 
pagini ale revistei sunt cele cu prăjituri, mai ales cele cu fructe de sezon, 
aşa că v-am pregătit o suită de astfel de reţete: Felii cu brânză de 
vacă şi zmeură, Prăjitură cu urdă şi frăguţe, Gomboţi de dovlecei cu sos de 
zmeură, Prăjitură cu rubarbă, Chec în trei culori, Prăjitură cu caise. 
În încheiere, vă oferim reţete de sucuri cu care vă puteţi răcori în zilele 
călduroase de vară: Suc cu căpşune şi lămâiţă, Suc verde şi 
Mojito cu zmeură. Vă dorim o vară minunată cu mese delicioase!
Adela Sebeştean






