Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 1. - ianuarie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
An de an suntem suntem supuşi la noi încercări şi
multe schimbări cărora trebuie să le facem faţă. Epoca în care trăim ne cere mai
mult ca oricând să fim flexibili şi să avem capacitate de adaptare în noile
situaţii, şi nu mă refer neapărat la marea problemă a anului trecut. Noutăţi şi
schimbări apar în toate domeniile de pe glob, pe care suntem nevoiţi să le
acceptăm, atât la muncă, la şcoală cât şi acasă. Există două tipuri de oameni,
cei care pun la îndoială orice noutate şi nu sunt deschişi la schimbări, şi cei
care au sete de cunoaştere şi văd o oportunitate în orice noutate.Gastronomia a fost şi ea supusă de-a lungul
timpului la schimbări, mai ales în ultimii 20-30 de ani. Pe de o parte, datorită
economiei globale, utilizarea materiilor prime şi a ingredientelor s-a extins
foarte mult, pe de altă parte, datorită turismului s-a deschis apetitul către
gastronomia altor ţări. Depinde doar de noi cât suntem de deschişi să beneficiem
din acest amalgam de gastro-culturi, sau ne blocăm în "vechile gusturi".
Schimbări şi noutăţi apar mereu şi în aparate şi în tehnici de gătire,
majoritatea dintre ele ne uşurează munca şi ne ajută să preparăm reţete mai
sofisticate şi mai delicioase. Cu cât vom încerca mai multe preparate noi, cu
atât gusturile noastre vor deveni mai fine. Provocarea noastră este să gătiţi
cât mai multe reţete din revista Bucătăria ardelenească, în care încercăm să vă
aducem atât dintre cele autentice, cât şi de pe alte meleaguri, în funcţie de
sezon. Deschidem cu reţete consistente potrivite pentru zile friguroase:
Ciorbă de năut cu carne afumată, Tocăniţă de vită cu mămăligă,
după care vă aducem preparate din bucătăria bunicii: Ciorbă ardelenească
cu afumătură şi prune uscate, Găluşte de cartofi cu ceapă şi slănină.
Este sezonul verzei murate, din care se pot găti printre altele şi:
Ciorbă ardelenească de varză murată cu perişoare, Varză a la
Cluj sau Ceafă de porc cu varză murată, pentru care am
făcut şi paşi ajutători. În zilele aglomerate puteţi găti: Supă cremă de
dovleac, Paste cu piept de pui şi caşcaval şi Biluţe de castane
cu nuci; la sfârşit de săptămână o Ciorbă de linte cu ciolan
afumat şi Pulpe de pui cu praz şi smântână, iar în
ziua de peşte: Paste bologneze cu ton sau Chiftele de
ton cu brânză de oaie. Mămăliga se poate transforma şi în preparate mai
inedite, cum ar fi: Gomboţi de mămăligă cu ciolan afumat, Gomboţi de
mămăligă cu magiun de prune sau Gogoşi de mălai. Vă
propunem ca luna aceasta să gustaţi reţete scoţiene: Cullen skink, Drop
scones with bacon şi Beef and dark ale pie. Avem idei
şi pentru masa de la serviciu: Toast cu avocado, Frigănele
umplute sau Terci de ovăz. Cu şi pentru copii puteţi
pregăti clătite cu ingrediente de sezon: Tort de clătite cu mac, Mini
clătite cu mere şi fulgi de ovăz şi Clătite cu dulceaţă de
caise şi nucă. Ultimele pagini ale revistei abundă cu reţete de
dulciuri şi deserturi, care mai de care mai delicioase: Negresă cu
untură, Felii cu ciocolată albă şi nucă, Felii cu nucă şi cafea, Prăjitură cu
brânză de vacă, dovleac şi nucă, Ciocolată crudă, Prăjitura Crăiasa Zăpezii,
Cornuleţe cu nucă, Spirale cu nuci.Fie ca anul nou să ne aducă schimbări în bine, să
avem parte de noutăţi frumoase pe care să le putem primi cu inima deschisă! La
mulţi ani!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bucate pentru zile friguroase
Din bucătăria bunicii
Bunătăţi cu varză murată
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: mierea de albine
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Reţete inedite din mămăligă
Idei pentru gustarea de la serviciu
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Fursecuri pentru ceai şi cafea
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară