Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 1. - ianuarie 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

An de an suntem suntem supuşi la noi încercări şi multe schimbări cărora trebuie să le facem faţă. Epoca în care trăim ne cere mai mult ca oricând să fim flexibili şi să avem capacitate de adaptare în noile situaţii, şi nu mă refer neapărat la marea problemă a anului trecut. Noutăţi şi schimbări apar în toate domeniile de pe glob, pe care suntem nevoiţi să le acceptăm, atât la muncă, la şcoală cât şi acasă. Există două tipuri de oameni, cei care pun la îndoială orice noutate şi nu sunt deschişi la schimbări, şi cei care au sete de cunoaştere şi văd o oportunitate în orice noutate.Gastronomia a fost şi ea supusă de-a lungul timpului la schimbări, mai ales în ultimii 20-30 de ani. Pe de o parte, datorită economiei globale, utilizarea materiilor prime şi a ingredientelor s-a extins foarte mult, pe de altă parte, datorită turismului s-a deschis apetitul către gastronomia altor ţări. Depinde doar de noi cât suntem de deschişi să beneficiem din acest amalgam de gastro-culturi, sau ne blocăm în "vechile gusturi". Schimbări şi noutăţi apar mereu şi în aparate şi în tehnici de gătire, majoritatea dintre ele ne uşurează munca şi ne ajută să preparăm reţete mai sofisticate şi mai delicioase. Cu cât vom încerca mai multe preparate noi, cu atât gusturile noastre vor deveni mai fine. Provocarea noastră este să gătiţi cât mai multe reţete din revista Bucătăria ardelenească, în care încercăm să vă aducem atât dintre cele autentice, cât şi de pe alte meleaguri, în funcţie de sezon. Deschidem cu reţete consistente potrivite pentru zile friguroase: Ciorbă de năut cu carne afumată, Tocăniţă de vită cu mămăligă, după care vă aducem preparate din bucătăria bunicii: Ciorbă ardelenească cu afumătură şi prune uscate, Găluşte de cartofi cu ceapă şi slănină. Este sezonul verzei murate, din care se pot găti printre altele şi: Ciorbă ardelenească de varză murată cu perişoare, Varză a la Cluj sau Ceafă de porc cu varză murată, pentru care am făcut şi paşi ajutători. În zilele aglomerate puteţi găti: Supă cremă de dovleac, Paste cu piept de pui şi caşcaval şi Biluţe de castane cu nuci; la sfârşit de săptămână o Ciorbă de linte cu ciolan afumat şi Pulpe de pui cu praz şi smântână, iar în ziua de peşte: Paste bologneze cu ton sau Chiftele de ton cu brânză de oaie. Mămăliga se poate transforma şi în preparate mai inedite, cum ar fi: Gomboţi de mămăligă cu ciolan afumat, Gomboţi de mămăligă cu magiun de prune sau Gogoşi de mălai. Vă propunem ca luna aceasta să gustaţi reţete scoţiene: Cullen skink, Drop scones with bacon şi Beef and dark ale pie. Avem idei şi pentru masa de la serviciu: Toast cu avocado, Frigănele umplute sau Terci de ovăz. Cu şi pentru copii puteţi pregăti clătite cu ingrediente de sezon: Tort de clătite cu mac, Mini clătite cu mere şi fulgi de ovăz şi Clătite cu dulceaţă de caise şi nucă. Ultimele pagini ale revistei abundă cu reţete de dulciuri şi deserturi, care mai de care mai delicioase: Negresă cu untură, Felii cu ciocolată albă şi nucă, Felii cu nucă şi cafea, Prăjitură cu brânză de vacă, dovleac şi nucă, Ciocolată crudă, Prăjitura Crăiasa Zăpezii, Cornuleţe cu nucă, Spirale cu nuci.Fie ca anul nou să ne aducă schimbări în bine, să avem parte de noutăţi frumoase pe care să le putem primi cu inima deschisă! La mulţi ani!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Bucate pentru zile friguroase
Din bucătăria bunicii
Bunătăţi cu varză murată
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: mierea de albine
Nicio masă fără peşte

Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Reţete inedite din mămăligă
Idei pentru gustarea de la serviciu
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Fursecuri pentru ceai şi cafea
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro