Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 7-8. - iulie-august 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Iulie şi august, denumite în popor Cuptor şi
Gustar, ne răsfaţă cu temperaturi ridicate şi gusturile alese ale poamelor. Este
vremea concediilor şi excursiilor, aşa că reţetele pe care vi le propunem în
această ediţie sunt preparate din ingrediente proaspete din grădină, deserturi
fără coacere şi multe răcoritoare. Să gătim în aceste luni feluri diverse din
roşii, vinete, dovlecei şi ardei, încercând următoarele reţete: Ciorbă
de roşii, Ceafă de porc în sos de roşii, Paste cu ghiveci de carne tocată cu
roşii, Musaca de vinete, Vinete umplute, Salată de vinete cu ciuperci, Butoiaşe
de dovlecei. Cei care preferă gusturi mai tradiţionale, pot pregăti:
Pulpe de pui cu smântână şi tarhon, Borş de vară cu legume sau
Tocăniţă de pui. În zilele aglomerate este binevenit un meniu
rapid, care poate cuprinde: Supă cremă de afine, Pulpe de pui în stil
mediteranean şi Tocinei de ţelină. Pentru rubricile
Nicio masă fără peşte şi Duminica În familie am ales reţete de
vară precum: Ardei umpluţi cu peşte, Macrou în sos de roşii, File de
peşte pane, Supă cu perişoare şi găluşte de griş, Piept de pui cu sos de
ciuperci şi Budincă de conopidă. Canicula ne obligă să
mutăm bucătăria în aer liber, unde putem găti în ceaun sau pe grătar:
Tocăniţă de ciolan cu burtă de vită, Friptură ţigănească, Grătar din
piept de pui cu unt aromatizat, Rondele de ceapă cu bacon. Gălbiorii
reprezintă o delicatesă a verii, îi putem prepara în diverse feluri:
Tocăniţă de gălbiori cu ardei copţi, Supă cremă de gălbiori sau
Pate de gălbiori. Bucătăria italiană ne oferă reţete gustoase
de vară, vă propunem să le încercaţi pe următoarele: Parmigeană de
vinete, Spaghete Nerano, Pulpe de iepure în stil italian, dar şi
deserturi precum: Panna cotta cu ciocolată, Zabaglione şi
Parfe de cappuccino. Din cartea de bucate a Sandei Marin am
ales reţetele: Pui cu mazăre păstăi, Sorbet de frăguţe şi
Dulceaţă de trandafiri. Ca de obicei avem o pagină dedicată
celor mici pe care-i putem , răsfăţa cu dulciuri preparate în casă:
Baton de brânză cu zmeură, Budincă cu biscuiţi sau
Pizza de lebeniţă. Nu am uitat nici rubricile cu dulciuri,
pentru care am pregătit prăjituri cu ciocolată, cu fructe, multe dintre ele
chiar fără coacere: Cuburi cu zmeură şi spanac, Felii Regal, Prăjitură
colorată, Tort cu biscuiţi şi fructe de pădure, Baton de ciocolată cu afine şi
zmeură, Tort salam de biscuiţi. Zilele caniculare vor fi mai uşoare
dacă ne răcorim cu îngheţate şi limonade: Îngheţată cu nuci pecan,
Îngheţata „Valurile mării", Sorbet de pepene verde cu zmeură, Limonadă de
trandafiri, Limonadă braziliană şi Limonadă de
mentă.
Sperând că oferta noastră de reţete din lunile iulie-august
va fi pe placul dumneavoastră, vă dorim o vară fierbinte şi vacanţă
minunată!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon: roşia
Bunătăţi din ingrediente de sezon: vânăta
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sezonul grătarelor
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Trei reţete cu gălbiori
Să gătim cu Sanda Marin
Răsfăţuri reci pentru caniculă
Prăjituri de zile mari
Deserturi fără coacere
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie