Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VII. nr. 7-8. - iulie-august 2020
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Iulie şi august, denumite în popor Cuptor şi Gustar, ne răsfaţă cu temperaturi ridicate şi gusturile alese ale poamelor. Este vremea concediilor şi excursiilor, aşa că reţetele pe care vi le propunem în această ediţie sunt preparate din ingrediente proaspete din grădină, deserturi fără coacere şi multe răcoritoare. Să gătim în aceste luni feluri diverse din roşii, vinete, dovlecei şi ardei, încercând următoarele reţete: Ciorbă de roşii, Ceafă de porc în sos de roşii, Paste cu ghiveci de carne tocată cu roşii, Musaca de vinete, Vinete umplute, Salată de vinete cu ciuperci, Butoiaşe de dovlecei. Cei care preferă gusturi mai tradiţionale, pot pregăti: Pulpe de pui cu smântână şi tarhon, Borş de vară cu legume sau Tocăniţă de pui. În zilele aglomerate este binevenit un meniu rapid, care poate cuprinde: Supă cremă de afine, Pulpe de pui în stil mediteranean şi Tocinei de ţelină. Pentru rubricile Nicio masă fără peşte şi Duminica În familie am ales reţete de vară precum: Ardei umpluţi cu peşte, Macrou în sos de roşii, File de peşte pane, Supă cu perişoare şi găluşte de griş, Piept de pui cu sos de ciuperci şi Budincă de conopidă. Canicula ne obligă să mutăm bucătăria în aer liber, unde putem găti în ceaun sau pe grătar: Tocăniţă de ciolan cu burtă de vită, Friptură ţigănească, Grătar din piept de pui cu unt aromatizat, Rondele de ceapă cu bacon. Gălbiorii reprezintă o delicatesă a verii, îi putem prepara în diverse feluri: Tocăniţă de gălbiori cu ardei copţi, Supă cremă de gălbiori sau Pate de gălbiori. Bucătăria italiană ne oferă reţete gustoase de vară, vă propunem să le încercaţi pe următoarele: Parmigeană de vinete, Spaghete Nerano, Pulpe de iepure în stil italian, dar şi deserturi precum: Panna cotta cu ciocolată, Zabaglione şi Parfe de cappuccino. Din cartea de bucate a Sandei Marin am ales reţetele: Pui cu mazăre păstăi, Sorbet de frăguţe şi Dulceaţă de trandafiri. Ca de obicei avem o pagină dedicată celor mici pe care-i putem , răsfăţa cu dulciuri preparate în casă: Baton de brânză cu zmeură, Budincă cu biscuiţi sau Pizza de lebeniţă. Nu am uitat nici rubricile cu dulciuri, pentru care am pregătit prăjituri cu ciocolată, cu fructe, multe dintre ele chiar fără coacere: Cuburi cu zmeură şi spanac, Felii Regal, Prăjitură colorată, Tort cu biscuiţi şi fructe de pădure, Baton de ciocolată cu afine şi zmeură, Tort salam de biscuiţi. Zilele caniculare vor fi mai uşoare dacă ne răcorim cu îngheţate şi limonade: Îngheţată cu nuci pecan, Îngheţata „Valurile mării", Sorbet de pepene verde cu zmeură, Limonadă de trandafiri, Limonadă braziliană şi Limonadă de mentă.
Sperând că oferta noastră de reţete din lunile iulie-august va fi pe placul dumneavoastră, vă dorim o vară fierbinte şi vacanţă minunată!
Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Bunătăţi din ingrediente de sezon: roşia
Bunătăţi din ingrediente de sezon: vânăta
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Sezonul grătarelor
Nicio masă fără peşte
Bucate din lumea largă

Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Trei reţete cu gălbiori
Să gătim cu Sanda Marin
Pagina copiilor
Răsfăţuri reci pentru caniculă
Prăjituri de zile mari
Deserturi fără coacere
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro