Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VII. nr. 9. - septembrie 2020Format: A4 Nr. pagini: 46
Mireasma toamnei ne învăluie încet din toate părţile cu
un amestec de culori, gusturi şi arome îmbietoare. Natura ne răsplăteşte munca
de peste an, ne umple coşurile cu fructe şi legume şi ne îndeamnă să le
conservăm pentru lunile de iarnă. Profitând de vremea frumoasă de afară, aceste
activităţi le putem efectua chiar în natură, cum ar fi de exemplu coacerea
vinetelor sau pregătirea zacuştii în ceaun, pentru care vă aducem o reţetă cu
paşi ajutători pentru fiecare operaţiune. Cu această ocazie, într-un alt ceaun,
puteţi găti şi o Tocăniţă de ciolan cu varză sau o
Tocăniţă de pui cu legume. Mangoldul semănat la începutul verii
are acum frunze mari şi cărnoase, care se pot culege până la îngheţ,
folosindu-le pentru reţetele: Tocăniţă de morcovi cu frunze de mangold,
Frunze de mangold umplute cu ciuperci sau Cartofi copţi cu
mangold sote. Din oferta bogată de legume puteţi găti reţete cu şi fără
carne: Rasol de porc cu sos de legume, Supă de ceapă cu ouă româneşti,
Găluşte cu sote de gulii, Ciorbă de legume, Platou cu legume şi brânză tofu,
Graten de cartofi şi broccoli cu piept de pui, Graten de legume şi orez cu
cârnaţi sau Graten de paste cu vinete şi sos bolognez.
Fructele se pot folosi nu doar la gemuri şi compoturi, ci şi la prepararea
felului principal: Ceafă de porc la tavă cu sos cu struguri, Piept de
pui cu mere şi caşcaval şi Piept de pui cu garnitură de legume
cu prune. În rubrica Meniu rapid pentru zile aglomerate v-am
adus reţetele: Supă cremă de prune şi nectarine, Spaghete bologneze cu
dovlecei şi Guguluf cu mac şi brânză de vacă, iar în
rubrica Nicio masă fără peşte, reţetele: Păstrăv cu salvie şi
salată de mere cu sfeclă, Chiftele de ton şi Sandviş cu somon
şi dovlecel. Gătind reţetele ale altor popoare, putem gusta din
preparatele lor tradiţionale, de această dată din Mauritius şi Croaţia:
Biryani, Piept de raţă cu sos mango şi Peşte
dulce-sărat, Ştrudel cu brânză de vacă, Tort Splitska
şi Baiadera. Pentru cei începători în ale bucătăritului, am
adus o reţetă pas cu pas: Piept de pui gratinat cu legume, iar
pentru sfârşitul de săptămână un meniu de duminică: Borş de pui, Cotlete
de porc în sos de ciuperci şi Biscuiţi cu afine. Din
cartea Sandei Marin am ales: Supă deasă de morcovi, Găluşte de
mămăligă şi Ardei umpluţi cu orez. Începe un nou an
şcolar, copiii au nevoie de energie pentru concentrare, energie pe care le putem
oferi cu un mic dejun sănătos: Mini clătite cu sos de fructe de pădure,
Dovlecei pane cu sos de smântână sau Corn cu lapte.
Pentru cei care doresc să consume dulciuri mai sănătoase, pot pregăti:
Chec cu nuci şi curmale, Găluşte cu mac şi brânză de vacă şi
Tiramisu la pahar. Cele mai apreciate pagini ale revistei sunt
cele cu prăjituri, mai ales cele cu fructe de sezon şi oleaginoase, aşa că v-am
pregătit o suită de astfel de reţete: Tartă cu mere şi nuci, Chec cu
nuci şi mere, Prăjitură presărată, Guguluf cu cremă de nuci, Guguluf cu
ciocolată, Mini gugulufuri cu afine. Suntem alături şi de cei
începători în pregătirea dulciurilor, cu reţetele: Profiterol cu
Oreo şi Melcişori cu nucă de cocos. Vă invităm deci să
răsfoiţi revista Bucătăria ardelenească, pentru a alege şi a prepara
bucatele cele mai savuroase din luna septembrie!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
mangoldul
Bunătăţi cu fructe de sezon
Gusturi tradiţionale
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Meniu vegetarian
Nicio masă fără peşte
Deserturi de peste hotare
Bucătăria pentru începători
Lecţia de gătit
Duminica în familie
Toamna preparatelor la cuptor
Să gătim cu Sanda Marin
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de toamnă cu nuci şi mere
Deserturi fără coacere
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie